Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona celebra el Corpus, una festa amb més de 600 anys d’història
  • A diferents espais de la ciutat es gaudirà de l’ou com balla i també se celebrarà la processó
  • Enguany es podrà gaudir de noves catifes florals a la Parròquia de Sant Ramon de Penyafort i al Museu Etnològic i de Cultures del Món
  • Demà dijous, dia 20, tindrà lloc la tradicional jornada de portes obertes de la seu de l’Ajuntament de Barcelona de plaça Sant Jaume i altres edificis de la ciutat

 

L’Ajuntament de Barcelona celebra del 20 al 23 de juny la festa del Corpus, amb la tradicional herència de l’ou com balla i la processó. Enguany, a més dels habituals espais engalanats, Barcelona comptarà amb dos noves catifes florals: una a la Parròquia de Sant Ramon de Penyafort i, l’altra, la catifa elaborada pel centre ocupacional del taller de Sant camil al Museu Etnològic i de Cultures del Món. A més, i coincidint aquest any amb l’arribada de la Flama del Canigó, diumenge 23 de juny, es podrà gaudir d’una catifa que al·ludeix a l’arribada del foc que encén les fogueres de Sant Joan, duta a terme a càrrec de la Comissió de la Flama del Canigó de Barcelona conjuntament amb les Catifaires del Raval.

Patrimoni cultural immaterial de la ciutat
Un dels principals actes del programa de Corpus és la processió festiva, que tindrà lloc diumenge 23 de juny a les 19 hores, una desfilada laica que surt del pati de l’Ajuntament de Barcelona amb tots els elements del seguici popular com, per exemple, els Gegants de la ciutat, els del Pi, els de Santa Maria del Mar, l’Àliga, el Lleó o el Bou, entre d’altres. Aquestes figures són acompanyades de música i balls propis de la cultura popular, a més de trabucaires, la Coronela o els Falcons.

Aquesta processó es celebra a Barcelona des del 1320, sent un patrimoni cultural immaterial de la ciutat. Un aparador popular d’elements tradicionals de la imatgeria festiva local com els gegants, els capgrossos, el bestiari o els entremesos…


L’ou com balla, un recorregut pels patis de la ciutat

Els brolladors i les fonts d’alguns claustres i patis de la ciutat mostren el joc entre l’aigua i un ou buit embolcallat per flors i cireres. Aquest tradicional ball, que es celebra a Barcelona des del 1637, es podrà gaudir enguany a 17 representacions repartides per tots els districtes.

La tradició, tan senzilla com misteriosa, desperta passions entre els estudiosos que discuteixen encara sobre l’origen i el significat de l’ou com balla. Barcelona és un dels pocs llocs del món on es pot veure aquesta tradició que, per uns, és metàfora del cicle de la vida i una referència al temps i al moviment continu i, per altres, un joc d’entreteniment propi de l’Edat Mitjana.


Per Corpus, portes obertes

Amb motiu de la festivitat del Corpus, diversos equipaments celebren jornada de portes obertes. Entre ells, la seu principal de l’Ajuntament de Barcelona, a la plaça Sant Jaume. Durant la jornada es pot visitar el vestíbul, les escales i la galeria Gòtica d’aquest edifici, de la Casa de la Ciutat. I, al pati de l’Ajuntament de Barcelona, es pot gaudir de l’exposició del Seguici Popular de la Ciutat, és a dir, dels gegants i del bestiari.

Programa complet aquí

Imatges per premsa aquí

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.