Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Neix La GRAN pantalla, el primer Festival Internacional de Cinema de la Gent Gran
  • El nou certamen cultural de la ciutat tindrà lloc del 6 al 9 de juny de 2019, de forma gratuïta, als Cinemes Girona
  • El Festival retrà homenatge a Montserrat Carulla i atorgarà a l’actriu catalana el Premi Honorífic a la Trajectòria La GRAN pantalla 2019
  • La programació tindrà una mostra internacional de llargmetratges i una secció competitiva internacional de curtmetratges, on es concediran el Premi al Millor Curtmetratge Internacional i el Premi del Públic
  • A més de les projeccions, La GRAN pantalla presentarà dos cinefòrums per reflexionar sobre interseccions poc visibilitzades: ‘Gent gran LGTBIQ+’ i ‘Gent Gran i feminismes’

 

Aquesta setmana arranca La GRAN pantalla, el Festival Internacional de Cinema de la Gent Gran de Barcelona. El nou certamen cultural tindrà lloc del 6 al 9 de juny, de forma gratuïta, als Cinemes Girona, una de les sales referents de la ciutat.

Aquest festival, de caràcter únic a Barcelona, vol oferir un espai per a la gent gran i, alhora, cerca convertir-se en un lloc de trobada cinematogràfica intergeneracional que permeti desmuntar els prejudicis i estereotips sobre les persones grans que difonen els mitjans d’informació massiva, especialment, la televisió i la publicitat.

D’aquesta manera, tenint com a focus temàtic la representació de la gent gran, el Festival busca relats que contribueixin a generar noves lectures i discursos, per anar més enllà de les representacions convencionals que solen associar-se a aquesta etapa de la vida i diversificar les mirades existents. “La GRAN Pantalla és un espai de diàleg, de trobada, de reflexió, d’oci. Un lloc per compartir històries, per apreciar-les, per reflectir-nos en elles i mirar-nos amb dignitat”, assegura Katherina Harder, directora artística i de programació del Festival.

Les pel·lícules seleccionades i els diferents col·loquis que tindran lloc durant el festival permetran reflexionar, analitzar, comprendre, pensar, mirar i oferir noves mirades i mirades alegres, fresques i positives envers les persones en el seu procés d’envelliment.

La GRAN pantalla és una idea original d’elParlante amb el suport econòmic de l’Ajuntament de Barcelona, i compta amb la col·laboració especial dels Cinemes Girona, Goethe Institut, Fundació FiraGran, Festhome, iosphera, ACRA, Caramel Films, Compacto, Fundació Enllaç i Cactus docs.

 

Montserrat Carulla, Premi Honorífic a la Trajectòria La GRAN pantalla 2019

En aquesta edició, el Festival retrà homenatge a l’actriu catalana Montserrat Carulla i li farà entrega el Premi Honorífic a la Trajectòria La GRAN pantalla 2019, en reconeixement a la seva trajectòria professional i a la seva dedicació i implicació dintre del món del cinema.

Montserrat Carulla i Ventura va néixer a Barcelona l’any 1930. Després d’estudiar a l’Institut del Teatre, va començar la seva carrera com actriu professional a principis de la dècada dels seixanta i, des d’aleshores, ha participat en nombroses obres de teatre, pel·lícules i sèries de televisió. També va cursar Història de l’Art a la Universitat de Barcelona de 1970 a 1976 i ha fet de dobladora al català i castellà en films estrangers. L’any 1992 fou guardonada amb el Premi Margarida Xirgu. El 1995 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 1999 la Medalla d’Or al Mèrit Artístic. També és medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya l’any 2008. En 2013 va rebre el Premi Gaudí d’Honor per la seva trajectòria artística i en 2015 va ser guardonada amb el Premi a la seva trajectòria en l’Evolution Film Festival de Palma de Mallorca.

Per a La GRAN pantalla és un immens honor poder retre homenatge a una de les figures més emblemàtiques de l’escena i el cinema català. L’entrega del premi tindrà lloc a la Cerimònia de Clausura, el diumenge 9 de juny, i es comptarà amb la presència de l’homenatjada.

 

La programació de La GRAN pantalla i premis

La programació de La GRAN Pantalla comptarà amb una mostra internacional de llargmetratges i una secció competitiva internacional de curtmetratges, i estarà dividida en 5 seccions: Pel·lícula Inauguració; Pel·lícula Clausura; Secció Oficial de Llargmetratges; Secció Oficial de Curtmetratges (competició) i Secció Cinefòrum.

La pel·lícula que inaugurarà La GRAN Pantalla 2019 és Muchos hijos, un mono y un castillo, el llargmetratge documental de Gustavo Salmerón, guanyador del Goya a la Millor Pel·lícula Documental 2018.

Per la seva banda, el film que tancarà aquesta edició és Visages, Villages (Cares i Llocs), el penúltim documental de l’Agnès Varda. “Volem tancar el Festival retent homenatge a una cineasta que fins als seus 90 anys de vida ha treballat fent cinema amb un grau de reflexió únic i des d’una empatia que destaca en totes les seves pel·lícules”, explica Katherina Harder.

Pel que fa a la Secció Oficial de llargmetratges, es mostraran pel·lícules de ficció i de gènere documental, les quals narren històries protagonitzades per persones grans i aporten una nova mirada sobre la vellesa. Produccions de Colòmbia, Japó, Mèxic i Alemanya.

La Secció Oficial de Curtmetratges està formada per les setze pel·lícules seleccionades entre les més de 200 que s’han rebut en aquesta convocatòria, les quals competiran en la categoria de Premi al Millor Curtmetratge Internacional La GRAN pantalla, Menció Especial del Jurat (si escau) i Premi del Públic. “D’aquesta selecció, ens agradaria destacar que totes les pel·lícules estan realitzades per directores i directors joves que retraten a persones grans i creen un vincle intergeneracional molt valuós”, assenyala Harder. Amb aquesta selecció de curtmetratges realitzats a Espanya, el Brasil, l’Argentina i el Perú, i que narren des de la ficció, el documental i l’animació, el públic de La GRAN Pantalla viatjarà per diferents cultures, personatges i mirades diverses amb molts tocs d’humor.

 

Cinefòrums: ‘Gent Gran LGTBIQ+’ i ‘Gent Gran i feminismes’

A la Secció Cinefòrum es projectaran dues pel·lícules acompanyades per un col·loqui amb convidades i convidats del món de la cultura i de l’àmbit social, amb els quals, conjuntament amb el públic, es dissertarà sobre temàtiques de gran interès actual i poc visibilitzades. En aquesta edició de La GRAN Pantalla, comptarem amb dos col·loquis: ‘Gent Gran LGTBIQ+’ i ‘Gent Gran i feminismes’.

El cinefòrum ‘Gent Gran LGTBIQ+’ tindrà lloc el dissabte 8 de juny a les 18h, amb el llargmetratge En 80 dies (80 egunean), de José Mari Goenaga i Jon Garaño. Posterior a l’exhibició de la pel·lícula, es realitzarà un col·loqui on públic i convidats reflexionaran sobre les principals dificultats i reptes als quals s’enfronten les persones grans de la comunitat LGBTIQ+. Per a aquesta activitat, el Festival compta amb la col·laboració de la Fundació Enllaç.

Per la seva banda, el cinefòrum ‘Gent Gran i feminismes’ es durà a terme el diumenge 9 de juny, a les 18 h, a partir de la pel·lícula Menopausa Rebel, de la directora Adelle Tulli. Posterior a l’exhibició de la pel·lícula, tindrà lloc un col·loqui amb convidades del món de la cultura i de l’acció social al costat de les quals reflexionarem entorn de la sexualitat, els estereotips i els grans desafiaments que enfronta el cos femení quan envelleix, tant en la societat com en la indústria cinematogràfica. Per al col·loqui, es comptarà amb la presència d’una sèrie de convidades de luxe: Montse Majench, Mercè Pérez Salanova, Montserrat Miralles i Montserrat Alcoverro. I moderarà la xerrada: Sònia Herrera.

 

Sobre elParlante

El Festival La GRAN pantalla és una idea original d’elParlante, entitat especialitzada en el disseny, implementació i avaluació d’estratègies de comunicació que treballa, des de Barcelona, en campanyes i projectes educatius i comunitaris per a la sensibilització i la formació de joves i  gent gran, a partir de l’ús del teatre, l’audiovisual i l’expressió.

elParlante fa 10 anys que treballa amb joves de diferents barris de Barcelona i  amb gent gran, desenvolupant projectes participatius des d’una perspectiva insterseccional, vinculant diverses sensibilitats en un mateix context. La interculturalitat, l’edatisme, les relacions intergeneracionals o la diversitat de gènere són algunes de les interseccions que es treballen actualment.

 

El Festival és gratuït, amb aforament limitat. Entrades aquí

Més informació per premsa aquí

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.