Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
La Capella celebra 25 anys dedicats a la creació emergent a la ciutat
  • Durant aquest quart de segle, han passat per l’equipament municipal més de 1200 artistes, més de 100 comissaris i jurats i s’hi han dut a terme més de 200 exposicions i projectes no expositius
  • Tres projectes expositius i una publicació recullen la història i la projecció cap al futur d’aquesta institució, dirigida per Oriol Gual
  • Per celebrar aquesta efemèride, La Capella es regala nova imatge gràfica, obra de Folch Studio

 

El 27 de gener del 1994 obria les portes a La Capella de l’Antic Hospital, ubicada en el conjunt monumental de l’Hospital de la Santa Creu i de la Casa de Convalescència, el primer espai municipal dedicat a l’art emergent a Barcelona. Un espai per on, al llarg d’aquests 25 anys, hi han passat més de 1.200 artistes, més de 100 comissaris i jurats i s’hi han dut a terme més de 200 exposicions i projectes no expositius.

Per celebrar-ho, el 27 de gener, a les 12 h, s’inauguren tres projectes que revisen aquest període. Es tracta de l’exposició Les escenes. 25 anys després, que entrellaça el passat i el futur de La Capella, que són també els de l’art contemporani i emergent a la nostra ciutat; la instal·lació Comunitat La Capella, que té la voluntat de recollir de manera incremental totes les persones que han estat vinculades a l’espai, i l’exposició permanent La Capella: 600 anys al Raval, que recorre la història de l’edifici en relació al barri i a l’art des del segle XV. Per últim, al mes de juny es presentarà la publicació coordinada per Anna Pahissa que recollirà els principals projectes que han tingut lloc a La Capella i que s’articularà també com a catàleg de l’exposició Les escenes. 25 anys després.

Amb motiu d’aquesta commemoració, es presenta també una imatge gràfica renovada de l’espai ―a càrrec de Folch Studio―, que prene les formes arquitectòniques de l’edifici com a mòduls que organitzen la informació i les imatges.

‘Les escenes. 25 anys després’
Un equip format per cinc persones que d’una manera o una altra han transitat per l’organització ―David Armengol, Sonia Fernández Pan, Eloy Fernández-Porta, Sabel Gavaldon i Anna Manubens― han preparat una proposta expositiva que ha pres forma de festival organitzat en sis moments ―escenes― i per la qual hi passaran 33 artistes durant cinc mesos: Yu Araki, Benzo, David Bestué, Black Tulip, Luz Broto, Carles Congost, June Crespo, Anna Dot, Lucía Egaña, Laia Estruch, Pol Gorezje, Ariadna Guiteras, Antoni Hervàs, Marla Jacarilla, Daniel Jacoby , Gustavo Marrone, Rasmus Nilausen, Ania Nowak, Marc O’Callaghan, Ocaña, PLOM, Quim Pujol, Tere Recarens, Alex Reynolds, Jara Rocha, Francesc Ruiz, Carlos Sáez, Julia Spínola, Jon Uriarte, Marc Vives, Y€$Si Perse + La Plebeya + Mar Pons.

Les escenes: 25 anys després respon a una voluntat de fer i desfer segons un present immediat. Són escenes successives, però que també conviuen en paral·lel. Són escenes dins d’escenes: algunes semblen descartades; altres són veïnes; algunes tenen bona il·luminació, i n’hi ha que, en la penombra, tenen la llum dubtosa de la incertesa.

L’equip curatorial explica així el procés d’ideació de l’exposició: «Tot va començar amb una obra que va formar part de la primera exposició de La Capella. Llavors se n’hi va incorporar una altra que posava en qüestió el fet d’un inici. Això va donar peu a una altra que oferia claus per poder continuar… Les obres es van anar encavalcant, i els moviments generaven el seu propi ritme intern… Sobre la marxa, sense fixar un rumb, obres i artistes de diferents generacions, procedències i intencionalitats van anar entrant en escena.»

‘Comunitat La Capella’
En els vint-i-cinc anys que fa que La Capella centra les seves activitats a la producció i difusió del sector emergent de les arts visuals contemporànies, un gran nombre de persones han desenvolupat projectes de característiques molt diverses en el marc de la programació del centre. Cadascú des de la seva manera d’entendre i de desenvolupar la seva tasca, ha anat constituint el que anomenen la Comunitat La Capella. Són aquestes persones, la seva feina, el seu esforç, el que donen sentit a la institució.

Aquesta instal·lació vol ser una mena de catàleg de noms d’artistes, comissaris i comissàries, professionals de la crítica i la investigació que, any rere any, activitat rere activitat, han anat construint el que La Capella és avui i posant les bases del que pot ser en el futur. Es tracta d’eina en construcció que convida al visitant a incrementar-la i que ha estat ideada per Dígit.

‘La Capella: 600 anys al Raval’
La Capella és part de l’edifici de l’Antic Hospital de La Santa Creu, un edifici amb més de 600 anys d’història. En aquest període de temps, l’edifici s’ha anat transformant i ha anat evolucionant en la seva forma i els seus usos fins al punt que des de l’any 1994 és un centre d’activitats a l’entorn de les arts visuals i emergents. Ara, a l’entrada de la sala, s’hi instal·la una petita exposició, amb voluntat de permanència, que permet als visitants conèixer els moments més significatius de la història de l’edifici. A partir de textos, imatges i documents, aquesta exposició documentada i realitzada per Riosta posa l’accent en la relació que La Capella de l’antic Hospital ha tingut amb l’art durant tota la seva existència.

Més informació i imatges per premsa aquí

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.