Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
La comunitat Apropa Cultura creix i fa xarxa amb més de 100 equipaments
 • Una xarxa de més d’un centenar de teatres, auditoris, festivals, espais singulars i museus d’arreu de Catalunya conforma actualment la comunitat Apropa.
 • Més de 35.000 usuaris d’entitats socials s’han beneficiat del programa en el que portem d’any i, en total, des de 2006, més de 216.000.
 • L’Apropa Cultura porta ja 12 anys posant l’èmfasi en el poder transformador de la cultura i treballant per fer-la accessible als col·lectius més vulnerables de la societat.
 • La 4ª Setmana Apropa es celebra del 22 al 28 d’octubre amb activitats a tots els equipaments que participen al programa, una campanya de sensibilització i un spot amb els treballadors dels equipaments com a protagonistes.

 

La 4ª Setmana Apropa arrenca superant el centenar de teatres, auditoris, festivals, espais singulars i museus d’arreu de Catalunya adherits a la xarxa Apropa Cultura. Més de 35.000 usuaris d’entitats socials s’han beneficiat del programa en el que portem d’any i, en total, des de la seva creació el 2006, més de 216.000.

La 4ª edició de la Setmana Apropa, que serveix per donar visibilitat al programa amb activitats especials als equipaments que hi participen, tindrà lloc del 22 al 28 d’octubre. Durant la setmana es celebraran les cruïlles Apropa, un intercanvi d’experiències entre entitats socials i equipaments. Les cruïlles previstes per enguany són:

 • El Teatre Nacional de Catalunya amb la Fundació ADSIS.
 • El Palau de la Música Catalana amb el Club Social Les Corts.
 • El Park Güell amb la Fundació Bayt Al Thaqafa.
 • L’Atlàntida amb l’Associació de disminuïts físics d’Osona.
 • L’Ajuntament de Sabadell amb el Club Social La Xamba.
 • El Museu del Joguet de Catalunya amb la Fundació Altem.

El compromís dels més de cent programadors culturals, institucions i mecenes que formen part d’Apropa Cultura i dels seus treballadors fa que persones en situació de vulnerabilitat gaudeixin d’experiències úniques que reverteixen positivament en el seu benestar físic i mental.

Per això, a la campanya d’enguany, els treballadors dels equipaments que formen part de la xarxa Apropa són els protagonistes de l’spot promocional dirigit per la productora Funky Monkey.

Entre els col·lectius que s’han beneficiat de les activitats d’Apropa Cultura des de 2006 hi ha persones amb discapacitat intel·lectual, amb discapacitat física, de l’àmbit de la salut mental, dones, gent gran, persones amb addiccions o immigrants, entre d’altres.

Usuaris i treballadors són el veritable motor de l’Apropa i, per aquest motiu, la campanya de la Setmana Apropa d’enguany fa servir el hashtag #somApropa.

 

Una xarxa que s’estén a tot el territori català

El programa Apropa Cultura, que porta 12 anys treballant per facilitar l’accés a la cultura dels col·lectius en risc d’exclusió social, contribueix a trencar les barreres que les persones en situació de vulnerabilitat es troben a l’hora d’ accedir a la cultura. Des del naixement del programa, 1.986 centres i serveis socials que treballen amb persones en risc d’exclusió social s’han registrat a Apropa Cultura, s’han ofert més de 2.100 propostes culturals cada temporada i s’han venut 174.195 entrades per a espectacles, així
com 42.557 entrades per visitar museus i exposicions.

Durant els seus 12 anys de recorregut, la xarxa Apropa Cultura s’ha anat estenent arreu de Catalunya i ja és present a la majoria de comarques. Les que compten amb més centres socials registrats a data d’avui són el Barcelonès (960), el Vallès Occidental (163), El Baix Llobregat (159), el Gironès (96), el Maresme (81), el Vallès Oriental (76), el Segrià (67), Osona (45), el Bages (41) o el Baix Camp (38).

 

Sobre Apropa Cultura

Apropa Cultura és una iniciativa de lleure cultural inclusiu per a les entitats socials. El programa neix l’any 2006 amb la voluntat de millorar la vida de les persones en situació de vulnerabilitat i fomentar l’accés a la cultura i a l’oci inclusiu.

Hi ha moltes persones que, per les seves circumstàncies personals o de salut, troben dificultats per anar a veure una obra de teatre o una exposició. Per tal d’eliminar aquestes barreres culturals invisibles, Apropa Cultura ha teixit una xarxa de programadors culturals, institucions i mecenes per fer la cultura accessible a tothom.

Gràcies a Apropa Cultura, les persones ateses per entitats i centres socials poden gaudir d’espais i experiències úniques, amb un ampli ventall d’espectacles i activitats culturals a preus accessibles: espectacles de música, teatre, dansa i circ, així com exposicions. Apropa Cultura compta amb el suport econòmic de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’Obra Social “la Caixa” i la Fundació MRW. El programa rep el suport del Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals, que facilita la incorporació de nous equipaments culturals de Catalunya adherits a la xarxa.

 

Què fa Apropa Cultura?

Apropa Cultura agrupa teatres, auditoris, festivals, espais singulars i museus de Catalunya que cedeixen una part de les seves localitats i activitats a un preu reduït.

A més, el programa té un compromís amb l’educació, organitza cursos en arts adreçades a professionals de l’àmbit social i educatiu, i alhora dissenya formacions en accessibilitat i diversitat per a professionals dels equipaments culturals El programa s’adreça a entitats socials que treballen amb persones en situació de risc d’exclusió social tant des de l’àmbit de la prevenció com de la intervenció directa:

 • Persones amb discapacitat intel·lectual.
 • Persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental.
 • Persones amb discapacitat física en situació d’exclusió social.
 • Gent gran (residències, centres de dia, programes de combatre l’aïllament, programes d’inclusió social).
 • Persones en situació de privació de llibertat.
 • Persones migrades (programes d’acollida i d’inclusió social).
 • Infància i adolescència (CRAES i centres oberts).
 • Persones amb addicció.
 • Persones en situació de sense llar.

Podeu consultar aquí la programació completa de l’Apropa Cultura

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.