Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona dibuixa en un mapa tota la senyalització de la Memòria Democràtica de la ciutat
  • L’Ajuntament de Barcelona situa en un mapa les diferents plaques i faristols històrics i commemoratius que actualment es troben instal·lats als carrers i places de la ciutat així com els que estan en tràmit
  • Actualment hi ha 30 faristols i 53 plaques i amb aquest mapa l’Ajuntament inicia la cartografia de la memòria democràtica de la ciutat

 

L’Ajuntament de Barcelona ha publicat al web de Programes de Memòria el mapa de la senyalització de la Memòria Democràtica de Barcelona on es dibuixen les diferents plaques i faristols històrics i commemoratius que actualment es troben instal·lats als carrers i places de la ciutat així com els que estan en tràmit.

Aquest web recull tota la tasca que s’ha dut a terme, des del gener de 2016, per part del Comissionat de Programes de Memòria, amb un projecte que tenia com a objectiu senyalitzar indrets destacats de la memòria democràtica de Barcelona i marcar en l’espai públic de la ciutat aquells llocs que mereixien ser explicats perquè s’hi va produir algun esdeveniment social, cultural o polític que van permetre assolir cotes més altes de llibertat i d’igualtat. Ara, amb la seva senyalització a la via pública, es vol transmetre a la ciutadania aquest llegat d’esforç i exemplaritat dels qui van protagonitzar actes contra la tirania, rebel·lions, o esforços contra les diferents opressions i injustícies, com la lluita feminista. Les senyalitzacions tenen funcions rememoratives i pedagògiques.

Existeixen dues tipologies de senyalització: faristols i plaques, i el mapa diferencia entre els elements que ja s’han instal·lat i els que estan en tràmit o en procés. D’una banda, els faristols narratius, identificats pel color vermell, contenen una breu explicació de l’espai i l’esdeveniment per tal de contextualitzar-lo, en tres llengües. De l’altre, les plaques de marcatge, circulars i identificades pel color blau, recorden amb unes breus paraules la raó per la qual s’evoca una persona, un fet o una activitat. En molts casos identifica el lloc on va néixer o viure una figura destacada.

Actualment hi ha 30 faristols i 53 plaques, sent el Districte de Ciutat Vella és el que acumula més senyalitzacions històriques. Aquest mapa inicia la cartografia de la memòria democràtica de la ciutat en les seves diverses vessants i permet consultar, sense desplaçar-se, tota la informació històrica que recullen els diferents elements memorials.

 

L’enllaç al mapa, que es pot consultar en català castellà i anglès, és el següent:

http://ajuntament.barcelona.cat/programesmemoria/ca/mapa/

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.