Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
‘Una mà de cartes’ descobreix el fons de naips de l’Arxiu Històric de la Ciutat

– L’exposició ofereix una visió completa d’aquesta branca de les arts gràfiques, on hi predominen els naips de fabricació local i segueixen en nombre els procedents d’altres focus espanyols i els de producció forana

L’exposició Una mà de cartes. Col·lecció de naips de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (1529-1988), que s’inaugura el proper dijous 6 de juny a les 18.30 hores, i es podrà veure fins al 31 de desembre, mostra els orígens dels naips als cercles cortesans europeus del segle XIV, i les diferents tipologies de baralles que es van crear al llarg del temps. El primerenc èxit dels naips forçà la creació de les primeres baralles estàndards, realitzades amb xilografia, una de les primeres arts gràfiques, però també l’aparició de les primeres prohibicions del joc a Europa (1370-80) i la creació d’impostos sobre la venda i la producció.

L’exposició mostra també la història de la producció de naips a Catalunya i Barcelona, des dels petits obradors al segle XV fins a la industrialització a les acaballes del segle XIX, i la vinculació d’aquesta amb dibuixants, gravadors i manufactura gràfica. Barcelona va ser un focus important de producció dominat per un seguit de grans famílies de fabricants com els Grosset, Rotxotxo, Macià i Comas. Els naipers estaven agrupats en gremi des de 1455. La producció es va mantenir inalterable fins a les acaballes del segle XIX quan la producció de baralles estàndard s’industrialitza fent desaparèixer multitud de petits naipers.

Més informació al web barcelona.cat/arxiuhistoric
Imatges i catàleg de l’exposició en aquest ENLLAÇ

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.