Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona commemora aquest 2020 el 75è aniversari de l’alliberament dels camps nazis
  • El Born CCM celebra la jornada “Auschwitz avui, 75 anys després” el diumenge 26 de gener, amb la participació de personalitats de la cultura i l’activisme, tallers i la projecció del film No m’importa que passem a la història com uns bàrbars
  • El 28 de gener tindrà lloc al Saló de Cent el tradicional acte de commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, l’endemà de l’aniversari de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz per part de l’exèrcit soviètic
  • La rememoració d’aquest alliberament expressa el compromís de la ciutat de Barcelona amb la promoció, defensa i difusió dels drets humans en la construcció d’una ciutadania democràtica
  • L’Ajuntament de Barcelona prepara noves accions per commemorar l’efemèride i homenatjar els deportats i deportades, en col·laboració amb l’Amical de Mauthausen i altres camps i l’Amical de Ravensbrück

 

El 27 de gener -efemèride de l’alliberament d’Auschwitz- és la data designada per les Nacions Unides com el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust.

Enguany, aquesta data cobra especial rellevància perquè es compleixen 75 anys de l’alliberament dels camps d’extermini on els nazis van assassinar milions de persones en poc més de quatre anys. Per rememorar aquest alliberament, la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona prepara una sèrie d’accions que s’inicien el proper diumenge 26 de gener a El Born Centre de Cultura i Memòria amb la celebració de la jornada “Auschwitz avui, 75 anys després”, per reflexionar sobre els fets passats amb la mirada d’avui.

La rememoració d’aquesta data expressa el compromís de la ciutat de Barcelona amb la promoció, defensa i difusió dels drets humans en la construcció d’una ciutadania democràtica. En record dels més de sis milions de víctimes de l’Holocaust i de les altres víctimes per motiu de raça, creença, orientació sexual o ideologia,  i com a condemna de qualsevol manifestació d’odi, violència, antisemitisme i tota altra forma de racisme en l’actualitat, l’Ajuntament de Barcelona s’uneix a les jornades de commemoració a nivell internacional, com les de la Unesco, les de Nacions Unides o d’altres entitats memorials i museus d’arreu del món.

 

“Auschwitz avui, 75 anys després” a El Born CCM

“Auschwitz, avui”, “Silencis”, i “Identitats contemporànies” són els títols de les tres taules rodones on participaran personalitats del món de la cultura i l’activisme, com ara Xavier Antich, Marta Marín-Dòmine, Rosa Toran o Arnau Pons, per reflexionar sobre què significa per al present un dels episodis més traumàtics de la història contemporània europea: l’Holocaust. A més, hi haurà un taller de lectura de fotografies d’arxiu d’Auschwitz i d’altres imatges de Francesc Boix a partir del dibuix. També hi haurà la projecció d’una pel·lícula No m’importa que passem a la història com uns bàrbars (2018), del director romanès Radu Jude, on es planteja el silenci de la participació de l’exèrcit romanès durant la Segona Guerra Mundial i la necessitat d’abordar aquest esdeveniment des del present per a la construcció d’una memòria col·lectiva democràtica.

Amb aquesta jornada, El Born Centre de Cultura i Memòria vol construir un espai col·lectiu on puguem respondre els interrogants que encara avui ens planteja l’existència d’Auschwitz en la nostra història i la inquietud pel racisme actual, en un moment en què s’estan vivint importants regressions democràtiques a molts indrets del món.

Entre les diferents qüestions que s’abordaran, s’hi troben interrogants com què serà del record d’un dels episodis històrics més traumàtics de la història europea, quan no en quedin testimonis directes? Què significa l’Holocaust avui, per a jueus i no jueus, 75 anys després de la fi de la Segona Guerra Mundial? Quina és la marca d’Auschwitz en el present? Com es relaciona amb les regressions democràtiques que estem vivint arreu del món? Què significa rememorar i quina incidència política tenen els actes de memòria després d’Auschwitz i de 1989? Poden aquests actes transformar el present i ajudar-nos a combatre el retorn de l’autoritarisme?

Enllaç al programa de la jornada “Auschwitz, 75 anys després”.

 

Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

El 28 de gener l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya celebraran el Dia Internacional de Comemmoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust amb sengles actes al Saló de Cent i al Palau de la Generalitat. L’acte de l’Ajuntament consistirà en l’encesa de set espelmes, cadascuna en record d’un col·lectiu víctima de la barbàrie nazi: els sis milions de persones jueves assassinades, la resistència jueva, el milió i mig de nenes i nens víctimes, el poble gitano, els republicans i republicanes deportats, les persones LGTBI i la maçoneria, així com una darrera espelma en record dels “Justos entre les Nacions”, aquells homes i dones que van arriscar la vida per salvar els jueus perseguits. Enguany aquesta espelma l’encendrà el cònsol general d’Argentina, en record de les persones que el país va acollir en la seva fugida de la persecució nazi.

Durant l’acte també s’interpretaran peces musicals, com “El malei rachamim”, pregària jueva pels difunts, el “Gelem gelem”, l’himne del poble gitano i “El cant dels ocells”. Alumnes de l’IES Francisco de Goya llegiran un text de la Xarxa de Memòria i de Prevenció del Feixisme “Mai més” de l’Amical de Mauthausen i altres camps i es llegirà el Bet Shalom.

 

Exposició virtual “Barcelona, refugi de jueus”

“Barcelona, refugi de jueus” és una mostra digital que explica les principals onades de migracions jueves a la ciutat entre les dues guerres mundials. El resultat és un relat visual que destaca les trajectòries de famílies, personatges, empreses i agrupacions jueves establertes a Barcelona entre 1914 i 1945. Realitzada per l’Observatori Europeu de Memòries (EUROM) amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’exposició pren com a punt de partida el llibre homònim, publicat l’any 2015 per Angle Editorial, i es complementa amb una recerca documental realitzada durant l’any 2018.

Entre el 25 de gener i el 2 de febrer es podrà visitar a la Capella Reial de Santa Àgata (Muhba, plaça del Rei) la videoinstal·lació de presentació que resumeix la mostra, que es podrà consultar a http://europeanmemories.net/barcelona-jewish-shelter/ca/

El 30 de gener, els historiadors Josep Calvet i Manu Valentín, comissaris de l’exposició, realitzaran una conferència de presentació a la sala Martí l’Humà del Muhba (plaça del Rei).

PDF sobre l’exposició:

http://europeanmemories.net/barcelona-jewish-shelter/wp-content/uploads/sites/11/2020/01/Barcelona-refugi-de-jueus.pdf

 

Col·laboració amb les amicals de Mauthausen i altres camps i Ravensbrück

La commemoració del 75è aniversari de l’alliberament dels camps nazis s’allargarà els pròxims mesos, tot coincidint els pròxims mesos amb l’aniversari de l’entrada de les tropes americanes i soviètiques als camps de Buchenwald (3-7 d’abril), de Sachsenhausen (17-20 d’abril), de Ravensbrück (29-30 d’abril de 1945) i de Mauthausen (5-6 de maig de 1945).

En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona està treballant amb l’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya, i amb l’Amical de Ravensbrück, per tal de reforçar la tasca de memòria de les víctimes i en favor de la democràcia i dels drets humans que duen a terme les dues entitats.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.