Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Sant Andreu inicia un projecte participatiu que documentarà el territori amb les mirades de veïns i veïnes i amb l’acompanyament d’experts en fotografia
  • El treball es presentarà al mes de maig durant el cicle Calidoscopi Cultural, que organitzen el Districte de Sant Andreu i els equipaments d’aquest territori, i que aquest any té com a comissari el fotògraf premiat l’any 2012 amb el World Press Photo, Samuel Aranda

 

El Districte de Sant Andreu posa en marxa avui un projecte participatiu i cultural que consistirà a documentar el territori a través de les mirades dels veïns i les veïnes i amb el suport d’experts en fotografia i imatge. El Districte de Sant Andreu ha obert avui el període d’inscripció a tot un conjunt de tallers gratuïts i participatius sobre fotografia i imatge documental que es desenvoluparan en diferents equipaments del districte. A través d’aquests tallers, les persones participants amb el suport de grans professionals de la imatge, s’endinsaran en el món de la fotografia i la imatge i editaran un diari basat en les seves experiències que posteriorment, al mes de maig, formarà part del contingut del cicle Calidoscopi Cultural d’aquest any.

El cicle Calildoscopi Cultural que organitza el Districte de Sant Andreu juntament amb els equipaments del territori, se centrarà aquest any en la construcció de les identitats d’un territori a través de la imatge i la fotografia.

Els participants als tallers que es desenvoluparan prèviament podran aprofundir en l’enfocament de la territorialitat viscuda i la relació entre el veïnat i el paisatge urbà viu. Fent servir processos analògics amb càmeres de gran format, Polaroid, tècniques de cinema analògic en 16 mm i altres formats, construiran una documentació actual del districte amb el projecte final del diari antropològic contemporani. Més tard, al maig, s’endinsaran en el procés d’edició i de selecció de les imatges per construir i editar en format paper un diari basat en les experiències i instantànies recopilades pels participants.

Els tallers es desenvoluparan al llarg dels mesos de març i abril i els espais de residència d’aquests tallers seran els següents equipaments del districte de Sant Andreu: la Biblioteca Bon Pastor, el centre cívic Baró de Viver, el centre cívic Can Clariana Cultural, el centre cívic La Sagrera, el centre cívic Navas, el centre cívic Sant Andreu, i el recinte Fabra i Coats Fàbrica de Creació.

En total, s’han convocat set tallers amb enfocs diversos, tallers gratuïts (amb places limitades) als quals es pot accedir sense necessitat de tenir coneixements previs de fotografia i imatge, que seran impartits pels següents professionals:

Eugeni Gay
Llicenciat en Biologia, va cursar dos anys d’Antropologia. És l’interès per aquesta disciplina el que el porta a fotografiar realitats que li són alienes, descobrir formes d’interpretar el món i intentar entendre el comportament humà davant qualsevol situació.  Al llarg del taller els assistents podran aprofundir en les conseqüències de les transformacions i els espais de transició entre els espais que configuren el territori i la nostra realitat.  Espai de residència: Centre Cívic La Sagrera (c/ Martí Molins, 29)

Israel Ariño
Llicenciat en Belles Arts, a partir de 2001 es comença a consolidar com a professional de la imatge, repartint el temps entre la docència, la producció d’obres personals i la seva tasca com a editor a Ediciones Anómalas.
El Calidoscopi Cultural permetrà treballar el retrat del territori i els habitants a partir dels espais de cultura i lleure. Tot això a partir d’una fotografia lenta (amb càmera de plaques), que necessitarà del contacte i l’intercanvi amb tot el veïnat. Espai de residència: Centre Cívic Sant Andreu (c/ Gran de Sant Andreu, 11)

Camilla de Maffei
Fotògrafa freelance. Des de 2009 concentra la seva producció personal en l’àrea dels Balcans, desenvolupant projectes a llarg termini a Bòsnia i Hercegovina, Romania i Albània. El seu treball analitza de diferents formes la relació entre Territori, Identitat i Memòria.
La proposta de taller se centrarà en l’anàlisi del buit urbà i la significació dels espais de la Trinitat Vella i el Bon Pastor per analitzar i visibilitzar l’encaix de la població en a aquests territoris.  Espai de residència: Biblioteca Bon Pastor.

Roberto Feijoo
En 2004 finalitza els estudis de Fotografia en el Centre d’Imatge i Tecnologia Multimèdia de la UPC. Seleccionat i premiat a PhotoEspaña i el Seminari de Fotografia i Periodisme d’Albarracín, ha exposat individualment en quatre ocasions i participat en diverses mostres col·lectives. Es treballarà un llenguatge poètic i metafòric per enquadrar l’interès i la bellesa dels espais públics de Baró de Viver que, sovint, passen desapercebuts. Espai de residència: (per determinar).

Carmen Secanella
La tasca de Carme Secanella s’ha vinculat a la premsa escrita, primer en diaris locals i posteriorment en publicacions de tirada nacional com El País, La Vanguardia o El Correo. Els seus treballs més personals aborden des de la situació a l’entorn rural fins a la problemàtica dels desnonaments. El taller que ofereix abordarà els espais d’intimitat com a punt de partida per conèixer des de diferents prismes la construcció de la identitat de les persones que formen part del dia a dia al territori.  Espai de residència: Centre Cívic Navas (pge Doctor Torent, 1)

Adriana Vila
Cineasta dedicada a la creació documental, l’estudi etnogràfic reflexiu i l’experimentació fílmica en diferents formats. Doctora en Antropologia per la UB i professora de cinema documental i experimental a l’ESCAC. Es treballarà la documentació en forma cine 16 mm de la memòria del barri, de manera que el seu taller permetrà dibuixar la història de totes les persones participants que ajuden a construir el relat de la vida actual i passada. Espai de residència: Centre Cívic Can Clariana Cultural (Felip II, 222)

Irma Estrada
Irma Estrada és educadora social i antropòloga. Posant el focus a la vida quotidiana, ressegueix les experiències que signifiquen subjectivament els carrers, les places, les cantonades i els racons de les ciutats des de l’etnografia i amb el suport de llenguatges artístics.
Per tal d’articular totes les propostes i vincular els projectes a l’experiència veïnal, la Irma Estrada durà a terme una tasca transversal a la part textual i de documentació dels diferents processos i l’elaboració del projecte final de Calidoscopi Cultural.

Samuel Aranda, comissari
El comissari de l’edició d’aquest any del Calidoscopi Cultural, espai en el qual es presentarà el resultat del treball participatiu i col·lectiu previe, és Samuel Aranda, fotògraf premiat amb el World Press Photo 2012 per la imatge d’un home ferit durant les revoltes del Iemen i que ha documentat durant els darrers 15 anys els conflictes, els processos migratoris i les problemàtiques socials arreu del món. Signatura habitual de The New York Times a l’Orient Mitjà i Àfrica, Aranda també ha desenvolupat projectes al Pakistan, Líban, Egipte, Iemen, Colòmbia, Xina i Transnítria, publicant al National Geographic, Sunday Times Magazine, Stern, Le Monde i El País Semanal.
L’any 2010 Samuel Aranda va aconseguir també el Premi Ciutat de Santa Coloma de Gramenet, la seva ciutat. Tres anys després, el 2015, va ser reconegut amb el Nikon Photography per la cobertura de la crisi de l’ebola. Anys abans, el 2006, va rebre el premi de l’Associació Nacional d’Informadors Gràfics i de Premsa.
Les seves fotografies han estat exposades a la Fundació Telefònica (Xile), Fundació La Caixa (Brasil), el CCCB i La Virreina (Barcelona), Visa Pour L’Image (Perpinya), Silk Road Gallery (Teheran) i l’Institut Cervantes a Nova York i Tunis.


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.