Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
La creació col•laborativa d’Art i Part als barris, a escena!

– Aquest programa de creació artística comunitària mostrarà a partir del dia 15 de juny els projectes resultants del treball portat a terme en diferents barris de la ciutat, relats protagonitzats pels mateixos veïns i veïnes de manera col·lectiva. 

– En total, veuran la llum quatre estrenes i una performance dels cinc projectes, dues propostes de les quals s’emmarquen dins el Festival Barcelona Grec 2018. 

Ja han començat les presentacions en diferents espais escènics de la ciutat de les 5 creacions col·laboratives creades per veïns, veïnes, artistes i entitats dels barris participants dins el programa ART i PART de creació artística comunitària, una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona, gestionada a través de l’Institut de Cultura de Barcelona, i que s’engloba en el marc del programa Barcelona Districte Cultural.

ART i PART acompanya, en aquesta primera fase, cinc creacions comunitàries que han tingut lloc en diferents barris de Barcelona: La Marina, Poblenou, Raval, Sant Andreu i Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera.

El passat 27 de maig va tenir lloc a la Fabra i Coats Fàbrica de Creació la primera mostra oberta al públic per presentar el primer dels cinc projectes: Sant Andreu, Crònica del No Temps: una reivindicació surrealista , l’ espectacle final del projecte de creació artística comunitària, amb dramatúrgia d’Eixam i Rauxa, on una trentena de veïns i veïnes del barri van mostrar el resultat del seu procés de creació al voltant de l’espai públic del barri.

Les properes setmanes veuran la llum la resta de projectes:

Art i Part Poblenou
Espectacle Encreuaments a Vanuatu
Sala Beckett, del 15 a 17 juny 19h

Encreuaments a Vanuatu és la mostra del laboratori de creació Encreuaments, sorgit del cicle de la Sala Beckett Les condicions del cervell, i té com a objectiu generar vincles entre els equipaments culturals del barri i la ciutadania per esborrar estigmes, trencar prejudicis, i a la vegada oferir eines artístiques per donar veu a un col·lectiu moltes vegades invisibilitzat, mal entès i discriminat.

Encreuaments a Vanuatu és el resultat d’un projecte en el qual els participants han desenvolupat la creació col·lectiva de la dramatúrgia i de la posada en escena, conté moltes de les preguntes que ens fem cada dia. I conté paraules, i música, i moviment, i molta diversió. I molt d’amor.

La direcció artística del projecte és a càrrec de Lali Álvarez i Jorge-Yamam Serrano. A banda de la Sala Beckett i la Fundació Joia, la proposta compta amb la col·laboració de diversos agents del Poblenou com Can Felipa, La Escocesa, Hangar i Districte de Sant Martí.

Art i Part Raval
Lluernes d’hivern, a l’estiu, dins la Festa Major del Raval 2018
13 de juliol a les 21.30h als Jardins Rubió i Lluch

Lluernes d’hivern, a l’estiu és una performance – instal·lació que parla de la llum i l’ombra del Raval, on es barregen històries reals i quotidianes del barri amb mites i llegendes que neixen mentre es mira el cel i el moviment dels astres. Es tracta d’una acció prèvia a l’estrena del projecte artístic-comunitari Lluernes d’hivern, que forma part del programa ARTiPART i que es presentarà al mes de novembre durant l’Encesa de Llums de Nadal del projecte #Ravalkm0 sota la direcció artística d’ INCA Catalunya.

Els i les intèrprets d’aquesta acció participen al Laboratori de Creació Teatral i Sonora Lluernes d’hivern.

Art i Part La Marina
Taller de creació Vida Laboral amb Claudia Faci com a artista acompanyant.
Presentació pública els dies 17 i 18 de juliol a les 19h, a El Graner. En el marc de la programació del Grec Festival de Barcelona.

Amb més o menys fortuna, moguts per la necessitat o per la vocació, per gust o per força, d’una o una altra manera la majoria de les persones majors que habitem aquest costat del món, fa més de mig segle ens hem passat una gran part de les nostres vides treballant. Més enllà del que resin els títols que atresorem o del que unes línies en el currículum vitae sostinguin, hi ha persones que tenen un ofici, és a dir, que saben fer alguna cosa concret amb cert nivell d’excel·lència i que ho han fet al llarg d’això que donem a cridar “vida laboral”. En molts casos, l’ofici no és solament allò que ens dona de menjar sinó que determina la identitat de qui ho exerceix. Fins a quin punt som allò al que hem dedicat la major part del temps de les nostres vides?

Vida Laboral és una intervenció artística comunitària que s’emmarca dins del programa ArtiPart, BooMBeta (Graner) i es presenta dins del Festival GREC.

Art i Part Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Rebomboris
26 i 27 de juliol a les 20h, la Sala de la Bonne, Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison. Una proposta de l’Antic Teatre amb el suport del Grec Festival de Barcelona

El projecte, una proposta escènica col·laborativa, pren com a punt de partida i material de referència una extensa xarxa de cures compartides i suport mutu entre dones que ja va existir al barri i que recupera en les seves investigacions la historiadora Isabel Segura. L’espectacle explora com s’han anat re-configurant aquestes xarxes per prendre-li el pols al lloc que ocupen les cures en les societats actuals. Inspira el muntatge el concepte de “rebomboris”, de moviments espontanis de revolta a través dels quals les dones han lluitat per mantenir la vida i per exigir les condicions materials d’existència per a elles i les seves comunitats. Els objectius d’aquest projecte són, d’una banda, reconèixer les entitats vinculades al territori i convertir-les en actors del projecte. També, i gràcies a les aportacions de les investigadores Isabel Segura i Milagros Rivera, travar el procés creatiu amb la història de les cures al barri des d’una perspectiva de gènere i, així, facilitar el lligam entre les dones que hi vivien abans i les que l’habiten avui.

Durant nou mesos, la “Xarxa de cures, ahir i avui” s’ha gestat a partir de l’experimentació amb diferents llenguatges artístics vehiculats mitjançant les accions comunitàries “Accions amb cura” —sis activitats d’experimentació artística obertes a la participació de persones, entitats i associacions del barri— i “Laboratoris Artístics” —una nova fase de creació presentada en el marc del Festival TUDANZAS—.

Proposta escènica resultant del projecte artístic comunitari “Xarxa de cures, ahir i avui” vinculat al programa ART i PART i impulsat per Barcelona Districte Cultural (Institut de Cultura – Ajuntament de Barcelona); una creació participativa entre els veïns i veïnes amb l’Antic Teatre, TRANSlab, La Bonne – Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison,  Sindillar/Sindihogar, Mescladís i TUDANZAS.

Més informació a: http://www.bcn.cat/artipart

Podeu descarregar-vos imatges al següent enllaç: http://nou.eicub.net:8080/share/service/publicSite?node=workspace://SpacesStore/b4827112-586c-4644-a0d1-f487bbe0544d

 

 

 


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.