- Premsa Institut de Cultura de Barcelona – ICUB - https://premsaicub.bcn.cat -

El Museu Nacional, el MACBA i la Fundació Joan Miró s’incorporen a l’In Museu 2020

El proper 20 de gener a les 10 h s’obriran les inscripcions per a les visites que seran el dissabte 1 de febrer

Enguany, amb 14 centres participants, l’activitat tindrà un cost de 2 euros per garantir l’ocupació efectiva de les reserves

 Arriba una nova edició d’In Museu, la jornada en la qual els centres patrimonials tornen a mostrar espais i procediments de treball inèdits. Enguany, a banda dels museus municipals i els consorciats, com a novetat destacada, s’incorporen a la jornada In Museu tres centres més de la ciutat: el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona i la Fundació Joan Miró, totes tres institucions de referència al nostre país.

La jornada tindrà lloc el proper dia 1 de febrer, primer dissabte de mes, de 10 a 18.30 h. Per quart any consecutiu, serà l’únic dia en què es podran visitar les reserves, tallers de restauració, laboratoris o arxius d’aquests centres i descobrir així indrets i processos que durant la resta de l’any resten exclosos del circuit de visites.

En total, s’oferiran 150 visites repartides en horari de matí i tarda a 14 centres o seus de museus d’una durada aproximada d’una hora cadascuna. S’espera que en aquesta edició unes 4.000 persones puguin beneficiar-se de la iniciativa.

 

IN MUSEU: UN PROJECTE EN EXPANSIÓ

La incorporació de la Fundació Joan Miró, el Museu Nacional i el MACBA a l’In Museu obre la porta al creixement del projecte a la ciutat i l’Àrea Metropolitana. Vol ser una iniciativa que en les properes edicions engresqui encara més institucions patrimonials, materialitzant d’aquesta manera un dels seus objectius: aconseguir, seguint el model de la Nit dels Museus, la implicació de tants centres de la ciutat i de l’Àrea Metropolitana com s’hi vulguin adherir.

L’In Museu permet l’intercanvi d’experiències i visions in situ i, a banda de presentar els museus com a centres de divulgació de coneixement i de treball científic, en mostra el vessant d’espais de participació ciutadana. De fet, permet incorporar la programació d’activitats especials com una dimensió més de la tasca divulgadora i cultural dels museus, fomentant l’interès de la ciutadania pels centres patrimonials i fidelitzant el públic. A més, el projecte repercuteix en les mateixes institucions, atès que motiva el personal dels centres a mostrar el valor social de la seva feina i afavoreix el seu reconeixement.

 

LES ENTRANYES DELS MUSEUS, EXPLICADES PELS TREBALLADORS I TREBALLADORES

Els millors acompanyants per explorar aquestes dependències i procediments són els especialistes que habitualment en tenen cura i desenvolupen les tasques necessàries per al funcionament òptim dels museus: restauradors, conservadors, documentalistes i altres tècnics qualificats s’encarregaran de mostrar la feina que fan a les entranyes dels centres, zones d’accés restringit.

Elles i ells són els més indicats per apropar la institució museística a la ciutadania, per nodrir el públic d’una mirada nova i, alhora, atendre les inquietuds i valoracions dels receptors i beneficiaris darrers de la seva feina, els visitants, en un procés que pretén ser de l’interès de totes les parts.

L’In Museu és doncs un punt de trobada i interacció on conflueixen professionals i comunitat. Una concurrència de visions que vol revertir en benefici del reconeixement i l’enriquiment mutus mitjançant una iniciativa de participació ciutadana ara ja perfectament consolidada.

 

INSCRIPCIONS OBERTES A PARTIR DEL DIA 20

Per participar a l’In Museu 2020 cal fer una reserva prèvia de plaça. Les reserves s’obriran el dia 20 de gener a les 10 h i podran fer-se efectives a través del web de la jornada o bé presencialment a les taquilles de Tiquet Rambles, al Palau de la Virreina (la Rambla, 99), de dilluns a diumenge de 10 a 20.30 h (tel. 93 316 10 00).

Enguany, i per tal de garantir que les reserves es tradueixen en l’assistència a les activitats, s’ha establert una tarifa simbòlica de 2 euros. L’import, que es retornarà en cas de comunicar la baixa fins a 72 hores abans de l’inici de les mateixes, també vol ser un reconeixement a la vàlua de la cultura.

 

ESPAIS PARTICIPANTS EN L’EDICIÓ 2020

-El Born Centre de Cultura i Memòria

-Castell de Montjuïc

-Fundació Joan Miró

– MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona

-Museu d’Història de Barcelona (MUHBA)

-Centre de col·leccions del MUHBA

-Laboratori de Natura. Museu de Ciències Naturals de Barcelona

-Museu del Disseny de Barcelona

-Museu Etnològic i de Cultures del Món – Seu Montcada

-Museu Etnològic i de Cultures del Món – Seu Montjuïc

-Museu Frederic Marès

-Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

-Museu de la Música

-Reial Monestir Santa Maria de Pedralbes

 

Més informació i inscripcions al web d’In Museu [1]

Programa complet i imatges per premsa d’edicions anteriors aquí [2]