Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Programació de Santa Eulàlia 2019, la festa major d’hivern

– Tindrà lloc del 8 al 12 de febrer i inclourà per primer cop la Diada Bastonera, dissabte 9 de febrer a l’avinguda de la Catedral

– Una de les propostes destacades de la programació, són les rutes-concert per visitar 6 dels principals orgues de Ciutat Vella de la mà d’organistes professionals

– Per cinquè any consecutiu la Lali Jove, la festa major juvenil i associativa de Barcelona, omplirà d’activitats i concerts el Moll de la Fusta el dia 9 de febrer

Divendres, 8 de febrer, els Protocols de l’Àliga donaran el tret de sortida a les Festes de Santa Eulàlia, patrona d’Hivern de Barcelona, on la cultura popular d’arrel tradicional pren els carrers de Barcelona per celebrar la seva festa major d’hivern. Serà una gran celebració protagonitzada pels col·lectius més joves de les colles i per tota mena d’associacions que ballen i fan ballar gegants, gegantes, dracs, diables, esbarts, l’Àliga de la Ciutat o la gegantona Laia, entre moltes altres de les nostres figures festives.

Dins dels actes festius previstos, les colles castelleres de la ciutat inauguren temporada diumenge 10 de febrer a la Plaça Sant Jaume. Un dia abans, seran les colles bastoneres les que convidaran dansaires d’arreu per celebrar per primer cop la Diada Bastonera.

Dissabte, 9 de febrer, entre les 10 i les 17h de la tarda es podrà realitzar, amb inscripció prèvia, diverses rutes-concert per visitar sis dels principals orgues de Ciutat Vella que es van salvar de la guerra i que han estat restaurats els darrers anys. Aquesta serà una oportunitat única per conèixer aquests instruments i per escoltar diversos organistes professionals, com Juan de la Rubia, Josep M. Escalona i Canyet, Bernat Bailbé, Neil Cowley, Héctor París i David Malet, que n’explicaran els seus secrets i oferiran un breu concert als visitants. La ruta inclou els orgues del Palau de la Música, el Palau Güell, la basílica de Sant Just i Pastor, Santa Maria del Mar, la Mercè i la Catedral de Barcelona.

Enguany, la ciutat també celebra el centenari dels Gegants nous de la Casa de la Caritat, que coincideix amb les celebracions dels 160 anys dels Gegants vells. Els podrem veure exposats al Palau de la Virreina, acompanyats de gegants de Carnaval i de gegants de Corpus provinents d’altres indrets de Catalunya i del País Valencià.

Ja uns dies abans i durant les festes, es podran veure també dues exposicions. D’una banda, a partir del 3 de febrer, i fins al dia 10, el Palau de la Virreina acollirà la mostra Gegants de Corpus vs. Gegants de Carnaval. 100 anys dels Gegants nous i 160 anys dels Gegants vells de la Casa de Caritat, que celebra una doble efemèride: l’Hereu i la Borda, els Gegants nous de la Casa de la Caritat o de Corpus, al llarg del 2018 i el 2019 celebren el seu primer centenari; i en Rodanxó i la Rodanxona, els Gegants vells de la Casa de la Caritat o del Carnestoltes, ja han fet els 160 anys.

I de l’altra, els dies 11 i 12 de febrer, s’instal·la al mateix Palau de la Virreina l’exposició Laies, les gegantes, on s’hi podran veure la gegantona Laia, la Laia i la Laieta de la plaça Nova, la Laia dels Gegants de Pi, la Lola del Raval o la Maria la Neta de la Barceloneta, entre altres gegantes, per reivindicar santa Eulàlia com a patrona de Barcelona i retre homenatge a totes les barcelonines. El dimarts 12, Diada de Santa Eulàlia, desfilaran plegades en la passejada i el ball de les Laies.

Una cercavila de màscares, capgrossos, gegants i altres elements festius celebrarà dissabte dia 9 a les 17.30h l’esperada reobertura d’El Ingenio, l’emblemàtica botiga i taller d’imatgeria festiva, màgia i articles de festa fundada el 1838 i que va haver de tancar fa més d’un any.

Un any més, les associacions juvenils de la ciutat organitzen la Lali Jove, la festa major juvenil i associativa de Barcelona, que tindrà lloc el dia 9 de febrer al Moll de la Fusta. En aquest espai s’hi oferiran un munt d’activitats obertes a infants i joves al Moll de la Fusta. A partir de les 17h de la tarda tothom podrà participar als diversos tallers simultanis per a joves i infants organitzats pels diferents grups de treball formats per entitats juvenils de Barcelona. I a les 20h, arriba el torn dels concerts amb la potència i barreja de ritmes de Doctor Prats, que encapçalen el cartell, acompanyats per la música d’autor sense complexos d’en Marcel Lázara i la Júlia Arrey, el positivisme musical de la Suu, les millors versions per part d’Angangas i els finalistes del Festival Brot, Beals the Band.

La Lali Jove dona resposta a la reivindicació del moviment associatiu juvenil de la ciutat, que fa anys que demanava un espai gestionat directament per les entitats juvenils dins les festes majors de Barcelona.

ACTIVITATS TRADICIONALS

Divendres, 8 de febrer

 • Els Protocols de l’Àliga: inici de la festa
  20h, sortida de la pl. de Sant Jaume
 •  Contr@band@. Un espectacle de l’Esbart Sant Martí i de La Lira Ampostina
  20.15h, pl. de Sant Jaume

Dissabte, 9 de febrer

 • XVI Trobada Sardanista Infantil de Santa Eulàlia
  10.30 h, pl. de Sant Jaume
 • XV Trobada de Gegantons i altres elements d’escoles i de les colles barcelonines
  10.30 h, El Born Centre de Cultura i Memòria
  Cercavila: 11.15 h.
 • Diada Bastonera de Santa Eulàlia
  11 h, a l’av. de la Catedral
  Cercavila: 11.45 h.
 •  XVI Mostra d’Esbarts Dansaires Infantils i Juvenils
  Dissabte 9 i diumenge 10, 12 h, av. de la Catedral
 •  Els batecs de la Laia. VIII Trobada de Tabalers
  17 h, pl. Reial
 • El Ball de Santa Eulàlia. Amb l’Esbart Santa Eulàlia
  17 h, av. de la Catedral
 • Actuació de l’Esbart Català de Dansaires. Amb la Cobla Ciutat de Granollers
  17.30 h, av. de la Catedral
 • Cercavila Kamerino de l’Enginy. Desfilada de celebració per la reobertura d’El Ingenio
  17.30 h, la Rambla (davant del Gran Teatre del Liceu)
 • Eulàlia, un espectacle de dansa a la Catedral
  21 h, Catedral de Barcelona

Els correfocs

 • Correfoc dels petits diables i bèsties petites
  18.15 h, pl. Sant Jaume. Recorregut: Pl. de Sant Jaume, c. de Ferran, la Rambla, ptge. de Colom i pl. Reial (final, cap a les 20 h)
 • Correfoc de Santa Eulàlia
  20.15 h, pl. Nova. Recorregut: Pl. Nova, c. del Bisbe i pl. Sant Jaume (cap a les 21 h)

Diumenge, 10 de febrer

 • Matinada de grallers
  8.00 h, baixada de Santa Eulàlia
 • La Moixiganga de Barcelona
  10 h, pl. de Sant Jaume
 • Els Falcons de Barcelona
  10.20 h, pl. de Sant Jaume
 • Diada castellera de les colles de Barcelona
  11 h, pl. de Sant Jaume. Cercavila: 10.15 h, sortida de la pl. Nova.
 • XXXVII Trobada de Gegants a Ciutat Vella i Seguici de Santa Eulàlia
  10.30 h, pl. Reial.
 • XI Trobada de Puntaires
  11 h, c. dels Arcs i Portal de l’Àngel
 • Desfilades musicals i big band. Banda Simfònica Roquetes – Nou Barris de Barcelona
  Diumenge 10, 12 h, plaça de Catalunya
 • Cercavila i mostra de balls dels Gegants de Corpus i els Gegants de Carnaval 100 anys dels Gegants nous i 160 anys dels Gegants vells de la Casa de Caritat
  17 h, Palau de la Virreina
 • Eulàlia, un espectacle de dansa a la Catedral
  16.45 h, Catedral de Barcelona
 • Ballada doble de sardanes. Amb la Cobla Mediterrània i la Cobla Ciutat de Terrassa
  17 h, av. de la Catedral

Dimarts, 12 de febrer

 • Cerimònia del penó de Santa Eulàlia
  9.45 h, pl. de Sant Jaume
 • El pregó dels infants
  10 h, pl. de Sant Jaume
 • Audicions de carilló des del Palau de la Generalitat
  De 12 a 12.15 h i de 18 a 18.15 h
 • Ballada de sardanes Amb la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona
  18.30 h, pl. de Sant Jaume
 • La passejada i el ball de les Laies
  18.45 h, sortida des del Palau de la Virreina. A les 19.30 h. inici de la Cercavila

EXPOSICIONS

 • Gegants de Corpus vs. Gegants de Carnaval 100 anys dels Gegants nous i 160 anys dels Gegants vells de la Casa de Caritat
  Del 3 al 10 de febrer, de 10 a 20 h
  Palau de la Virreina (la Rambla, 99)
 • Laies, les gegantes
  11 de febrer, de 10 a 20 h; 12 de febrer, de 10 a 18 h. Palau de la Virreina (la Rambla, 99)

ACTIVITATS LALI JOVE

 • 9 de febrer, al Moll de la Fusta (Moll de Bosch i Alsina)

Activitats per a famílies, infants i joves de 17 a 20h:

Educació sexual: Si sou un grup de joves de cau o esplai que esteu interessades en l’educació sexual, des d’una perspectiva feminista, aquest és el vostre espai.
Associacionisme educatiu: Inflable “Reciclar saltant” adreçat a infants.
Univers alternatiu: Sabies que existeixen més de 99.000 jocs de taula diferents? Nosaltres no en tenim tants, però podem ensenyar-te’n alguns dels més coneguts.
Diversitat funcional: Activitats de sensibilització sobre diversitat funcional, amb la JUP i la Federació ECOM.
Salut: Tallers per abordar qüestions de salut de manera amena i divertida amb l’Associació d’Estudiants de Ciències de la Salut.
Justícia climàtica: Vine a reflexionar sobre l’amenaça global que suposa el canvi climàtic, i descobreix alternatives que es poden dur a terme en l’àmbit local amb el Grup de Justícia Climàtica.
Sàhara Occidental, les refugiades oblidades: Debats i tallers al voltant del conflicte, l’ocupació i l’explotació del Sàhara Occidental per part del Regne del Marroc, amb Sàhara Dempeus.
Sarajevo, Districte 11: Descobreix la història de Bòsnia i Hercegovina, què va fer Barcelona, i quina és la realitat actual del país.
Estima en colors: Descobreix la diversitat de col·lectius sobre les sigles LGBTI, amb Sinver.
English Meeting: Practica l’anglès en un entorn informal i festiu, amb la Jove Cambra Internacional.

A partir de les 20h s’iniciaran els concerts amb les actuacions de:

20.00 h – Beals the Band
20.50 h – Marcel Lázara i Júlia Arrey
22.00 h – Suu
23.30 h – Doctor Prats
01.30 h – Angangas

Durant el concert, es disposarà d’espais de sensibilització i atenció directa: SOM.nit: Dirigit a informar, prevenir i reduir els riscos associats al consum de drogues; SEXus: La sexualitat, amb informació, és més divertida! Estand amb materials informatius i de sensibilització, genitals 3D interactius i material preventiu; Punt Lali Jove Antimasclista: Per sensibilitzar al voltant d’aquest problema i atendre possibles agressions (de 20 a 2.30 h).

Podeu descarregar-vos el PROGRAMA i IMATGES al següent enllaç: https://eicub.net/share/service/publicSite?node=workspace://SpacesStore/78fabdcb-e522-4233-a340-25a68b78032d

Més informació al web: barcelona.cat/santaeulalia
facebook.com/barcelonacultura
twitter.com/bcncultura
instagram.com/bcncultura
#SantaEulàlia19 #LlumBCN19

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.