Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
L’Havana, ciutat convidada a La Mercè 2020

L’Havana, capital de Cuba, serà la ciutat convidada a La Mercè del 2020. Entre el 24 i 27 de setembre de 2020 podrem descobrir pels carrers de Barcelona una mostra de la vital cultura de la capital cubana, amb diferents espectacles de teatre, dansa, música i projeccions cinematogràfiques.

Durant aquest mes de gener, una delegació de l’Institut de Cultura de Barcelona visitarà L’Havana per estrènyer llaços institucionals i abordar la configuració del projecte artístic per al programa de Ciutat Convidada del 2020. Durant dècades, Barcelona i L’Havana han gaudit d’una relació intensíssima que ha jugat un paper molt destacat en la configuració de la pròpia identitat de totes dues, establint profunds i enriquidors vincles culturals, socials i econòmics encara vigents avui en dia.

El programa de la Ciutat convidada té per objectiu mostrar l’escena artística contemporània d’una ciutat que comparteix una visió comuna sobre cultura, creativitat i art. Aquest projecte conjunt representa per a la ciutat de Barcelona una excel•lent oportunitat per enfortir els contactes entre les dues ciutats, així com els vincles amb tot el sector creatiu de Cuba. L’Havana, que acaba de commemorar el seu 500 aniversari, és una ciutat amb una gran diversitat cultural, referent tant pel que fa a les expressions artístiques de caire més tradicional com als nous ritmes urbans llatins. Tal com és el cas de Barcelona, la capital cubana ha tingut en la seva producció cultural una de les claus de la seva projecció internacional i fa de la innovació una de les seves senyeres. És per això que la selecció artística del programa de Ciutat Convidada farà especial esment als noms de futur de la cultura de L’Havana.

És tradició que Barcelona convidi una ciutat del món en el marc de les festes de la Mercè des de l’any 2007. El programa de la Ciutat Convidada pretén mostrar expressions artístiques contemporànies de ciutats amb les quals Barcelona manté o vol mantenir vincles singulars d’amistat i cooperació, i aporta un impacte singular en la programació de la Mercè, impregnant la festa del perfil cultural de les ciutats que hi participen. Des de l’inici d’aquesta iniciativa, han participat en aquest programa: Medellín (2007), Quito (2008), Istanbul (2009), Dakar (2010), San Petersburg (2011), Mont-real (2012), Viena (2013), Estocolm (2014), Buenos Aires (2015), París (2016), Reykjavík (2017), Lisboa (2018), Beirut (2019) i L’Havana (2020).

La cooperació amb la ciutat de L’Havana

L’inici de les relacions entre Barcelona i L’Havana es remunta a l’any 1993, tot just després de l’anomenat “Período Especial” a Cuba, com a conseqüència de la desmembrament de l’ex Unió Soviètica. Les dues ciutats s’agermanen i comença un camí que, a dia d’avui, continua amb força ja que la capital cubana ha estat considerada fins ara, com a ciutat prioritària pel pla de cooperació internacional de la nostra ciutat.

L’Ajuntament de Barcelona i l’Assemblea Provincial del Poder Popular de L’Havana, agermanats des del 1993, van iniciar relacions de cooperació responent a l’interès mutu per impulsar projectes que permetin l’intercanvi de coneixement i experiències de gestió en relació amb la conservació i rehabilitació del patrimoni arquitectònic. És així com s’arriba, el 2005, a signar un conveni amb L’OHCH (Oficina de l’Historiador de Ciutat Havana), dirigida per Eusebio Leal, per tal de fer la rehabilitació integral d’una illa del carrer Barcelona, que incloïa la creació de l’Espai Barcelona–L’Havana, com un punt de trobada entre les nostres cultures.

Des de llavors Barcelona té l’OHCH com a soci prioritari a L’Havana i amdues institucions van signar un Memoràndum d’Entesa  al 2013, renovat al  2018. Aquests convenis consoliden la relació de cooperació focalitzada en la transferència de coneixement i el treball tècnic entre els responsables de la gestió de polítiques públiques d’ambdues ciutats en diferents àmbits.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.