Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Leonardo Padura guanya el Premi Internacional de Novel•la Històrica Barcino

– El guardó es lliurarà el proper 8 novembre al Saló de Cent en el marc del festival ‘Barcelona Novel·la Històrica’, que se celebrarà entre el 5 i l’10 de novembre

El jurat del sisè Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino compost pel periodista Òscar López, la novel·lista Care Santos, el periodista cultural Sergi Doria, l’escriptor Enric Calpena i el comissari de Barcelona Novel·la Històrica, Fèlix Riera, que fa de president del jurat, després d’avaluar diverses possibilitats, ha decidit atorgar el sisè Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino al novel·lista cubà Leonardo Padura.

El veredicte del jurat destaca que les obres de l’autor “són novel·les escrites amb els recursos del gènere negre que esdevenen relats existencials, socials i, naturalment, històrics. De la mateixa manera que vam aprendre a conèixer la transició espanyola amb Pepe Carvalho i bona part de la història dels EEUU del segle XX amb Harry Conejo Angstrom de John Updike, la millor manera de passejar per la Cuba revolucionària és en companyia del gran Mario Conde.”

Leonardo Padura   (La Habana, 1955), abans de rebre el Premi Princesa d’Astúries de les Lletres el 2015 pel conjunt de la seva obra, havia aconseguit ja el reconeixement internacional amb la sèrie de novel·les policíaques protagonitzades pel detectiu Mario Conde: Pasado perfecto, Vientos de cuaresma, Máscaras, Paisaje de otoño, Adiós, Hemingway, La neblina del ayer  i La cola de la serpiente, traduïdes a nombrosos idiomes i mereixedores de premis com el Café Gijón, el Dashiell Hammett, el Premio de las Islas 2000 i el Brigada 21. Després de l’ adaptació de les quatre primeres novel·les protagonitzades per Mario Conde a la exitosa sèrie televisiva Vientos de La Habana (Premi Platino), aquest 2018 Padura ha publicat la seva darrera novel·la La transparència del tiempo, la seva novel·la més captivadora.

Padura també és autor també d’altres obres literàries destacades com La novela de mi vida, Herejes (Premi de Novel·la Històrica Ciutat de Zaragoza), el llibre de relats Aquello estaba deseando ocurrir, la versió novel·lada del guió de Regreso a Ítaca, o El hombre que amaba a los perros (Premi de la Crítica a Cuba, premi Francesco Gelmi di Caporiacco, Carbet del Caribe, Prix Initiales i Prix Roger Caillois). Aquesta última destaca per la reconstrucció del relat històric a l’entorn de la figura de Trotski i el seu assassí, Ramón Mercader.

El Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino es concedeix en el marc del certamen literari Barcelona Novel·la Històrica, que aquest any arriba a la sisena edició. Anteriorment han rebut aquest premi els escriptors Lindsey Davis, Santiago Posteguillo, Simon Scarrow, Christian Jacq i Arturo Pérez-Reverte.

Barcelona Novel·la Històrica està comissariada pel periodista i escriptor Fèlix Riera, i organitzada per l’Institut de Cultura de Barcelona amb la col·laboració d’editorials i llibreries.

Més informació:
barcelona.cat/novel.lahistorica

Imatges de premsa en aquest enllaç:
https://eicub.net/share/service/publicSite?node=workspace://SpacesStore/ba533b04-8080-45c9-a580-6f9eabb228b7

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.