Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona participa al Sónar+D presentant les novetats en matèria d’innovació cultural
 • La innovació cultural de l’Ajuntament de Barcelona es presenta al festival al servei de l’emprenedoria i la indústria creativa
 • Durant el dia d’avui s’han presentat projectes de les Fàbriques de Creació de la ciutat, demà dijous el protagonista serà Barcelona Lab i el divendres es mostrarà el projecte Canòdrom, Parc de Recerca Creativa

 

Els dies 13, 14 i 15 de juny, l’Ajuntament de Barcelona presenta a al MarketLab de Sónar+D alguns dels projectes pioners en matèria d’innovació cultural, empresarial i ciutadana que es treballen des de diferents àrees municipals.

La col·laboració entre l’àmbit artístic, científic i tecnològic, que aglutina el món acadèmic, empresarial i el teixit associatiu permet avançar en la generació d’oportunitats d’emprenedoria en l’àmbit de la innovació cultural.

A l’estand municipal ubicat al MarketLab de Sónar+D, s’hi presentaran els següents projectes de l’Ajuntament de Barcelona:

Són tres els programes que es treballen des de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), innovadors en matèria cultural, i que es presentaran a través d’alguns dels projectes específics que s’estan portant a terme en el marc de cada un d’ells: Fàbriques de Creació; Barcelona Lab; i Canòdrom Parc de Recerca Creativa.

Atès que el Sònar+D és un punt de trobada de talent de referència internacional, Barcelona Activa disposarà d’un estand conjunt amb l’ICUB per oferir els serveis i assessorar a empreses i a persones emprenedores de les indústries culturals. Serà també l’oportunitat donar informació dels serveis de “Landing” per facilitar l’aterratge empresarial d’empreses o agents internacionals. Es participarà, així mateix, amb els espais “Meet the investor”, amb coneixements a escala global, i “Meet the expert”, amb espais de 10 minuts de trobada, serveis exclusius de trobades estratègiques dins el festival. Durant el cap de setmana tindrà lloc també el Maker Faire Barcelona, una fira enfocada als industrials però també oberta al públic per fer divulgació de les novetats i l’actualitat de la revolució 4.0.

Programa de presentacions 

13 de juny – Fàbriques de Creació
La Xarxa de Fàbriques de Creació de Barcelona engloba onze projectes dedicats a l’experimentació, l’intercanvi, el diàleg i, fins i tot, l’equívoc i el dubte, com a parts indispensables del procés creatiu necessari en tota disciplina artística. Així, la Fabra i Coats, La Caldera, La Escocesa, l’Hangar, la Nau Ivanow, la Central del Circ, l’Ateneu Popular de Nou Barris, el Graner, La Sala Beckett, el Tantarantana o La Seca – Espai Brossa omplen de creació artística i innovació social part del patrimoni industrial i cultural de la ciutat.
barcelona.cat/fabriquescreacio/

 • La Escocesa. Guillermo Moreno Mirallas  –  de 10 a 12 h
  Projecte que, basant-se en la tradició pictòrica i el paisatgisme, a través de l’ús d’eines tecnològiques. Té com a resultat una sèrie de peces que transiten i operen en llenguatges sonors i d’experimentació lumínica. Una proposta que es pot tocar, escoltar, mirar i sentir.
  www.guillermomorenomirallas.com
 • Hangar.org. Befaco – de 12 – 14 h
  Es tracta d’una plataforma de filosofia copyleft que ha estat creada per donar suport als músics electrònics que desitgin fabricar les seves pròpies eines. És un col·lectiu centrat en la difusió de la cultura “fes-ho tu mateix” aplicada a les tecnologies musicals i més concretament, a la construcció de sintetitzadors analògics.
  https://hangar.org/ca/hangar-sonor/befaco/
 • Hangar.org. TMTMTM –  de 14 a 16 h
  La màquina que fabrica les màquines és un projecte col·lectiu que treballa en els àmbits de la fabricació digital, la investigació i la transmissió bidireccional de coneixement. Participa en la producció de projectes artístics, atenent les necessitats del context en què opera. Quant a la seva conceptualització teòrica, promou la creació d’espais de reflexió sobre la direcció del canvi tecnològic i social, creuant temes com la relació entre tecnologia digital i feminisme, el lliure accés al coneixement i la producció sostenible.
  https://hangar.org/ca/residents/collective-residents/tmtmtm/
 • Hangar.org. TOPLAP Barcelona – de 16-18 h
  Toplab és un col·lectiu que practica i promou el live coding com a tècnica de creació sonora i visual, generant una apropiació tecnològica a través de l’ús i desenvolupament de programari lliure i obert enfocat a generar relacions i discursos propis.
  https://hangar.org/ca/residents/collective-residents/toplap/
 • Hangar.org. BeAnotherLab – de 18 a 20 h
  El projecte “La màquina de ser un altre” combina realitat virtual, les ciències cognitives i d’art performàtic. El sistema TMBA ofereix als usuaris la possibilitat de veure a si mateixos en un cos diferent mentre ofereix la possibilitat de moviment, interacció amb l’espai i la narrativa així com la possibilitat de rebre retroalimentació tàctil realista. https://hangar.org/ca/residents/collective-residents/beanotherlab/

14 de juny – Barcelona LAB
Barcelona Lab (BCNLab) és un programa d’innovació cultural oberta impulsat des del 2012 per l’Institut de Cultura de Barcelona. Situat a la Fabra i Coats, articula un espai de laboratori ciutadà per a la realització de projectes sota el concepte de ‘ciutat com a ecosistema d’experimentació i cocreació’, on les comunitats d’innovació cultural i social col·laboren en el desenvolupament i validació de noves iniciatives culturals resultants de la intersecció entre Art, Ciència, Tecnologia i Societat.
cultura.barcelona

 • Tabaleta. Castellopscopi – de 12 a 14 h
  La Tabaleta és una instal·lació audiovisual formada per una estructura metàl·lica de forma piramidal i 14 tauletes de 10,1 polzades amb l’aplicació de continguts castellers anomenada Castelloscopi. El Castelloscopi és un projecte multi-plataforma (instal·lació física i virtual, canal YouTube, taller pedagògic i aplicació) dels Castellers del Poble Sec que aplega la tecnologia i la cultura popular i permet que l’espectador pugui fer una immersió castellera total.
 • Rumba. Joan Llobera i Gemma Solana – de 16 a 18 h
  Rumba és una plataforma digital educativa de vídeo col·laboratiu en l’àmbit de la música en viu per a processos de capacitació musical i d’alfabetització digital per alumnes. A través d’aquesta eina, es pot enregistrar i distribuir material produït en directe (concerts) a través de mòbils i xarxa.  Es tracta d’una plataforma en codi obert per a la captura de vídeo en temps real que permet combinar diferents gravacions de vídeo amb l’àudio de la taula de mescles de forma automàtica i sincronitzada.
 • LiveCities. Maria Alejandra Tord i Marco Piras – de 18 a 20 h
  LiveCities és una plataforma tecnològica per plantejar reptes comunitaris i connectar-los amb coneixement, agents interessats i recursos per a la resolució de reptes. L’objectiu principal d’aquesta plataforma és implicar als ciutadans i a la societat des de diferents àmbits, com poden ser l’art, la tecnologia, la cultura o la ciència, entre d’altres, per crear projectes i reptes d’innovació oberta mitjançant crowdsourcing a través d’una aplicació mòbil.

15 de juny – Canòdrom Parc de Recerca Creativa
El Canòdrom Parc de Recerca Creativa és un espai d’innovació i emprenedoria pel talent i les indústries creatives i culturals. Un espai, per tant, al servei dels emprenedors culturals que té com a objectiu convertir idees creatives en àmbits com les arts, la tecnologia i la ciència en nous serveis i productes que arribin al mercat. En Canòdrom és obert al prototipatge i l’experimentació en tot allò que combina ciència, tecnologia i art. GameBCN i StartingLab són exemples de projectes en incubació al Canòdrom.
canodrom.com/

 • GameBCN. Oscar Sahún, Program Manager – de 10 a 11.30 h
  Un programa d’incubació de projectes de videojocs obert a equips complerts ja siguin nacionals o internacionals i que disposin d’un prototip amb gran potencial de mercat. GameBCN té un durada aproximada de 6 mesos amb la finalitat de professionalitzar el cicle de desenvolupament del videojoc minimitzant els riscos de producció. Alhora pretén potenciar les capacitats de venta i accés a mercats gràcies a la implicació de veterans de la industria local i internacional de Barcelona. Es tracta d’un programa promogut per la Generalitat de Catalunya (ICEC), Ajuntament de Barcelona (ICUB) i la consultora d’innovació oberta Peninsula, i es porta a terme al Canòdrom Parc de Recerca Creativa.
 • Starting Lab, 11.30 – 14 h (11.30 – 12.30 h Entropic Labs; 12.30 – 14 h Latentes)
  La incubadora UPF Starting Lab és un programa impulsat per la UPF i coordinat pel Canòdrom Parc de Recerca Creativa, amb el suport de l’ICEC. Té com a objectiu la incubació de Treballs de Fi de Grau en Comunicació Audiovisual de l’especialitat en Comunicació Interactiva de la UPF. Durant 6 mesos, 9 alumnes amb tres projectes dels departaments de Comunicació i Humanitats, treballen en un espai al Canòdrom, on reben formació, assessorament professional i mentoria, amb la voluntat que aquests projectes passin de ser una bona idea sobre paper a ser un producte que trobi el seu encaix al mercat.

 

 

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.