Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El programa ‘Arqueoborn’ s’endinsa en la història de la Casa Sanmartí

Demà dimecres, 18 de juliol, a les 11.45 hores es realitzarà una visita per mitjans gràfics a les excavacions que s’estan realitzant a la Casa Sanmartí d’El Born CCM (Plaça Comercial, 12) dins del programa Arqueoborn. A les 12 hores intervindran Ricard Vinyes, Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona; Maite Miró, Cap del Servei d’Arqueologia i Paleontologia. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya; Ricard Piqueras, Degà de la Universitat de Barcelona; Carme Miró, Responsable del Pla Bàrcino. Servei d’Arqueologia de Barcelona, i Montserrat Iniesta, Directora d’El Born Centre de Cultura i Memòria. Al finalitzar les intervencions, la Carme Miró acompanyarà els mitjans que vulguin baixar a la zona de l’excavació. Es prega portar calçat adequat degut a les irregularitats del paviment.

Aqrueoborn és el programa de recerca arqueològica d’El Born Centre de Cultura i Memòria per al coneixement, la divulgació i l’estudi de l’àrea arqueològica del Born. Va néixer l’any 2015 amb l’objectiu de posar en valor les restes arqueològiques i donar continuïtat a la investigació del jaciment i dels materials arqueològics recuperats, per mitjà d’un programa d’activitats científiques que difonguin els coneixements que se’n desprenen. Una de les peces clau de la recerca és la continuació de les excavacions arqueològiques en aquells punts on no s’ha esgotat l’estratigrafia.

La campanya d’excavació al Born d’enguany se centra a la casa Sanmartí, un lloc clau per entendre l’evolució urbanística d’aquesta part de la ciutat, ja que la casa està situada entre el Rec Comtal, el Pla d’en Llull i la plaça del Bornet. La casa, en la darrera fase històrica, era propietat del llogater de mules Pere Sanmartí que hi vivia amb la seva dona, dos fills, un mosso i una criada. L’excavació permetrà resoldre dubtes sobre l’origen de l’edificació i la relació amb la propietat que té just al costat, coneguda abans de l’enderroc, com a casa Martorell. Totes dues propietats segons les fonts documentals, van estar unides en diferents moments històrics.

Aquesta campanya consolida el projecte d’intervencions arqueològiques i reforça l’aposta d’El Born CCM per la formació dels futurs arqueòlegs i arqueòlogues. Des del 2016 el jaciment del Born s’inclou dins les pràctiques obligatòries dels alumnes del grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona. Un equip d’arqueòlegs i restauradors professionals treballaran en l’excavació, tant en el camp com en el procés d’inventari, classificació i restauració de les peces trobades.

Més informació aquí

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.