Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
En marxa les obres d’ampliació i rehabilitació del MUHBA-Oliva Artés, a Sant Martí

– L’Ajuntament ha iniciat els treballs per ampliar l’espai expositiu d’aquesta seu del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) i incorporar un nou espai polivalent, amb bar i serveis sota un porxo de nova creació

– Les obres, que tenen un cost de 2,3M€ i acabaran a la primavera de 2019, permetran reforçar el paper de l’antiga nau com a centre de coneixement i afavorir la seva integració en el Parc Central del Poble Nou

– El projecte s’inscriu en la recuperació del patrimoni del Poblenou i en la incorporació de la contemporaneïtat al relat del MUHBA, museu urbà que té les seves sales distribuïdes per la ciutat

L’Ajuntament de Barcelona ha començat les obres de reforma i adequació per potenciar l’ús cultural de l’antiga nau Oliva Artés, al districte de Sant Martí, que ha de permetre ampliar l’actual espai expositiu del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) i incorporar un nou espai polivalent, amb bar i serveis sota un porxo de nova creació.

La nova actuació, projectada per l’arquitecte Jordi Badia (BAAS Arquitectura),respon a la tercera fase de rehabilitació i reforma de la Nau Oliva Artés. Consisteix en una actuació d’adequació de la planta altell de la nau-taller per incorporar-la com a espai diàfan que es pugui obrir al públic per potenciar les activitats expositives del museu.

Per altra banda, està prevista la construcció d’un nucli d’escales i un ascensor que hi donin accés des de la planta baixa. En aquesta planta s’hi actua per habilitar l’espai tancat polivalent de restauració i nous serveis, sota un gran porxo que es generarà a l’accés a la nau.

Aquest projecte d’ampliació respecta els objectius que han guiat tot el projecte de recuperació i rehabilitació de l’antiga nau i que han permès transformar en espai museístic el que havia estat durant molts anys un espai industrial, mostrant el que ha estat i és la nau taller. Això s’ha fet de manera molt respectuosa amb el conjunt patrimonial, posant en valor la seva estructura basilical per aconseguir la màxima flexibilitat i llibertat expositiva.

Les obres, amb un pressupost total de 2,3M€, seran executades per BIMSA i finançades pel Districte de Sant Martí amb recursos del  pla de patrimoni del Poblenou. La previsió és que finalitzin avançada la primavera de 2019.

EL MUHBA-Oliva Artés és un dels espais museístics de nova generació similars als més destacats d’Europa sobre com explicar la història de la metròpoli contemporània, un laboratori d’història i patrimoni local i global. I és, alhora, un espai absolutament lligat a la dinàmica de les associacions i centres d’estudis veïnals, que l’han convertit, amb projectes compartits amb el Museu, en un espai de referència de les seves activitats i projectes.

Oliva Artés, un edifici d’alt valor patrimonial

L’antiga nau-taller de l’Oliva Artés és un edifici catalogat amb nivell C (béns urbanísticament protegits)al Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic Històric-artístic de la Ciutat de Barcelona-Districte de Sant Martí.

La nau formava part de l’antic recinte industrial de l’Oliva Artés i s’alineava amb el carrer de Pere IV. Es tracta d’un edifici de planta basilical amb tres naus, dues laterals amb planta altell i una central de doble alçada. Les naus es rematen amb cobertes a dues aigües suportades per encavallades metàl·liques.

El projecte d’adequació de la planta altell i del nou espai de restauració i porxo d’entrada es realitzarà a la nau-taller un cop ja s’han executat, d’una banda, les actuacions de sanejament i consolidació de l’antic edifici amb les corresponents actuacions de rehabilitació i restauració, i d’altra la seva adequació inicial als requeriments museístics.

Tot plegat es desenvolupa en el marc d’intervenció que estableix el Pla Especial de Protecció del Patrimoni, un pla que ja ha permès una primera fase de restauració de les façanes, la recuperació de l’estructura espacial original, i la recuperació i posada en valor dels elements estructurals interiors d’interès.

L’actuació se centrarà ara en l’adequació de la planta altell com un espai diàfan dedicat a activitats expositives, que incorporarà les escales i l’ascensor per accedir a la planta altell, i que són necessaris per complir la normativa d’accessibilitat a l’edificació.

Un nou pol d’atracció ciutadana i cultural al Poblenou

El projecte d’ampliació del MUHBA Oliva Artés és cabdal per afavorir la integració de l’edifici al Parc Central del Poble Nou, i s’ha d’emmarcar també en el projecte de recuperació de l’Eix Pere IV. El nou equipament esdevindrà un pol d’atracció ciutadana i l’element clau per potenciar el paper de dinamitzador cultural dins de la xarxa d’espais culturals del districte i de la ciutat.

Actualment, el MUHBA-Oliva Artés és un espai museístic contemporani, i és un punt de trobada entre la configuració de la ciutat al llarg del temps, el seu passat industrial i el seus potencials de futur. És, de fet, un centre d’interpretació urbana i alhora un vestigi del patrimoni obrer i industrial reflex de la història de Barcelona que, junt amb els notables exemples de patrimoni industrial al seu entorn, articula una nova polaritat cultural i patrimonial al parc i a la vora de Pere IV, al bell mig del Poblenou.

Amb motiu de la reobertura, el MUHBA preveu abordar a fons el tema de l’arrelament a la ciutat a partir d’una exposició doble sobre l’arrelament i la cohesió social de les noves majories urbanes a la ciutat al llarg del segle XX, des de dues perspectives de barri diferents i complementàries: aconseguir un habitatge (‘Habitar Barcelona’) i  jugar a futbol (‘El futbol i la ciutat’).

Així doncs, els objectius principals de l’actuació es poden resumir de la següent manera:

  • Consolidar aquesta illa del Parc Central del Poble Nou com a centre de coneixement i pol d’atracció ciutadana.
  • La creació d’una nova planta d’exposició per al MUHBA que potenciarà el seu paper de dinamitzador cultural de ciutat i de proximitat, dins de la xarxa d’espais culturals prevista pel Districte de Sant Martí.
  • La posada en valor d’un edifici com és la nau-taller de l’Oliva Artés, catalogada pel seu valor patrimonial.

L’antiga xarxa de complexos industrials que al llarg del segle XX ha caracteritzat el Poblenou es reconverteixen l’actualitat en una xarxa d’equipaments culturals vinculats, en moltes ocasions i de forma molt directa amb espais verds. La recuperació d’alguns dels edificis més emblemàtics d’aquesta xarxa industrial es converteix en una nova oportunitat per la ciutat i, de forma especial, en una ocasió de regeneració del propi barri.

L’entorn immediat en el que s’emplaça la nova seu del MUHBA és el Parc Central del Poblenou, que es planteja com un conjunt en el que penetren els carrers Espronceda i Cristóbal de Moura i que genera tres grans illes verdes, i a tocar del carrer Pere IV, que es troba també en plena transformació. L’illa en la qual se situa l’antiga Oliva Artés es converteix així en un espai museístic de nova generació, culturalment atractiu per al Poblenou i per al conjunt de Barcelona.

Fotos inici d’obres:
https://ajuntament.barcelona.cat/premsa/wp-content/uploads/2018/09/olivaartes.zip

Fotos de recurs del MUHBA Oliva Artés:
muhba.clipfiles.tv/carpetas/publicar/popup_login_carpeta.php?uuid=9d0e7d3ca8dbc11d75f4347403d77412

 

 

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.