Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Arrenca ‘Memòria Viva’, la primera festa de les comunitats de memòria

Aquest diumenge, 13 d’octubre, comença Memòria Viva, la primera festa de les comunitats de memòria, una celebració de la memòria com una eina per a transformar el present i pensar el futur. Durant tota una setmana, fins al dissabte 19, nombrosos col·lectius veïnals, ocuparan l’espai públic per compartir els seus processos de treball.

Memòria Viva proposa una trentena d’accions a diferents barris de Barcelona, amb el repte d’obrir espais per conversar, jugar, brodar, cuinar, escoltar, parlar i, sobretot, per celebrar les memòries de la ciutat que sovint han estat menystingudes o oblidades.

Durant set dies es farà memòria de la mà de col·lectius veïnals, agents culturals i comunitats de memòria de la ciutat, a través de la participació de persones i entitats diverses -tan locals com internacionals-, per teixir, entre totes, una mirada complexa i generar un debat en profunditat.

El programa està format per itineraris històrics i musicals, debats, experiències sensorials, tallers, teatre, joc, cuina, ràdio, costura, cinema, visites experimentals, converses, conferències, etc. Tot plegat, amb l’objectiu de recuperar històries sobre la identitat, el feminisme, les històries subalternaritzades, el treball domèstic, les migracions, les experiències comunitàries, la transformació del paisatge, les cures, el joc, la cuina o la costura, entre d’altres. Totes les activitats són obertes i gratuïtes.

 

Diumenge 13, rutes per la memòria de l’aigua, la cuina i la cultura gitana

Durant la jornada inaugural de diumenge, Memòria Viva arrencarà amb tres accions que aniran de la muntanya al mar. Al matí, amb una caminada per la vora del Rec Comtal, una de les principals fonts d’abastament d’aigua de Barcelona fins al segle XIX. L’itinerari “El Rec Comtal viu!” sortirà a les 10h de l’estació de tren de Torre Baró i recorrerà el que queda d’aquesta infraestructura hidràulica que ha marcat el paisatge de la ciutat. De la mà de la Taula Comunitària del Rec Comtal -un espai comunitari format per veïnes, entitats, serveis i administracions de Montcada i Reixac i Barcelona- s’explorarà quina ha estat en el passat i quina és actualment la relació del rec amb el seu entorn.

Al migdia, amb l’acció “La cuina oblidada de la Barceloneta”, s’expliorarà la memòria de la Barceloneta des de la perspectiva de les dones a través de la cuina, els sabors, els menjars i el moviment; així com les seves implicacions amb les formes de vida i treball, dins i fora de l’àmbit domèstic. Es tracta d’un recorregut simbòlic de la barca a la cuina, passant pel mercat. Des del Passeig Marítim i el Moll de Pescadors fins al Mercat de la Barceloneta, de la mà de la sociòloga Silvia Rivera Cusicanqui, es reflexionarà sobre les maneres de fer i pensar les històries de manera col·lectiva i situada per tal de articular el present. Es tracta d’un itinerari organitzat amb les veïnes dels barris de mar i de muntanya de Barcelona, que acabarà amb un dinar popular.

Silvia Rivera Cusicanqui és una sociòloga d’origen aimara i una de les principals representants del pensament subalternitzat a Bolivia i a l’Abya Yala (les Amèriques). Va ser fundadora del Taller d’Història Oral Andina (THOA), referent de la recuperació de la memòria de les lluites dels de baix.

A més, hi participaran el Grup de dones del Casal de Gent Gran Mediterrània, l’artista i activista Marina Monsonís, el Grup de dansa del Casal de Gent Gran Comerç i els artistes Isabel Ollé i Quim Cabanillas de QuimBel-do Dansa.

A la tarda, l’activitat ens durà a l’interior d’El Born Centre de Cultura i Memòria. A partir de les 18h, s’hi representarà Akana, una proposta escènica multidisciplinar realitzada per un grup de nois i noies gitanos del barri de La Mina que han creat aquest muntatge a partir de la història de la repressió i persecució del poble gitano, però també dels seus valors culturals. Ho han fet acompanyats de la directora i dramaturga Marta Galán, l’entitat Veus Gitanes -associació que té per objectiu generar i estendre un debat plural sobre gènere, empoderament, cultura i dona gitana- i el Centre Cultural Gitano de La Mina -creat l’any 1978 per un grup de gitanos andalusos, provinents del “Camp de la Bota”-. L’entrada és gratuïta però cal reservar les entrades al web de Memòria Viva (barcelona.cat/culturaviva).

 

Participació local i internacional en la setmana de la Memòria Viva

Destaca la participació de convidats internacionals, com la cineasta, artista i activista egípcia Salma El Tarzi, interessada en les qüestions vinculades a la memòria i la representació. Forma part del col·lectiu de vídeo-activistes Mosireen que van articular-se per a documentar i transmetre imatges de la revolució a Egipte entre 2011 i 2013. A més, és membre d’OPANTISH (Operació Anti Assetjament Sexual), un col·lectiu que es va crear per intervenir en situacions d’agressió sexual massives que es van donar a la plaça Tahrir entre 2011 i 2013. El Tarzi participarà a la taula rodona Fer memòria amb (i sense) documents: un debat sobre arxius i altres històries que tindrà lloc dimarts 15, on compartirà espai de debat amb els arxivers Quim Borràs i Vicenç Ruiz (moderador) i membres de l’organització de Nova York Interference Archive, que explora la relació entre la producció cultural i els moviments socials.

Memòria Viva compta també amb participants locals, com l’Associació Carabutsí, que dilluns 14 ens guiarà pels carrers i indrets més emblemàtics de la presència gitana al Raval. A la ruta musical Rumb a la rumba. Passat i present de la Comunitat Gitana del Carrer de la Cera participaran els músics Sam Mosqueton, Muchacho i els joves rumbers del carrer de la cera. O bé les veïnes del barri del Carmel, que dijous 17 organitzen la presentació sobre la memòria i actualitat de les cures Com de la família, juntament amb l’Associació Carmel a la Vista, el col·lectiu fotogràfic Luciérnagas Art en acció, la cooperativa que acompanya treballadores migrants Mujeres Pa’lante; o el grup de treball pel reconeixement dels drets de les dones bolivianes a Catalunya, Las Libélulas.

 

Clausura de la setmana, amb una festa popular a la plaça del Born

Durant tota la jornada del dissabte 19, a la plaça Comercial (davant del Born CCM) hi haurà activitats de tot tipus: des de d’espais de cuina, costura i joc, fins a taules rodones, espais de debati i ràdio en directe.

La festa final acabarà amb una revetlla a la plaça Comercial del barri de La Ribera. La Verbena memorable: cantem i ballem per no oblidar! Comptarà amb l’actuació dels grups Tarta Relena i Rumba Nois, així com altres músics de les diferents comunitats musicals que conviuen a Barcelona.

 

Més informació i imatges per premsa aquí

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.