Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El Born CCM proposa reflexionar sobre com es construeixen les identitats europees en relació amb el seu passat colonial

– “Descolonitzar Europa” és el cicle de conferències i taules rodones que tindrà lloc els dies 11 i el 12 de maig

– Hi haurà debats sobre feminisme i Islam, el colonialisme espanyol o una anàlisi crítica de les polítiques europees d’immigració
 
– Dissabte 12 de maig, a les 17:15 hores tindrà lloc el recorregut ‘Memòries colonials a Barcelona’

El Born Centre de Cultura i Memòria debatrà els propers dies 11 i 12 de maig sobre fenòmens com la xenofòbia i el racisme, els processos de guetificació al voltant de les grans urbs o les polítiques europees d’immigració. “Descolonitzar Europa. Memòries Colonials i Construcció de la Diferència” és el títol d’aquest congrés gratuït que ha comissariat la Doctora en Història Contemporània per la Universitat de València, Sara Santamaría Colmenero.
Actualment a Europa assistim a un creixement de la xenofòbia i del racisme, així com a un ascens dels partits ultradretans alimentat, entre d’altres, per la crisi econòmica, els moviments migratoris, els processos de guetificació al voltant de les grans urbs i les pors despertades pels atemptats terroristes. En aquest context, la reflexió sobre com es construeixen les identitats europees en relació amb el seu passat colonial ha esdevingut una tasca urgent.

Els relats sobre el passat colonial van tenir un paper fonamental en els processos de construcció de les identitats nacionals i supranacionals europees. Algunes lògiques colonials, com el racisme, no van desaparèixer amb els processos de descolonització, sinó que continuen presents en la manera com Europa recorda el passat colonial i construeix la seva alteritat.

En aquest congrés reflexionaran, des de diferents perspectives i àmbits de coneixement (des dels estudis de memòria, el dret, la literatura, la història de l’art o l’activisme polític), i adoptant una perspectiva feminista, sobre com el passat colonial es negocia i s’entén a Europa.

L’objectiu és identificar els mecanismes i estratègies que participen en la construcció dels nostres imaginaris sobre el passat colonial i sobre el present post-colonial, així com contrastar els discursos hegemònics i les polítiques memorials i migratòries europees amb discursos alternatius que sovint no tenen ressò a l’espai públic. Tot això amb la finalitat de generar noves formes d’entendre la diversitat de les identitats europees des de la seva interseccionalitat.

Dissabte 12 de maig, a les 17:15 hores, tindrà lloc el recorregut: Memòries colonials a Barcelona. La ruta comença i acaba al costat de dos monuments en memòria d’empresaris establerts a Barcelona al segle XIX que van fer les Amèriques i es van enriquir amb diversos negocis relacionats amb l’esclavatge: el de Joan Güell (Gran Via de les Corts Catalanes – Rambla de Catalunya), i el d’Antonio López, a la plaça que duu el seu nom.

La ruta passa per diversos punts del centre de la ciutat on encara hi ha vestigis de la presència d’esclaus a l’espai públic, com la plaça de la Catedral, que durant l’edat mitjana era un punt important de compravenda d’esclaus, i la plaça de Catalunya, que va ser l’escenari de manifestacions a favor de l’abolició de l’esclavatge.

L’objectiu és promoure la reflexió, el debat i la participació ciutadana entorn d’aquesta “memòria incòmoda”.

Més informació a: http://elbornculturaimemoria.barcelona.cat/activitat/descolonitzar-europa-memories-colonials-i-construccio-de-la-diferencia-2/


Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.