Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
La jornada ‘Dones, postguerra i tebeos’ debat sobre la figura de la dona en la postguerra espanyola

– L’Arxiu Històric organitza aquesta trobada amb motiu de la celebració dels 70 anys de la primera publicació de Las Hermanas Gilda a la revista Pulgarcito

– Marina Subirats, Antoni Guiral, Elena Masarah i Pepe Gálvez, entre els ponents participants en unes jornades que mostraran com la cultura popular representava la dona en la literatura dibuixada i donaran a conèixer la tasca de les autores de còmics

Aquest dijous, 16 de maig, se celebraran a l’Arxiu Històric de la Ciutat (Santa Llúcia,1) la jornada Dones, postguerra i ‘’tebeos’’, organitzada amb motiu de la celebració dels 70 anys de la primera publicació de Las Hermanas Gilda a la revista Pulgarcito, un espai per debatre sobre la figura de la dona en la postguerra espanyola i sobre com la cultura popular la representava dins de la literatura dibuixada.

Les ponències, que també volen donar a conèixer la tasca de les autores de còmics, moltes vegades desconeguda, aniran a càrrec de Marina Subirats, Antoni Guiral, Elena Masarah i Pepe Gálvez, entre d’altres participants.

L’humor gràfic fet a Barcelona i a Catalunya des de mitjan segle XIX forma part del patrimoni cultural de la ciutat i del país, i els dibuixos en que es plasma aquest humor són part integrant del patrimoni documental i artístic. L’Arxiu és dipositari de dibuixos originals d’humoristes gràfics tan rellevants com Ricard Opisso, Jaume Passarell, Picarol, Gaietà Cornet, Bon, Feliu Elias, Junceda, Apel·les Mestres, Valentí Castanys, Alfonso Cerón, Cesc, Ricard Castells o El Perich. L’Arxiu conserva en els seus fons hemerogràfics molts dels diaris i revistes on publicaven i publiquen els seus dibuixos els ninotaires més rellevants de casa nostra com La Publicitat, Diario de Barcelona, L’Esquella de la Torratxa, La Campana de Gràcia, La Veu de Catalunya, Tralla, Metralla, El Noticiero Universal, El Periódico, Interviu, Por Favor, La Vanguardia, El Jueves, etc.

En els darrers anys l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB) ha organitzat diverses activitats dedicades a la història de l’humor gràfic com l’exposició i publicació d’un llibre dedicades a Cu-cut! o les jornades “Història de l’humor gràfic a Barcelona” i “Butifarra. Més que un tebeo als barris (1975-1987)”.

Podeu descarregar-vos programa al següent enllaç:
https://eicub.net/share/service/publicSite?node=workspace://SpacesStore/923e13bc-0129-46d6-9f9a-7399d2646f4e

 

 

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.