Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona inaugura la seva presència a la Feria Internacional del Libro de Buenos Aires

El Comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona,  Joan Subirats; la directora de l’Institut Ramon Llull,  Iolanda Batallé, la directora de la Fundación El Libro,  Maria Teresa Carbano i l’antropòloga argentina Rita Segato han inaugurat la Feria Internacional del Libro de Buenos Aires, que enguany acull Barcelona com la Ciutat Convidada d’Honor.


Sota el lema ‘Barcelona, ciudad literaria’, l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Ramon Llull han preparat fins a 120 activitats que des d’avui fins el 13 de maig se celebraran a Buenos Aires

Joan Subirats, comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, ha explicat en el seu discurs que “Buenos Aires i Barcelona són ciutats properes per condicions històriques, la relació literaria i cultural entre elles ha estat molt important. El repte ha estat trasladar la densitat cultural de Barcelona, capital editorial en llengua castelana, a un estand fet amb moltíssima emoció.  Volem presentar una idea de Barcelona com a ciutat oberta. Les ciutats són espais de llibertat i pluralitat i volem que el programa de Barcelona reflexi aquesta realitat”. Per últim, Subirats ha destacat que “ens fa feliços portar a la Fira del Llibre de Buenos Aires una programació paritària a nivel de gènere”.

Maria Teresa Carbano, presidenta de la Fundación El Libro, ha obert la cerimònia d’inauguració agraïnt a Barcelona la seva presència com a Ciutat Convidada d’Honor. Carbano ha explicat que  “Barcelona, ciutat literaria de la UNESCO i Buenos Aires, ciutat de llibreries, s’uneixen feliçment enguany a la Feria del Libro de Buenos Aires”. La programació de la FIL Buenos Aires d’enguany “vol apel·lar amb qualitat i atractiu als nombrosos públics lectors que existeixen i assisteixen, a qui els interessen tant la literatura en totes les seves manifestacions, com la ciència, la història, la política, l’educació, els temes espirituals, les qüestions de gènere, el còmic, convocant-amb propostes específiques”.

Iolanda Batallé, directora de l’Institut Ramon Llull, qui va intervenir posteriorment, va llegir unes paraules de la Consellera de Cultura Mariàngela Vilallonga i va remarcar els llaços entre la capital argentina i la catalana: “Mai oblidem que va ser aquí, a Buenos Aires, on molts catalans exiliats després de la Guerra Civil espanyola, van trobar no només un regufi, sinó un entorn d’oportunitats. Volem subratllar una simetria indiscutible: tant Barcelona com Buenos Aires, cada ciutat des del seu entorn continental específic, juguen un importantíssim paper catalitzador en matèria cultural i literària”. A més, Batallé ha subratllat “Ens enamorem de la llengua i la cultura a través de les persones. És per això que les institucions som facilitadores i volem que a  partir de les activitats de Barcelona a la FIL Buenos Aires  sorgeixin històries d’amor per la llengua i la cultura”.

L’antropòloga i escriptora argentina  Rita Segato ha tancat les intervencions de la inauguració, celebrada a la Sala Borges del complex de La Rural davant de prop de 800 persones. Segato ha explicat que “Malgrat la cultura de la qual suposadament formem part, cadascú de nosaltres pot ser únic, irrepetible i diferent”.

Posteriorment, s’ha celebrat la inauguració de l’estand de Barcelona a la FIL Buenos Aires, situat al Pabellón Amarillo de La Rural. Més de 200 persones del sector editorial català i argentí, escriptors i escriptores, autoritats i agents literaris han brindat conjuntament per celebrar l’inici dels 21 dies d’activitats de Barcelona a la Feria del Libro.

Durant la jornada d’avui, a banda d’haver començat l’activitat de venda de llibres a l’estand de Barcelona i a la Feria, s’han celebrat dues activitats del programa barcelonés al recinte Firal. Per una banda, Isabel Sucunza de la Llibreria Calders i Antonio Ramírez de La Central han participat al ‘Encuentro de Libreros’ de la FIL Buenos Aires. Per una altra, l’estand de la ciutat de Buenos Aires ha acollit la signatura d’un conveni de cooperació entre Biblioteques de Buenos Aires i Biblioteques de Barcelona per afavorir la col·laboració i l’intercanvi durant el proper any. A més, s’ha anunciat la donació de part dels llibres de l’estand de Barcelona a Biblioteques de Buenos Aires.

El programa de Barcelona a la FIL Buenos Aires

El programa de Barcelona a la FIL Buenos Aires que s’ha inaugurat avui inclou més de 50 autors i il·lustradors catalans i barcelonins que desenvoluparan, dins i fora de la Feria, 120 activitats culturals acompanyades per més de 70 destacats autors i periodistes argentins. Unes 40 editorials catalanes han estat representades a l’estand de la ciutat.

La participació de Barcelona a la Feria del Libro de Buenos Aires compta amb xerrades, homenatges, diàlegs de reconeguts escriptors, mostres, concerts i un estand de 200 metres quadrats, amb un auditori i llibreria inclosos, ubicat al Pabellón Amarillo del recinte La Rural.

El programa vol promoure els escriptors de Barcelona, Catalunya, Illes Balears, País Valencià i Andorra a la capital argentina, millorar la presència de la literatura catalana a Amèrica Llatina i reforçar els llaços d’intercanvi cultural entre Barcelona i Buenos Aires. A nivell professional, la participació de Barcelona a la fira de Buenos Aires ha de permetre potenciar les traduccions al castellà dels autors en català, les coedicions i millorar els mecanismes de distribució de les editorials catalanes.

En el marc del programa s’han organitzat dues exposicions dins del recinte firal i una tercera a la ciutat comissariada per Glòria Gorchs i Pep Molist de Clijcat, amb ‘Visite Barcelona en 32 il·lustracions’ l’espectador podrà viatjar per Barcelona a través de les pàgines de llibres il·lustrats.

De la mà de la Fundació Ramon Llull i de Julià Guillamon s’ha programat la mostra ‘La literatura catalana al món’. Per altra banda i coordinada pel mateix comissari, el Servei de Biblioteques de la capital argentina i el Consorci de Biblioteques de Barcelona ha organitzat l’exposició ‘Barcelona-Buenos Aires. Un pont de llibres’. La participació de Barcelona a la 45a Feria Internacional del Libro de Buenos Aires és un projecte organitzat per l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Ramon Llull, la Generalitat de Catalunya i la Fundación El Libro amb el suport del Govern de les Illes Balears, la Generalitat Valenciana, el Govern d’Andorra, la Fundació Ramon Llull, Acción Cultural Española (AC/E), el Gobierno de la Ciudad de Buenos Aires, el Gremi d’Editors de Catalunya i Editors.cat.

Tota la programació de Barcelona com a Ciutat Convidada d’Honor 2019 està disponible aquí

https://llull.cat/IMAGES_2/bcl—programa-actividades-def-bajaok.pdf

 

Imatges per premsa de la presentació aquí​

https://eicub.net/share/service/publicSite?node=workspace://SpacesStore/7a7401ee-80ec-44a2-b7ee-62c9a6c9c38d

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.