Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Manuela Carmena serà la pregonera de La Mercè 2019
  • El cartell de les festes és obra de la il·lustradora barcelonina Maria Corte
  • La programació de la ciutat convidada, Beirut, acostarà a la ciutadania la cultura local de la mà de la música, les arts de carrer i el cinema

 

Manuel Carmena, jutgessa emèrita i alcaldessa de Madrid fins al passat 15 de juny, serà l’encarregada de pronunciar el pregó de la Mercè 2019, que tindrà lloc el proper 20 de setembre al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Unes festes que comptaran enguany amb un cartell realitzat per la il·lustradora Maria Corte, i amb Beirut com a ciutat convidada.

La pregonera: Manuela Carmena

Manuela Carmena es va llicenciar en dret l’any 1965. Fugint de la repressió política, es va traslladar a Barcelona l’any 1966. Els anys a Catalunya va participar en la creació de l’associació clandestina Dones Democràtiques, junt a Montserrat Roig i Mercè Olivares. El 1969 va tornar a Madrid, i va començar a exercir la carrera judicial el 1981. El 1986 va rebre el premi nacional Drets Humans. També ha estat vocal del Consell General de Poder Judicial i és una de les fundadores de l’associació progressista Jutges per a la Democràcia. Va ser triada jutgessa degana de Madrid el 1993, i també ha estat Presidenta-Relatora del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de l’Organització de les Nacions Unides.

L’any 2010, Carmena es va jubilar de la judicatura i va fundar l’empresa solidària Yayos Emprendedores, que comercialitza les creacions de presos. Ha publicat els llibres Crónica de un desorden: Notas para reinventar la Justicia (Ed. Alianza, 1997) i Por qué las cosas pueden ser diferentes: Reflexiones de una jueza, (Ed. Clave Intelectual, 2014). Entre el mes de juny del 2015 i el juny del 2019 va ser l’alcaldessa de Madrid.

La il·lustradora: Maria Corte

Maria Corte, filla de pares d’origen argentí, va néixer a Barcelona l’any 1983, i des de petita va viure al barri de Gràcia. Va estudiar il·lustració a l’Escola Massana, i fa de 10 anys va rebre el primer encàrrec important: el cartell per a les Festes de Santa Eulàlia 2009. Dos anys després es va obrir camí al mercat anglosaxó, a través d’encàrrecs pel The New York Times i la BBC. Ha publicat il·lustracions al suplement Cultures de La Vanguardia, al Barcelona Metròpolis o a la revista Descobrir. A nivell internacional, a The New York Times, The Washington Post, Wall Street Journal o diaris europeus com The Times, La Repubblica o Le Monde.

A l’hora de pensar el cartell de la Mercè, repassant la iconografia de la santa es va trobar també que era una imatge popular a Amèrica del Sud i el Carib, i que sovint aquestes Mercès són tan negres com la mateixa Moreneta… D’aquí que la Maria pensés a representar una Mercè que, sense ser santa, fos barcelonina. I que, com tantes barcelonines, fos mestissa o negra, una dona potser nascuda aquí o potser immigrant, com ho eren els seus pares. Del seu pentinat alegre emergeixen castellers, músics, escultures mironianes i fins i tot alguna bèstia de foc, tot rematat per un mar en el qual navega un vaixell dels que rescaten persones del mar. Si pogués parlar, aquesta Mercè ho diria ben alt i clar: “Sigueu tots molt benvinguts i benvingudes a Barcelona”.

La ciutat convidada: Beirut

Beirut va ser una de les ciutats més castigades per la guerra i, tot i això, els seus habitants van fer renéixer de les cendres una capital que és un dels grans centres culturals del món àrab. Ara, La Mercè ens acosta a Beirut, una ciutat que desprèn energia creativa. Durant els dies de festa podrem gaudir d’una vintena d’espectacles, entre grups de música, dansa, arts de carrer… que estaran repartits entre el passeig de Lluís Companys i Ciutadella, el Castell de Montjuïc i la Llera del Besòs, sense oblidar l’Avinguda de la Catedral, el Moll de la Fusta i la plaça de Joan Coromines. A més, també hi haurà espai per al cinema, ja que La Filmoteca de Catalunya dedicarà un cicle a la cinematografia libanesa, amb un seguit de films que ens parlen de Beirut.

Cartell i imatges aquí

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.