Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El Festival de la Ciència transforma la ciutadella en un immens laboratori a l’aire lliure
  • La novetat d’enguany serà un espai per a infants de fins a 6 anys
  • El cap de setmana del 9 i 10 de juny se celebrarà la 12a edició del festival amb propostes gratuïtes per a tots els públics
  • Més de 150 institucions, entre centres de recerca, universitats, empreses, entitats i divulgadors, aproparan l’actualitat científica en el marc de la festa 

 

El 9 i 10 de juny el Festival de la Ciència, la gran trobada de la recerca i la innovació amb la ciutadania, torna al Parc de la Ciutadella en la seva dotzena edició, en la què amplia l’oferta d’activitats i s’adreça a un públic més ampli que mai.

Més de 230 activitats que se succeeixen en més de 250 sessions durant el dissabte i gairebé 200 el diumenge en els 33 espais habilitats. Aquest any, per primer cop, amb propostes orientades expressament als infants de fins a sis anys, a més de les ja tradicionals per a nens i nenes més grans, per a joves, el públic adult i moltes més per a totes les edats.

El Festival de la Ciència aplega més de 150 centres de recerca, universitats, empreses, associacions i professionals de la divulgació que s’aboquen a organitzar activitats per acostar el coneixement científic i tecnològic a la societat mitjançant aquesta gran trobada. Durant dos dies s’exploraran gairebé totes les dimensions de la ciència a través de multitud de formats: experiments, jocs, espectacles, experiències de realitat virtual, tallers, demostracions, itineraris, microxerrades, instal·lacions, projeccions immersives com el documental en 360º sobre planetes extra solars que es podrà veure al Domo de l’Obra Social “la Caixa”, i fins i tot enguany hi haurà un escape room d’Amgen. Un gran ventall de propostes per descobrir de primera mà el que pot oferir el coneixement científic.

 

PRINCIPALS DESTACATS

Ciència des dels zero anys
D’explorar, d’observar i de jugar, ho fem des que arribem al món i, alhora, són tasques de gran importància per al procés científic. A l’Espai 0-6 una ludoteca ofereix un entorn de diversió i de descoberta, el Niu de Ciència els acosta a la biodiversitat, la dansa els permet descobrir el medi aquàtic… I a la Biblioteca, contes i històries els apropen per primera vegada al món de la ciència.

Experiències virtuals
La realitat virtual obre noves portes a la divulgació. Al Festival se’n poden trobar algunes mostres. Aquesta tecnologia permet, per exemple, visitar el jaciment neolític de la Draga sense haver de sortir de la Ciutadella, posar-se en la pell d’una altra persona i explorar el sentiment de l’empatia amb La Màquina per a Ser Algú Altre, o estudiar l’anatomia del cos humà i comprendre que la realitat virtual també constitueix un format d’aplicació en molts àmbits, com ara la formació i l’educació.

La ciència també és espectacle
L’Escenari Til·lers i l’Escenari Umbracle acullen força actes espectaculars, com ara els experiments del showman Dani Jiménez, slimes fluorescents amb el divulgador Marc Boada, jocs de màgia inspirats en les idees de Richard Feynman o monòlegs científics creats per joves estudiants de diversos instituts de la mà de la companyia Big Van Ciencia. A més, dos-cents anys després que es publiqués per primera vegada el llibre Frankenstein de Mary Shelley, el monstre i la seva ciència tornen al món encarnats en el gegant Pakonstein.

Ciència per a joves i adults
Fotònica, proteïnes en 3D, biomaterials, epigenètica, agricultura sostenible o el futur de la ciència són alguns dels molts termes que ressonen als debats participatius de l’Escenari Debats i de l’espai Microxerrades, on investigadores i investigadors expliquen en només vint minuts els darrers avenços del seu camp d’estudi. Al Punt de Sortida d’Itineraris, diverses rutes conviden a descobrir la ciència mitjançant els elements i els espais del parc. A més, ciència i lectura es troben a la Biblioteca, on noms de la divulgació com ara Xavier Duran, Amàlia Lafuente, Daniel Closa o Manel Esteller presenten llibres i conversen amb el públic.

Quan cau el sol
El vespre de dissabte, al voltant de les 8 del vespre, el mestre de les paraules Màrius Serra condueix un quiz científic amb el públic, que podrà participar en directe amb el telèfon mòbil i posar a prova la seva cultura científica. També cap al tard, les xerrades de Pint of Science acosten descobriments interessants i rellevants de manera distesa i divertida. I, amb les últimes llums, Los Tecnomagos i els seus ginys tecnològics conviden a interactuar amb els seus sorprenents trucs.

 

Imatges per premsa, aquí

Més informació aquí

 

 

 

 

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.