Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
‘El mosaic del meu barri’, una iniciativa del Servei d’Arqueologia que convida a descobrir, valorar i conservar el patrimoni de la ciutat

– El projecte posa en marxa una 2a edició amb l’objectiu de donar a conèixer un patrimoni musivari col·lectiu i difondre’n el seu coneixement i conservació

A partir de l’1 d’octubre, i fins al 30 de novembre, s’obre l’espai de participació en la 2a edició del projecte ‘El mosaic del meu barri’, a través del qual es convida a descobrir, valorar i conservar el patrimoni  musivari de la ciutat.

Aquesta iniciativa, promoguda pel Servei d’Arqueologia de Barcelona, convida a les persones a fer arribar fotografies de qualsevol mosaic de la ciutat, ja sigui ubicat a l’espai públic com en l’àmbit privat. D’aquesta manera, i a través de la pàgina web del projecte, es recullen, cataloguen i presenten totes les imatges rebudes ja sigui de mosaics d’interior, com ara paviments hidràulics i de gres ceràmic amb motius esplèndids o més senzills, als quals normalment no s’hi té accés, així com petites joies existents a la ciutat. Totes les imatges rebudes ajuden, doncs, a engrossir i posar en valor una llista de mosaics de cronologies diverses creats amb tota mena de tècniques, que formen un valuós inventari consultable a través del web barcelona.cat/mosaics

L’objectiu del Servei d’Arqueologia ara és anar transformant l’inventari en una base de dades que esdevingui una eina eficaç de consulta i investigació.

L’èxit de participació de la primera convocatòria va permetre que l’inventari participatiu de fotos de mosaics de Barcelona tanqués l’edició de 2017 amb un total de 2.490 imatges rebudes dels 10 districtes de la ciutat, el que representa un total de 1.456 mosaics registrats, i de 225 participants. El web ha rebut un total de 46.182 visites en un any.

És la primera vegada que Barcelona impulsa un projecte d’aquestes característiques i posa en mans dels ciutadans el protagonisme en la descoberta i valoració del patrimoni comú. L’objectiu del projecte no s’atura en la descoberta dels mosaics sinó que es centra en la seva conservació. A través de consells i indicacions per conservar els mosaics particulars.

Les novetats del web

La segona edició d’ ‘El Mosaic del meu barri’ obre amb la novetats dels itineraris, disponibles al web a partir del dia 1 d’octubre. Amb la presentació dels dos primers itineraris –d’un total previst de 10– es convida a gaudir en directe d’aquestes peces, transformant la ciutat en un museu a l’aire lliure. Els Itineraris, muntats a partir d’eixos temàtics que aporten contingut i significat a les peces, seran objecte d’una passejada guiada un cop al mes, que s’anunciarà durant l’any a l’apartat d’Activitats. Així, “Decoracions de façana: les cases d’estiueig d’Horta” i “Mosaics a farmàcies modernistes del Casc Antic”, son les propostes inicials.

Aquesta iniciativa compta amb la col·laboració de la Càtedra Gaudí –Biblioteca Oriol Bohigas- , l’Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya i el Centre de Documentació del Col·legi d’aparelladors, arquitectes tècnics i enginyers d’edificació de Barcelona.

Més informació a:
barcelona.cat/mosaics

Imatges i crèdits per a premsa:
http://nou.eicub.net:8080/share/service/publicSite?node=workspace://SpacesStore/c2bf0873-a39c-4a99-af61-f1251e3ca0ef

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.