Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El catedràtic Sebastiaan Faber protagonista de la sessió del març del cicle #REFERÈNCIES a El Born CCM

El proper dimecres, 11 de març , a les 19 h, dins del cicle #REFERÈNCIES, tindrà lloc a El Born CCM (plaça Comercial, 12) una conferència de l’hispanista i col·laborador habitual de mitjans com Contexto, Sebastiaan Faber. La conferència anirà al voltant de la centralitat del relat sobre la Guerra Civil espanyola a les diverses comunitats de memòria arreu del món marcades per la resistència i l’exili. El catedràtic de l’Oberige College tractarà la relació que s’estableix entre memòria i història en les pràctiques historiogràfiques actuals que operen en els discursos polítics contemporanis.

En la mateixa sessió dialogarà amb Mary Nash, professora emèrita d’Història Contemporània i presidenta de l’Associació Espanyola d’Història de les Dones.

Al dia següent de la conferència, està programat un espai de treball perquè les persones assistents puguin comentar amb Sebastiaan Faber temes al voltant de la República i la Guerra Civil, la memòria i la historiografia.

Sebastiaan Faber
És catedràtic d’Estudis Hispànics a l’Oberlin College, llicenciat per la Universitat d’Amsterdam i doctor per la Universitat de Califòrnia, Davis. És autor de Exile and Cultural Hegemony: Spanish Intellectuals in Mexico, 1939-1975 (2002), Anglo-American Hispanists and the Spanish Civil War: Hispanophilia, Commitment, and Discipline (2008) i Memory Battles of the Spanish Civil War: History, Fiction, Photography (2018), i coeditor de Contra el olvido. El exilio español en Estados Unidos (2009) i Transatlantic Studies: Latin America, Iberia, and Africa (2019). Col·labora habitualment amb mitjans com Foreign Affairs, The Nation, Revista Contexto o La Marea.

Mary Nash
És professora emèrita d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona, codirectora de la Revista de dones Arenal i presidenta fundadora de l’Associació Espanyola d’Història de les Dones. Honoris Causa per la Universitat de Granada el 2010 i el 2018 per la

Universitat Rovira i Virgili. Autora de la recerca sobre les dones de la Guerra Civil espanyola: Rojas. Las mujeres republicanas en la guerra civil española, les seves publicacions també han tractat el gènere de ciutadania, treball, feminismes i polítiques d’identitat durant el final del franquisme i la transició democràtica. Actualment investiga temes relacionats amb el turisme de masses com a lloc de contacte intercultural, identitats de gènere, alteritat cultural i transformació durant el franquisme tardà.

 

#REFERÈNCIES
El cicle de conferències #REFERÈNCIES del Born CCM neix com un espai de reflexió sobre el paper de la memòria en el món contemporani i busca incidir en el present partint de la premissa que tota memòria pública és política.

Aquesta primera edició se celebra de febrer a juny i ofereix una perspectiva sobre l’actualitat i la potència transformadora de la memòria a nivell interdisciplinari des dels camps de la literatura, història, lingüística, filologia, performance i psicoanàlisi.

En les següents sessions hi participaran Jean-Claude Milner (30 d’abril), Diana Taylor (7 de maig) i Angelina Harari (4 de juny).

 

El programa #REFERÈNCIES 2020

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.