Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Atorgats els Premis Ciutat de Barcelona 2019
  • L’Ajuntament els convoca anualment amb l’objectiu de guardonar la creació, la investigació i la producció de qualitat realitzada a Barcelona per creadors o col·lectius que hi treballen o per institucions i organitzacions barcelonines que les promouen o les produeixen
  • L’acte de lliurament tindrà lloc el proper dimarts, 11 de febrer, al Saló de Cent en un acte presidit per l’alcaldessa, Ada Colau, i conduït per la periodista Núria Dias

 

El proper dimarts, 11 de febrer, a les 18.00 hores, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el Tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitats, Joan Subirats, presidiran la cerimònia de lliurament dels Premis Ciutat de Barcelona 2019.

L’acte tindrà lloc al Saló de Cent i serà conduit per la periodista Núria Dias i  la direcció artística de Pep Salazar. Playmodes ha creat per a l’ocasió una performance que comptarà amb un projecte d’il·luminació acompanyat d’una actuació musical elaborada ad hoc amb l’ESMUC. Igualment, l’estudi USTED ha creat un imaginari gràfic per a l’acte.

Seguint el propòsit d’eixamplar la dimensió ciutadana dels Premis Ciutat de Barcelona, des de l’edició del 2017 l’autoria de la proposta visual recau en l’alumnat de les escoles públiques de disseny de la ciutat, un projecte que enguany encapçala l’Escola d’Art i Superior de Disseny Deià. D’entre les 25 propostes rebudes, va resultar guanyador el disseny de Maria Traseira i Maria Tejera per la seva originalitat i innovació en l’estil gràfic dels Premis, així com la utilització de recursos tecnològics i qualitats formals.

 

Els premiats d’aquesta edició han estat:

Premi Agustí Duran i Sanpere d’Història de Barcelona
El jurat, format per Xavier Domènech Sampere, Blanca Garí, Jose Luis Oyón, Dolors Marín i Santiago Tarín acorda per majoria atorgar el premi Agustí Duran i Sanpere d’Història a Ximena Illanes Zubieta pel llibre En manos de otros. Infancia y abandono en la Barcelona del siglo XV, Ediciones Universidad Católica de Chile, Santiago de Chile, 2019, per tractar-se d’una obra que aborda la història d’una institució de fundació medieval encara viva en l’actualitat, Hospital de la Santa Creu de Barcelona, i de la seva acció concreta de protecció de la infància.

Arquitectura i urbanisme
El jurat, format per Kathrin Golda-Pongratz, Ramon Faura Coll, Ethel Baraona Pohl, Moisés Puente Rodríguez i Guillermo López acorda per unanimitat atorgar el premi d’arquitectura i urbanisme a Anna Noguera i Javier Fernández pel Centre Esportiu Municipal del Turó de la Peira. Es valora l’aposta pels equipaments públics de qualitat, així com el significat de la peça per la seva plena integració en una situació urbana complexa. Gràcies a una estratègia sòbria i contundent és capaç de solucionar molts dels reptes que planteja l’emplaçament: desnivell topogràfic, accessos i relació amb el veïnat. En destaca l’alta qualitat de l’espai diàfan superior i l’ús estructural i sostenible de la fusta.

Arts visuals
El jurat, format per Rafel G.Bianchi, Àlex Mitrani, Joana Roda, Txuma Sánchez i Clàudia Rius acorda per unanimitat atorgar el premi d’arts visuals a Kao Malo Vode Na Dlanu (Com una mica d’aigua al palmell de la mà) un projecte de Mireia Sallarès sobre I’amor a Sèrbia, per haver dut a terme una investigació pluridisciplinar que posa I’accent en els afectes com a forma de reflexionar i defensar un activisme sobre les relacions interpersonals i de poder.

Assaig, ciències socials i humanitats
El jurat, format per Teresa Cabruja, Amanda Cuesta, Antonio Ramírez i Isaac Monclús German, acorda per majoria atorgar el premi d’assaig, ciències socials i humanitats a Marta Marín-Dòmine pel llibre Fugir era el més bell que teníem, per la seva capacitat, a partir d’un relat biogràfic, de fer un exercici de memòria col·lectiva sobre l’exili, el desarrelament i la ciutat de Barcelona, i permetre’ns alhora tractar temàtiques socials del present.
El jurat vol fer també una menció especial a l’obra Sempre han parlat per nosaltres, de Najat El Hachmi, per la seva reflexió personal sobre un debat d’actualitat dins dels feminismes.

Audiovisuals
El jurat, format per Marta Armengou, Marta Selva, Miquel Martí Freixas, Carlos Rodríguez i Marla Jacarilla acorda per majoria atorgar el premi d’audiovisuals a Dones Visuals per les seves iniciatives en el suport i la visualització del treball de les cineastes, expressat especialment a través de l’impuls dels programes “Acció curts”, “Acció viver” i “Directori”, i pel seu compromís en la transformació dels imaginaris androcèntrics.

Ciències de la vida
El jurat, format per Neus Agell, M. Mar Albà, Elena Casacuberta i Mara Dierssen acorda per unanimitat atorgar el premi de ciències de la vida al treball d’investigació Patient-specific IPSC-derived astrocytes contribute to non-cell autonomous neurodegeneration in Parkinson’s  disease liderat per Antonella Consiglio i Ángel Raya, publicat a la revista Stem Cell Reports, per la seva qualitat i el seu avanç significatiu en el camp de les malalties neurodegeneratives. Aquest treball implica un canvi de paradigma en considerar la participació de les cèl·lules glials en la degeneració neuronal en la malaltia de Parkinson i obrir noves vies per al desenvolupament terapèutic.

Ciències ambientals i de la Terra
El jurat, format per Eva Cacho, Frederic Bartumeus, Francisco J. Doblas, Josep Peñuelas i Silvia Acinas acorda per majoria  atorgar el premi de ciències ambientals i de la Terra al treball d’investigació científica Upper-plate rigidity determines depth-varying rupture behaviour of megathrust earthquakes dels autors Valentí Sallarès i César R. Ranero, de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (CSIC) i ICREA, publicat a la revista Nature el 2019. Aquest treball proposa un nou model amb un canvi de paradigma en considerar l’elasticitat dels materials en el comportament dels terratrèmols, de manera que es millora substancialment la previsió de tsunamis.
El jurat fa una menció especial al treball “Effectiveness of commercial face masks to reduce personal PM exposure” del grup EGAR, perquè visualitza l’esforç científic creixent per vetllar per la qualitat de l’aire a la ciutat de Barcelona.

Ciències experimentals i tecnologia
El jurat, format per Maria Garcia Parajo, Carme Rovira, Sergi Jordà i Nanda Rea acorda per unanimitat  atorgar el premi de ciències experimentals i tecnologia al Doctor Juan Carlos Morales, investigador de l’Institut de Ciències de l’Espai del CSIC i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), pel descobriment d’un planeta gegant i gasós al voltant d’una estrella de massa petita (GJ 3512), amb el qual qüestiona les teories establertes sobre la formació dels planetes i planteja escenaris nous completament desconeguts fins ara. El resultat de la seva recerca va publicar-se a la revista Science el setembre del 2019 sota el títol de “A giant exoplanet orbiting a very-low-mass star challenges planet formation models”. Aquest descobriment obre la porta a l’existència de tipus de sistemes planetaris diferents dels coneguts fins a l’actualitat.

Circ
El jurat, format per Margarida Troguet, Tena Busquets, Leandro Mendoza i Ada Vilaró acorda per majoria atorgar el premi de circ a la companyia Baró d’Evel per l’espectacle Falaise, perquè ens ha transportat a un penya-segat emocional i emocionant i ens ha mostrat a escena la meravellosa diversitat animal dels cossos i dels esperits dels intèrprets, i perquè uneix el moviment i el risc amb la creació plàstica en viu i destrueix les fronteres entre les formes d’art.

Cultura popular i comunitària
El jurat, format per Esther Plana, Raül Sanchís, Oriol Cendra Planas, Amadeu Carbó Martorell i Pilar Uriarte Doutres acorda per unanimitat atorgar el premi de cultura popular i comunitària a l’associació Carabutsí per preservar, valorar i dinamitzar la memòria gitana en perspectiva de gènere i acció intercultural. Per la consolidació aquest 2019 d’un procés d’interpretació i divulgació del patrimoni i la identitat gitana a la ciutat de Barcelona; per l’arrelament, la localització i la creació d’interrelacions en un context de xarxes veïnals.
El Jurat vol efectuar una menció especial a Josep Fornés Garcia per l’activisme cultural, especialment vinculat a la ciutat de Barcelona, i per ser capaç de generar processos, xarxes i aportar una mirada crítica des del rigor acadèmic.

Dansa
El jurat, format per Àngels Margarit, Bea Fernàndez, Gastón Core, Mariana Giustina i Irene Pallarès acorda per unanimitat atorgar el premi de dansa a l’obra Set of Sets dels coreògrafs Guy Nader i Maria Campos, per la seva qualitat compositiva, que cristal·litza amb excel·lència el seu treball de recerca.

Disseny
El jurat, format per Nani Marquina, Josep Casamartina, Ariadna Parreu, Ariadna Serrahima i Jonathan Millàn acorda per unanimitat atorgar el premi de disseny a Sara González de Ubieta pel seu treball innovador sobre disseny de calçat, recollit a la publicació Pràctica. Destaquem la recerca i la metodologia sobre materials no convencionals i sostenibles, que replantegen formalment el concepte clàssic de la sabateria, així com la seva interacció amb l’artesania local.
El jurat també atorga una menció especial a la fira de publicacions independents Gutter Fest, per la seva capacitat col·lectiva de visibilitzar la comunitat de les arts gràfiques autogestionades de Barcelona.

Educació
El jurat, format per Francina Martí, Eulàlia Esclapés Turró, Fathia Benhammou Lachiri, Carolina de Britos i Jordi Calvet Solanes acorda per majoria atorgar el premi d’educació a l’exposició Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar organitzada pel Museu Marítim de Barcelona i Memorial Democràtic, per I’enfocament educatiu i original que fa en recuperar el patrimoni pedagògic silenciat; perquè estableix un diàleg entre el passat i el present, i perquè mostra els valors de l’escola democràtica, en un moment que s’estan qüestionant i necessitem tenir-los presents.

Literatura castellana
El jurat, format per Annalisa Mirizio, Neus Botellé, Juan Antonio Montiel, Ana Maria Iglésia Pagnotta i Esther Zarraluki Rubió acorda per majoria  atorgar el premi de literatura castellana a Mateo García Elizondo per la seva obra Una cita con la Lady, per una prosa brillant que construeix,  sense metàfores, la vida interior d’un personatge marginal i recupera de forma insòlita el motiu clàssic de la bona mort.

Literatura catalana
El jurat, format per Enric Gallen, Borja Bagunyà, Eulàlia Pérez, Oblit Baseira Virgili i Esteve Plantada acorda per unanimitat atorgar el premi de literatura catalana a l’obra Serem Atlàntida de Joan Benesiu, d’Edicions del Periscopi, per una creació narrativa d’una gran ambició literària. L’obra descriu, de manera brillant, el conflicte actual de construcció d’una identitat personal i col·lectiva des d’una perspectiva europea.

Mitjans de comunicació
El jurat, format per Andreu Missé, Neus Tomàs, Marisol Soto, Mònica Planas i Laia Altarriba acorda per unanimitat  atorgar el premi de mitjans de comunicació a la cobertura de betevé de les mobilitzacions a Barcelona arran de la sentència del judici del procés. Es destaca l’excel·lència informativa per explicar aquests esdeveniments en un clima d’una gran complexitat política i social. Es valora el rigor i la professionalitat de tot l’equip, conduit en directe des del plató per la periodista Eva Arderius. Es reconeix la feina feta aquells dies pel conjunt de professionals d’aquesta cadena a peu de carrer i a l’estudi, amb una transmissió serena i acurada de les imatges i del llenguatge.

Música
El jurat, format per Lluís Nacenta, Sira Hernàndez, Miquel Cabal i Xavier Cervantes acorda per unanimitat atorgar el premi de música a Chicuelo i Marco Mezquida pel seu disc No hay dos sin tres, presentat el 25 d’octubre de 2019 a L’Auditori de Barcelona, per haver-hi sabut conjugar la improvisació i la composició, per haver-hi fet dialogar generacions, tradicions i estils, i per haver-hi sublimat l’alegria, la naturalitat i la frescor amb un joc musical que reflecteix i projecta l’atreviment i l’esperit lúdic i mediterrani propis de la ciutat de Barcelona.

Teatre
El jurat, format per Jordi Prat i Coll, Montse Amenós, Ferran Dordal, Anna Pérez Pagès i Clàudia Cedó acorda per unanimitat atorgar el premi de teatre a Silvia Delagneau i Max Glaenzel per l’escenografia i el vestuari de l’espectacle Europa Bull, per la seva incidència en el dispositiu dramatúrgic i per la ironia i la qualitat de la proposta estètica, així com per la seva mirada, el seu compromís amb la creació i la seva aposta per hibridar llenguatges en col·laboració.

Traducció en llengua catalana
El jurat, format per Anna Guitart Ferrer, Victòria Alsina Keith, Pere Comellas, Montserrat Franquesa i Sebastià Bennasar acorda per unanimitat atorgar el premi de traducció en llengua catalana a Arnau Barios per la traducció de l’obra Eugeni Oneguin, d’Aleksandr Puixkin, per haver portat al català, en vers i de manera brillant, un clàssic universal tan distant lingüísticament i culturalment.  El Jurat vol destacar l’ambició i la constància del traductor, que ha aconseguit un text que no defalleix tot mantenint el ritme de l’original i alhora fent-lo proper al lector d’avui.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.