Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
L’artista Rosa Menkman guanya la primera edició del premi ‘Collide International Barcelona’

– Aquest guardó s’atorga gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament, a través de l’àrea d’Economia i Treball, Ciutat Digital i Relacions Internacionals, l’Institut de Cultura i el CERN, Laboratori Europeu de Física de Partícules, per al foment de les arts i la ciència.

– A la convocatòria del premi s’hi han presentat un total de 228 artistes de 49 països

– La presentació de Collide International Barcelona, a càrrec de Mónica Bello i Joana Hurtado, tindrà lloc aquesta tarda (18.40 h) en el marc del Sónar+D

L’artista holandesa Rosa Menkman ha estat la guanyadora de la primera edició del premi Collide International Barcelona. El jurat, format per Mónica Bello del CERN, Oriol Gual, director de La Capella, ​​Joana Hurtado, directora de Fabra i Coats – Fàbrica de creació i Centre d’ Art Contemporani de Barcelona i Helga Timko, física del CERN, ha valorat en el projecte guanyador la seva sofisticació en el concepte i l’enfocament presentat, a través del qual  realitza investigacions del més petit al més gran; i en la importància de la mesura científica: com es filtra i sorgeix la informació a partir d’una experiència inspiradora.

El premi atorga també 4 mencions honorífiques que han estat reconegudes a Samoa Rémy (Suïssa), Addie Wagenknecht (Àustria), Nathan Witt (Regne Unit) i l’artista Gabriella Torres (Puerto Rico) que resideix a Barcelona. El seu treball presenta fenòmens abstractes en formes tangibles alhora que demostra la seva capacitat per qüestionar i analitzar el significat més profund de les observacions físiques. A la convocatòria del premi s’hi van presentar un total de 228 inscripcions d’artistes de 49 països.

El premi atorgat a Rosa Menkman consisteix en una residència de dos mesos a un artista perquè ampliï la seva investigació treballant al CERN de la mà de físics de partícules, enginyers, experts en IT i personal de laboratori. A continuació, l’artista passarà un mes a la Fabra i Coats – Fàbrica de creació i Centre d’ Art Contemporani de Barcelona, on podrà ampliar la seva recerca a partir d’establir un diàleg i explorar col·laboracions amb investigadors, comunitats artístiques i programes culturals de la ciutat. En aquesta segona fase a Barcelona, els artistes tindran l’oportunitat d’ampliar i aplicar la seva recerca a través de la xarxa científica i cultural de Barcelona.

“L’Ajuntament de Barcelona té la voluntat de convertir la ciutat en capital europea en recerca i innovació a través del seu Pla Barcelona Ciència. Ja hem iniciat diverses mesures, entre les quals em fa especial il·lusió la col·laboració que hem establert amb el CERN, aliança que ens permetrà apropar l’art i la ciència a la ciutadania. Voldria felicitar a totes les persones que han participat en aquesta primera edició a la nostra ciutat, especialment a Rosa Menkman, que acollirem durant la seva residència a Barcelona a la Fabra i Coats – Fàbrica de Creació i Centre d’Art Contemporani de Barcelona,” destaca Joan Subirats, Tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació i Ciència.

“L’objectiu principal de Arts al CERN és obrir oportunitats extraordinàries per al diàleg i l’intercanvi entre artistes i científics, i per fomentar connexions significatives entre les ments creatives en un entorn de recerca fonamental. Estic especialment orgullós d’anunciar els guardonats del primer Collide International en col·laboració amb la ciutat de Barcelona”, explica Mónica Bello, cap de Arts del CERN.

“Aquí, al CERN, valorem la diversitat i l’intercanvi entre comunitats i països. És una part inherent de la cultura del nostre laboratori i és essencial per a l’èxit de la nostra recerca. Agraïm les fortes associacions que ara ens permeten donar la benvinguda a nous artistes per connectar amb la nostra comunitat. Estic emocionada de veure què aconseguiran juntament amb els nostres científics”, diu Charlotte Lindberg Warakaulle, directora de Relacions Internacionals del CERN.

Collide International és una convocatòria artística anual establerta al CERN, que convida artistes de qualsevol nacionalitat i edat a sotmetre una proposta de projecte artístic a desenvolupar com a part d’una residència artística, i a treballar i inspirar-se al costat de la comunitat científica del CERN. La col·laboració amb Barcelona va començar amb aquesta primera edició i continuarà fins al 2021. Aquesta col·laboració s’emmarca en el Pla Barcelona Ciència, impulsat per l’Ajuntament per contribuir a la visibilitat de la ciència, així com promoure, reforçar i maximitzar a nivell europeu el valor de la recerca de l’excel·lència i del seu impacte sobre la societat.

Més informació a:

Collide Internacional, Barcelona Ciència:
https://www.barcelona.cat/barcelonaciencia/ca/collide-international

Fabra i Coats – Fàbrica de Creació i Centre d’Art Contemporani de Barcelona:
http://ajuntament.barcelona.cat/fabraicoats/ca/noticia/presentaci%C3%B3-de-la-resid%C3%A8ncia-cern-f%C3%A0brica-al-s%C3%B3nard

IMATGES

 


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.