Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El Centre d’Art Contemporani-Fabra i Coats acull l’exposició ‘Aquí hem trobat un espai per pensar’

– L’exposició presenta  els 77 projectes artístics realitzats al llarg de les nou primeres edicions de ‘Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona’

– A l’exposició s’hi poden veure juntes per primera vegada creacions d’artistes com Domènec, Jaume Pitarch, Jordi Mitjà, Àngels Margarit, Josep Pedrals, Lúa Coderch, Luz Broto o Maria Arnal

El Centre d’Art Contemporani de Barcelona – Fabra i Coats acollirà des del 12 d’abril i fins al 30 de juny Aquí hem trobat un espai per pensar, una exposició que presenta les 77 obres creades en el marc del programa EN RESiDÈNCiA, un programa realitzat conjuntament entre l’Institut de Cultura i el Consorci d’Educació.

Des de fa 10 anys, EN RESiDÈNCiA convida artistes de generacions, tradicions i disciplines diverses a desenvolupar un projecte artístic propi conjuntament amb un grup d’alumnes d’ESO. Els nois i noies participen activament de tot el procés, des de la ideació fins a la formalització i presentació. Les residències es desenvolupen en instituts públics de secundària, al llarg de tot un curs, dins l’horari lectiu i amb la participació de docents.

L’exposició

El títol Aquí hem trobat un espai per pensar dona la clau de lectura de l’exposició i alhora del programa EN RESiDÈNCiA, que proposa als estudiants endinsar-se en la creació contemporània com a mode de pensament i coneixement del món. Els processos compartits i dialogats que impliquen les residències suposen una oportunitat per fer visibles la recerca, les qüestions de fons i el pensament que hi ha rere les obres. Per aquest motiu, l’exposició presenta les obres i alhora restitueix quelcom dels processos mitjançant fotografies, documents i textos escrits per l’alumnat i els creadors.

L’exposició ha estat comissariada per Núria Aidelman, Laia Colell i Agnès Sebastià, de l’Associació A Bao A Qu, que ha coordinat més de 50 residències i que va participar en la ideació i posada en marxa del programa junt amb l’ICUB i el Consorci d’Educació de Barcelona.

L’exposició s’articula a partir de cinc àmbits que agrupen les principals qüestions treballades al llarg dels 10 anys del programa. Són els següents:

Qüestionar, capgirar, transformar els sistemes. Formen part d’aquest àmbit les obres, entre d’altres, de Luis Bisbe, Mariona Moncunill, loscorderos.sc, Luz Broto, Jaume Pitarch o Mireia c. Saladrigues.

La ciutat. Cartografies, petjades, històries, somnis. Alguns dels artistes amb obres en aquests àmbits són Montserrat Soto, Domènec, Marc Larré, Toni Giró i Societat Doctor Alonso.

Memòries i introspeccions. Escriptures, empremtes, metàfores. Amb obres, entre d’altres, de Mar Arza, Fernando Prats, Lúa Coderch, Francesca Llopis i Jordi Mitjà.

Experimentar els sons, el cos, les matèries, els llenguatges. Entre d’altres projectes, es mostren en aquest àmbit els d’Aimar Pérez Galí, Lolo & Sosaku, Josep Maria Balanyà, Àngels Margarit i Laia Estruch.

Dir i dir-se. S’hi mostren els projectes desenvolupats per Xavier Bobés, Maria Arnal, Martí Sales, Josep Pedrals i Toni Mira, entre d’altres.

El temps per pensar. L’obra 10.000 hores, de Salvador Juanpere amb alumnes de l’Institut Infanta Isabel d’Aragó en la primera edició d’EN RESiDÈNCiA, és l’epíleg de l’exposició: una instal·lació escultòrica que reflexiona sobre el temps i el procés d’aprenentatge -dels joves, de l’art i la creació-.

11 d’abril, obertura de l’exposició a partir de les 18 hores

Amb accions a càrrec de CREADORS/ES i ALUMNES participants en diverses edicions Maria Arnal, Constanza Brncic, Alícia Casadesús, Antoni Clapés, Domènec, Laia Estruch, Ana Garcia-Pineda, Salvador Juanpere, Marc Larré, Jaume Pitarch, Pep Vidal i alumnes dels instituts Milà i Fontanals, Josep Comas i Solà, Jaume Balmes, Josep Serrat i Bonastre, Juan Manuel Zafra, Doctor Puigvert, Infanta Isabel d’Aragó, Joan Boscà, Moisès Broggi i Costa i Llobera.  Dansa, poesia, reflexió, performances i converses, amb aquests i altres alumnes, creadors/es i docents.

Presentacions públiques i nova convocatòria
L’exposició coincideix amb la temporada de presentacions públiques de les 24 residències desenvolupades a la 10a edició (2018-2019). Del 3 de maig al 21 de juny, en diversos museus, centres culturals, espais escènics i equipaments culturals i educatius de la ciutat.

A partir del 30 d’abril s’obrirà la convocatòria pública dirigida als instituts interessats en participar en la següent edició del programa. L’anunci i les bases d’aquesta convocatòria es publicaran en el marc de la Convocatòria Unificada de Projectes del Consorci d’Educació de Barcelona.

Tots els processos de creació estan recollits a www.enresidencia.org.

Fotografies: http://nou.eicub.net:8080/share/service/publicSite?node=workspace://SpacesStore/d9ef9daa-55cd-4862-8cec-2b980068767b

 

 

Per a més informació:

 

Departament de premsa de l’ICUB

premsaicub@bcn.cat, 93 316 10 69

 

Mònica López-Ferrado

Comunicació Centre d’Art Contemporani de Barcelona-Fabra i Coats 

mlopezfer@bcn.cat

T: +34 93 316 12 16      Mòbil: 674 20 43 00

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.