Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
‘Rere els murs del monestir. Set-cents anys d’una història en femení’ reconstrueix en 3D l’evolució històrica dels diferents espais de Pedralbes

El dijous 28 de novembre, a les 12:30 hores, al monestir de Pedralbes (Baixada del Monestir, 9) tindrà lloc la roda de premsa per presentar el contingut de l’exposició de llarga durada “Rere els murs del monestir. Set-cents anys d’una història en femení”, un projecte fruit d’una recerca àmplia i ambiciosa que ens permet aproximar-nos al cenobi -des dels seus orígens i fins al present- com mai no ho havíem pogut fer fins ara amb la incorporació de la tecnologia 3D.  La inauguració de l’exposició serà a les 19 hores.

En la darrera dècada, s’ha dut a terme una recerca exhaustiva sobre el monestir de Pedralbes des de diferents camps que ha constituït la base del desenvolupament d’un projecte que consta de dos grans blocs: Evolució i Acció.

  • Evolució: Presenta vuit etapes històriques del desenvolupament del monestir, cadascuna amb una llista d’espais vinculats al període, una breu descripció i una explicació històrica i arquitectònica a les quals s’associa una galeria d’imatges i recursos documentals, amb reconstruccions en 3D del monestir en diferents segles i l’evolució dels diferents espais en 3D al llarg del temps.
  • Acció: Proposa un serious game a través de la restitució virtual en 3D. Aquest joc, concebut com una eina educativa i divulgativa, restitueix la imatge del monestir al segle xv, amb algunes llicències anacròniques, com el fet de poder visitar la capella de Sant Miquel mentre es pinta, però amb un gran rigor documental.

Aquest projecte web, consultable a la xarxa, culmina amb la inauguració d’una exposició ubicada en una de les sales de la infermeria remodelada a finals del segle XVI, que ofereix als visitants una experiència immersiva al monestir medieval. Imatges de gran format ens permeten imaginar com seria el jardí del claustre, veure com resplendien els daurats de la capella i recrear l’ambient de la infermeria i la cuina amb tots els estris que s’utilitzaven per preparar remeis i cuinar aliments. D’altra banda, gràcies a les ulleres 3D i a la realitat virtual es poden veure aquests espais en tres dimensions dins la mateixa sala d’exposició.  

La mostra es complementa amb un petit audiovisual que il·lustra el poder que van tenir les abadesses de Pedralbes a l’edat mitjana i durant els primers temps de l’època moderna, així com els conflictes entre els llinatges més poderosos del moment per controlar el monestir i el seu patrimoni. Així mateix, també és possible consultar tot el web del projecte a través de dos monitors ubicats a la sala.

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.