Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
‘El port franc i la fàbrica de Barcelona. Les edats de la Zona Franca’ revisa al MUHBA el passat, present i futur d’aquest espai de la ciutat

El dilluns 26 de febrer a les 19 hores es presentarà al MUHBA CASA PADELLÀS (Veguer 2-4), la mostra El port franc i la fàbrica de Barcelona. Les edats de la Zona Franca.

La presentació anirà a càrrec de Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcaldia; de Joan Roca, director del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA); de Marc Garcia, director de l’Oficina del Pla Delta del Llobregat, i del coordinador del projecte, Lluís Sales.

Aquesta mostra ofereix una retrospectiva sobre la història de la Zona Franca i el seu impacte polític, econòmic, urbanístic i ambiental. La proposta coincideix amb el centenari del naixement del Consorci pera la Instal·lació i Explotació del Dipòsit Franc de Barcelona (futur Consorci de la Zona Franca), a les darreries del 2017.

Al marge esquerre del delta del Llobregat, entre Montjuïc i el riu, batega des de fa més d’un segle, l’epicentre de moltes aspiracions de Barcelona i de Catalunya. Ideat fa cent anys com un espai portuari de trànsit de mercaderies lliure d’aranzels, el projecte del port franc no s’executà com a tal, sinó que es transformà en una polaritat industrial decisiva per a la conurbació barcelonina i la història de Catalunya, des de l’economia, amb la gran indústria automobilística, fins a la política, com a focus de l’antifranquisme militant.

A dia d’avui, enmig del port, l’aeroport, múltiples xarxes de transport terrestre i de telecomunicacions, la Zona Franca és una antena industrial i logística de Barcelona al món i, alhora, un espai d’assaig de fórmules d’innovació econòmica, urbanitat metropolitana i sostenibilitat ambiental, amb una consciència creixent de la seva pertinença al Delta del Llobregat i la necessitat de preservar-ne els valors naturals.

Els reptes de futur que es plantegen per a la Zona Franca i per al conjunt del delta estan en consonància amb la cerca d’un nou model de ciutat més sostenible i habitable. És en aquest sentit que l’Ajuntament de Barcelona impulsa, en col·laboració amb els de l’Hospitalet de Llobregat i el Prat de Llobregat, un nou pla estratègic per a la plataforma econòmica del Delta del Llobregat. En són objectius clau la reindustrialització i l’impuls d’activitats econòmiques innovadores que generin llocs de treball inclusius sobre el sòl industrial disponible, i a l’ensems, la reducció dels impactes ambientals dels establiments industrials i la mobilitat i la creació de nous espais lliures, entre altres fites de sostenibilitat i habitabilitat.

La mostra històrica de síntesi, en la línia de les microexposicions laboratori del Museu, el programa de debats públics i els itineraris per la Zona Franca i el seu entorn han estat ideats i organitzats pel Museu d’Història de Barcelona en col·laboració amb l’Oficina del Pla del Delta del Llobregat.

Imatges per premsa aquí

 

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.