Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Josep Pedrals serà el nou codirector del festival ‘Barcelona Poesia’

El poeta i recitador Josep Pedrals serà el nou codirector del festival literari Barcelona Poesia, juntament amb la poeta i gestora cultural Mireia Calafell, que va entrar al programa l’edició 2018. Josep Pedrals pren el relleu de Àngels Gregori, que n’ha estat entre el 2017 i el 2019.

 

Josep Pedrals va néixer a Barcelona l’any 1979, i, com ell mateix diu, escriu per necessitat, per voluntat i per encàrrec. Durant uns anys va fer de llibreter, mentre començava a escampar la poesia des de diversos fronts. Des de 1997 es dedica a dur la poesia als escenaris, treballant sobretot la sonoritat i la fisicitat del vers.

Ha actuat per Europa (Espanya, França, Itàlia, Bèlgica, Alemanya, Portugal, Sèrbia, Croàcia…), Àsia (Japó) i Amèrica (EUA, Mèxic, Brasil, Nicaragua, Guatemala…), comptant els recitals per milers, en tot tipus de festivals i cicles. Ha estat premiat en diversos concursos de recitació, entre els quals l’internacional d’Osaka (2009).

Les seves darreres obres han estat Els límits del Quim Porta (labreu edicions, 2018), que va rebre el premi Homo Fabra 2018 i el Premi Ciutat de Barcelona 2018; Exploradors, al poema! (Estrella Polar, 2014); En Francesc Pujols [Petita història de Francesc Pujols] (Editorial Mediterrània, 2012); El romanço d’Anna Tirant (labreu edicions, 2012), Premi Lletra d’Or 2013; el poemari En l’Ai, adéu! (Cafè Central, 2006); El furgatori (labreu edicions, 2006); Eclosions (labreu edicions, 2005); És un poema! (“Qui no mereix una pallissa”, L’Esfera dels Llibres, 2005); Escola italiana (Edicions 62/Empúries, 2003), i Els buits enutjosos (Assoc. Cult. Container, 1999).

Ha treballat en la divulgació de la poesia i dóna conferències i cursos sobre temes de poètica, prosòdia i oralitat en escoles, instituts i universitats d’arreu del món. També imparteix cursos d’introducció a la poesia i de recitació i escenificació poètica a l’Escola d’Escriptura i Humanitats de l’Ateneu Barcelonès, i també a la Sala Beckett.

Ha desenvolupat espais de poesia en ràdio i televisió i ha col·laborat en espais d’art i cultura de diverses publicacions (publicà, durant més d’un any (2010-2012), un sonet cada dia al diari Ara).

Ha coordinat, durant 13 anys (2002-2015), amb Ferran Garcia, l’associació HORINAL (Obrador de Recitacions I Noves Actituds Literàries), des d’on han organitzat el cicle de recitals del bar Horiginal de Barcelona i altres festivals i cicles poètics diversos (Exquisits a Ripoll, Bau a Terrassa…).

Ara, encunya un neologisme cada setmana per a la revista Time Out Barcelona, escriu articles al Quadern d’El País i fa recomanacions culturals al programa Àrtic de betevé.

Ha estrenat diverses obres de teatre breu (entre elles: Estat major, Entremès, Ecs!…). Va codirigir l’espectacle transdisciplinar Wamba va! (Mercat de les Flors, 2005), creat amb Gerard Altaió, Eduard Escoffet i Martí Sales.

Entre maig i juny de 2012, el teatre La Seca va programar el cicle “Josep Pedrals”, amb les obres En comptes de la lletera (amb Jordi Oriol, Carles Pedragosa i Àlex Aviñoa) i El furgatori (adaptació teatral del llibre del mateix títol, dirigida per Iban Beltran).

El juny de 2014 va estrenar l’obra Safari Pitarra (escrita amb Jordi Oriol) al TNC. És lletrista del musical Fang i setge (Teatre de la Passió, Olesa, 2014-2015; Teatre Victòria, 2016).

En el món de la música, formà part de la banda de funky-pop Explosion Bikini (1999-2004). Va formar part del duet Guillamino+Pedrals (2006-2008). Actualment lidera el grup de pop irònic Els Nens Eutròfics. Amb Albert Sagrera a la guitarra, tenen un duet: Pedrals+Sagrera. Fa espectacles poètico-musicals amb Xavi Lloses: Eufèmica au Fènix (2013), El dubte melòdic (2015).

El juny de 2013, fou guardonat amb el premi Lletra d’Or al millor llibre publicat en català l’any anterior per El romanço d’Anna Tirant, i el desembre de 2014, fou guardonat amb el premi Time Out al millor creador de l’any a Barcelona.

 

Imatges per premsa aquí

https://joseppedrals.wordpress.com/

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.