Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Atorgats els Premis Ciutat de Barcelona 2018

– L’Ajuntament els convoca anualment amb l’objectiu de guardonar la creació, la investigació i la producció de qualitat realitzada a Barcelona per creadors o col·lectius que hi treballen o per institucions i organitzacions barcelonines que les promouen o les produeixen

– L’acte de lliurament estrenarà posada en escena i tindrà lloc el proper dijous, 14 de febrer, al Saló de Cent en un acte presidit per l’alcaldessa, Ada Colau, i conduït per l’actriu Àgata Roca

El proper dijous, 14 de febrer a les 18.00 hores, l’alcaldessa de Barcelona,  Ada Colau, i el Comissionat de Cultura de l’Ajuntament, Joan Subirats, presidiran la cerimònia de lliurament dels Premis Ciutat de Barcelona 2018. L’acte tindrà lloc al Saló de Cent i serà conduit per l’actru Àgata Roca.

Amb la direcció artística de Pep Salazar, Onionlab protagonitzarà una performance que combinarà la dansa amb l’art audiovisual, acompanyada per un projecte d’il·luminació dissenyat per Albadalejo, i continguts audiovisuals creats per Crowd studio. La cerimònia es vincularà al Festival Llum Barcelona 2019, que enguany se celebra del 15 al 17 de febrer.

El disseny de la imatge d’aquesta edició dels Premis Ciutat de Barcelona és obra de Frederiki Rifi, alumna de l’Escola Massana. Centre d’Art i Disseny.

Els premiats d’aquesta edició han estat:

AGUSTÍ DURAN I SANPERE D’HISTÒRIA DE BCN: MIQUEL AMENGUAL BIBILONI
_____________________________________________________________________
El jurat, integrat per Francesc Vilanova (president), Marina Picazo, Josep Maria Salrach, Carme Riu i Jose Luis Oyón han atorgat per majoria el premi a Miquel Amengual Bibiloni per la seva tesi doctoral La immigració francesa a l’àrea de Barcelona a l’època moderna (segles XV, XVI i XVII), basada en una recerca en fonts molt riques i a la vegada poc estudiades. La seva anàlisi permet arribar a conclusions que ratifiquen hipòtesis historiogràfiques avançades dècades enrere i alhora corregir desviacions i errors heretats. Aquesta tesi aporta una visió global d’un fenomen cabdal de l’època moderna com és la mobilitat de les poblacions europees, un fenomen d’ahir que ajuda a pensar la problemàtica de les migracions d’avui.

ARQUITECTURA I URBANISME: COOPERATIVA D’ARQUITECTES LACOL
_____________________________________________________________________
El jurat, integrat per Olga Tarrassó (presidenta), Ramon Faura, Laia Grau i Blanca Pujals ha atorgat, per unanimitat, a la cooperativa d’arquitectes LaCol, pel projecte Cooperativa d’habitatge La Borda. Es valora l’alta qualitat arquitectònica fruit d’un procés col·laboratiu que planteja una alternativa efectiva a les lògiques imperants del mercat. Destaquem tres aspectes: l’arriscada formalització de l’espai comú, generós i versàtil; l’alt grau de sostenibilitat i eficiència energètica assolits; i la qualitat d’uns habitatges molt per sobre de l’estàndard habitual.

ARTS VISUALS: HALFHOUSE
_____________________________________________________________________
El jurat, integrat per Ferran Barenblit (president), Teresa Sesé, Silvia Dauder,  Txuma Sánchez, i Martina Millà, ha atorgat per unanimitat el premi a HALFHOUSE per l’encert en la renovació del seu projecte, on els artistes sempre tenen el protagonisme. Durant l’any 2018 aquest col·lectiu  ha refermat la seva ambició amb un nou impuls, marcat pel canvi de seu al barri de La Verneda, on s’han creat nous espais de treball i s’ha mantingut un excel·lent programa d’exposicions.

ASSAIG, CIÈNCIES SOCIALS I HUMANITATS: EL SUEÑO DE LOS MÁRTIRES. MEDITACIONES SOBRE UNA GUERRA ACTUAL, DARDO SCAVINO
_____________________________________________________________________
El jurat, integrat per Teresa Cabruja (presidenta), Jordi Amat, Amanda Cuesta, Sergi Grau i Miquel Seguró ha atorgat, per majoria, el premi a l’obra El sueño de los mártires. Meditaciones sobre una guerra actual de Dardo Scavino perquè analitza la matriu ideològica del conflicte global entre l’imperialisme i el gihadisme, desenvolupant amb rigor i estil propi una nova reflexió sobre aquesta problemàtica.

AUDIOVISUALS: ZUMZEIG CINECOOPERATIVA
_____________________________________________________________________
El jurat, integrat per Ingrid Guardiola (presidenta), Núria Aidelman, Ventura Durall, Eulàlia Iglesias i Marla Jacarilla, ha atorgat, per majoria, el premi a l’entitat ZUMZEIG CINECOOPERATIVA, SCCL, per difondre el cinema d’autor nacional i internacional que no troba espai en les sales comercials. Aquest any 2018 ha estat especialment significativa la seva imbricació amb festivals de cinema i amb el teixit social del barri.

CIÈNCIES EXPERIMENTALS I TECNOLOGIA: IGNASI RIBAS
_____________________________________________________________________
El jurat, integrat per Maria Garcia-Parajo (presidenta), Carme Rovira, Ramon López de Mántaras, Núria Montserrat i Xavier Obradors, ha atorgat, per unanimitat, el premi al Doctor Ignasi Ribas, Investigador Científic del CSIC a l’Institut de Ciències de l’Espai i Director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, pel treball “A candidate super-Earth planet orbiting near the Snow line of Barnard’s star” publicat a la revista Nature. Aquest exoplaneta és el que es troba més a prop de la Terra orbitant al voltant d’un estel únic, l’estel de Barnard, que està a només 6 anys llum de nosaltres. El seu descobriment ha estat possible gràcies a l’anàlisi de 20 anys d’observacions fetes per una extensa col·laboració internacional que ha dirigit el Dr. Ribas. El seu descobriment facilitarà els estudis futurs sobre com es formen els planetes a l’Univers, quines són les seves característiques i fins i tot esbrinar si finalment podem trobar algun tipus de vida a fora del nostre planeta.

CIÈNCIES DE LA TERRA I AMBIENTALS: MARCOS FERNANDEZ- MARTINEZ, JORDI SARDANS I JOSEP PEÑUELAS _____________________________________________________________________
El jurat, integrat per Isabel Cacho (presidenta), Xavier Rodó, Francisco J. Doblas, Jaume Terradas i Frederic Bartumeus ha atorgat, per majoria, el premi a Marcos Fernandez- Martinez, Jordi Sardans i Josep Peñuelas, per l’article “Global trends in carbon sinks and their relationships with CO2 and temperature”, publicat a la revista Nature .Climate Change, per la quantificació a nivell global de la resposta de la productivitat neta dels ecosistemes terrestres als increments del CO2 i la temperatura. Aquest treball aporta una informació clau per valorar el paper de la vegetació en l’evolució dels gasos d’efecte hivernacle en el planeta.

CIÈNCIES DE LA VIDA: EDUARD BATLLE GÓMEZ
_____________________________________________________________________
El jurat, integrat per Juan Valcárcel (president), Travis Stracker, Elena Casacuberta, i Neus Agell, M. Mar Albà ha atorgat, per unanimitat, el premi al Dr. Eduard Batlle Gómez, Professor ICREA a l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), pel seu treball publicat a la revista Nature, pel descobriment d’un nou mecanisme que permet a les cèl·lules de càncer colorectal evadir la detecció pel sistema immunològic i generar metàstasis. Aquesta troballa identifica noves vies d’incrementar l’èxit  dels tractaments d’immunoteràpia en certs càncers en estadis avançats.

CIRC: ESPECTACLE RHUMANS
_____________________________________________________________________
El jurat, integrat per Margarida Troguet (presidenta), Leandro Mendoza, Tena Busquets, Jordi Fondevila i Ada Vilaró, per majoria, el premi a l’espectacle Rhumans de la companyia Rhum & Cia per haver creat una peça paradigmàtica que obre una etapa en la recerca i renovació de l’univers del pallasso, aportant noves capes de valor artístic i de pensament, sota un segell i expressivitat molt propis.

CULTURA POPULAR I TRADICIONAL: GERMANDAT DE TRABUCAIRES, GEGANTERS I GRALLERS  A SANT ANDREU DE PALOMAR
_____________________________________________________________________
El jurat, integrat per Ester Estela (presidenta), Raül Sanchis, Amadeu Carbó, Ester Plana i Anaïs Falcó, ha atorgat, per unanimitat, a la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers a Sant Andreu de Palomar, per l’exposició El Ingenio: l’aportació de Lluís Sabadell. Els gegants de Sant Andreu de Palomar; per la qualitat en l’execució, l’esforç en la producció i la recerca realitzada per una entitat associativa de base i el rigor  en el discurs.

Menció especial a l’Any Nou Xinès amb Barcelona com exemple de treball comunitari des d’una mirada transversal i de cohesió ciutadana, que realitzen un conjunt d’entitats coordinades per l’ Associació Grup d’Artistes Huaxing.

DANSA: SALVA SANCHIS
_____________________________________________________________________
El jurat, integrat per Àngels Margarit (presidenta), Jordi Sora, Gastón Core, Mariana Giustina i Beatriz Fernández ha atorgat, per unanimitat, el premi a Salva Sanchis, per la presentació de l’obra Radical Light per la seva excel·lent escriptura coreogràfica que en la seva recerca del moviment aconsegueix transmetre una gran potència expressiva i una singular bellesa.

El Jurat considera adient fer una menció a Núria Guiu per la peça Likes on integra la seva recerca coreogràfica i antropològica, a més d’una magnífica interpretació.

DISSENY: COL·LECCIÓ ‘LEVEL’, MARC MONZÓ
_____________________________________________________________________
El jurat, integrat per Nani Marquina (presidenta), Ricardo Duque, Jonathan Millán, Cristina Nogué i Moisès Puente ha atorgat, per unanimitat, el premi a la col·lecció Level del joier Marc Monzó. Per la seva  capacitat de dignificar lo quotidià, amb la mínima intervenció en el material i la forma, tal i com ho ha anat treballant al llarg de la seva trajectòria.

EDUCACIÓ: COEDUCACCIÓ
_____________________________________________________________________
El jurat, integrat per Ramon Grau (president), Eulàlia Esclapés, Fanny Figueras, Pruden Panadès i Judit Vidiella ha atorgat, per majoria, el premi a Coeducacció, pel projecte “Patis coeducatius” que facilita la reflexió col·lectiva des de la perspectiva de gènere per transformar-la en accions educatives. En concret per la metodologia que combina ideologia i entorn, i es materialitza en la transformació de patis escolars, com la realitzada a les escoles Drassanes i Baró de Viver.

LITERATURA EN LLENGUA CASTELLANA: MARIO CUENCA SANDOVAL
_____________________________________________________________________
El jurat, integrat per Annalisa Mirizio (presidenta), Álvaro Colomer, Nora Catelli, Antònia Justícia i Antonio Ramirez ha atorgat, per majoria, el premi a Mario Cuenca Sandoval, per la seva obra El don de la fiebre, publicada a Barcelona per Seix Barral, el 2018, per abordar d’una manera ambiciosa, i inevitablement inconclusa, la complexitat de les relacions entre la creació i les seves condicions més adverses durant els episodis més foscos del segle XX europeu.

LITERATURA EN LLENGUA CATALANA: ELS LÍMITS DEL QUIM PORTA, JOSEP PEDRALS
___________________________________________________________________
El jurat, integrat per Glòria Bordons (presidenta), Borja Bagunyà, Marià Veloy, Eulàlia Pérez Vallverdú i Irene Jaume ha atorgat, per unanimitat, el premi a l’obra Els límits del Quim Porta de Josep Pedrals, pel mestratge en l’ús del llenguatge i la construcció d’un llibre total, summa de gèneres, que funda un nou lector i culmina una poètica insubornable.

MITJANS DE COMUNICACIÓ: “LA GUERRA BRUTA DE L’AIGUA”
_____________________________________________________________________
El jurat, integrat per Andreu Missé  (president), Laia Altarriba, Roger Palà, Mònica Planas i Neus Tomàs, ha atorgat, per unanimitat, el premi al dossier “La guerra bruta de l’aigua”, publicat al mitjà cooperatiu La Directa, el mes de juny de 2018. Un treball professional molt rigorós que desemmascara pràctiques qüestionables del sector privat per incidir en el procés sobre la remunicipalització de l’aigua. A més, es valora la perspectiva internacional del treball i la defensa del tractament de l’aigua com a dret humà.

MÚSICA: ROSALÍA
_____________________________________________________________________
El jurat, integrat per Benet Casablancas (president), Olga Àbalos, Guillem Arnedo, Sira Hernéndez i Lluís Nacenta, ha atorgat, per unanimitat, el premi a Rosalía per la creació de El mal querer, destacant la seva capacitat innovadora, qualitat i transversalitat artística, i vinculació amb espais formatius, d’exhibició, experimentació i de producció de la ciutat de Barcelona.

El Jurat considera adient fer una menció especial a l’editorial Acantilado per la seva tasca continuada en benefici de la publicació i divulgació de la cultural musical.

TEATRE: JORDI PRAT I COLL
_____________________________________________________________________
El jurat, integrat per Oriol Puig (president), Victòria Szpunberg i Ferran Dordal ha atorgat, per unanimitat, a Jordi Prat i Coll, per  la seva posada en escena de Els Jocs Florals de Canprosa, per haver transformat una part del patrimoni teatral català en una obra de creació contemporània, amb una mirada irònica, intel·ligent i pròpia, sense renunciar a l’essència popular de Santiago Rusiñol. L’espectacle és una mostra del rigor, el talent i el compromís estètic de Jordi Prat i Coll en cadascuna de les seves propostes escèniques.

TRADUCCIÓ EN LLENGUA CATALANA: ANNA SOLER HORTA
_____________________________________________________________________
El jurat, integrat per Marta Marfany (presidenta), Anna Guitart, Joan Casas, Miquel Cabal i Judit Fontcuberta ha atorgat, per majoria, el premi a per la traducció de l’obra Austerlitz, de W.G. Sebald, per haver aconseguit traslladar d’una manera esplèndida el ritme absorbent i la riquesa de l’univers d’aquest clàssic contemporani en llengua alemanya, conservant-ne intacta la capacitat d’interpel·lar-nos com a ciutadans europeus.

Podeu descarregar-vos imatges dels premiats en aquest enllaç: https://eicub.net/share/service/publicSite?node=workspace://SpacesStore/29ac56e7-3bd8-4336-bda1-86d9eac97e1a

 

 

 

Descarrega el fitxer
Nota de premsa Guardonats Premis Ciutat de Barcelona

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.