Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
La Carta Històrica de Barcelona del MUHBA premiada a la XIV Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme

– La Carta Històrica de Barcelona ha estat premiada, aquest divendres 20 de juliol, a la XIV Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme, com a guanyadora en la categoria de Recerca.

La Carta Històrica de Barcelona és un document de tipologia única al món que consisteix en la narració de la història de la ciutat a través de 26 cartografies que reflecteixen els moments més singulars de la seva història urbana.

A inicis de 2014 el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) va iniciar la tasca de confecció de la Carta Històrica de Barcelona (CHB). El projecte tenia la voluntat de fer confluir, sobre una mateixa base cartogràfica, els resultats dels diversos estudis sobre l’evolució urbanística de la ciutat promoguts pel museu amb molts altres desenvolupats per investigadors externs, per construir una eina de divulgació científica potent. La CHB es planteja, per tant, com una investigació que recull gran part del coneixement publicat i de les fonts documentals cartogràfiques conservades. Adopta la forma d’una eina digital per a investigadors i ciutadans, que permet explicar la història de la ciutat a partir de 26 moments històrics i les seves cartografies corresponents, i que ha estat desenvolupada per al MUHBA per l’empresa 300.000 Kms.

El projecte va comprendre tots els estadis del procés: la configuració d’un comitè científic que va supervisar els treballs i va garantir la coherència històrica, la documentació de les fonts, la digitalització d’alguns dels documents originals, la georeferenciació de les cartografies antigues i la seva posterior vectorització, la representació unificada de fonts d’origen dispar, i la publicació dels materials processats per permetre la consulta i la interacció dels usuaris.

El premi de la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme és un guardó que convoca el Ministeri de Foment, en col·laboració amb el Consell Superior de Col·legis d’Arquitectes d’Espanya i la Fundació Arquia. Va començar reconeixent els millors treballs d’arquitectura i urbanisme del període, però ha anat incorporant, amb el pas del temps, d’altres categories per no descuidar la diversitat de tasques que contribueixen perquè aquestes disciplines puguin oferir millors solucions en benefici de la societat. En aquesta convocatòria s’ha posat l‘accent en la idea d’habitar com a fonament de l’arquitectura i de la humanització de la ciutat, cosa que no s’explica només pels programes funcionals, sinó també per la qualitat dels espais. Una exposició itinerant dóna a conèixer les obres que, per les seves qualitats, han estat guanyadores o finalistes en els premis establerts en cada categoria.

http://cartahistorica.muhba.cat

 

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.