Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Fabra i Coats acull a partir de demà la segona edició del fòrum Som Cultura Popular

– La mostra inclou més d’un centenar d’activitats per al públic general amb tallers infantils, actuacions, presentacions i un espai gastronòmic tot el cap de setmana

– Durant quatre dies es reuneixen a Sant Andreu col·lectius de cultura popular i tradicional per articular discurs i intercanviar experiències

– La presentació de les conclusions del primer Fòrum Educació i Cultura Popular, on han participat centres educatius d’arreu de Catalunya, eix central de la trobada divendres i dissabte

Demà dijous, 25 de gener, a les 19.00h, la Fàbrica de Creació de Fabra i Coats (c/ de Sant Adrià, 20) tindrà lloc la inauguració de la segona edició del fòrum SOM CULTURA POPULAR. Fins diumenge vinent, dia 28, es reuniran al barri de Sant Andreu del Palomar de Barcelona més d’un centenar d’associacions -institucions, entitats, federacions, confederacions i col·lectius- que articularan prop de 200 accions en base a tres eixos ben diferenciats: l’educació i la cultura popular, el patrimoni cultural immaterial (que va centrar la primera edició de la mostra) i els canvis socials associats a la transformació urbana i la gentrificació.

L’acte d’inauguració comptarà amb l’assistència de la regidora del districte, Laia Ortiz; del director de Cultura de Proximitat de l’Ajuntament de Barcelona, Carles Sala i de la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Àngels Blasco, en representació de la Generalitat de Catalunya –coorganitzadors del fòrum.

Un cop realitzats els parlaments de benvinguda tindrà lloc la projecció del document fílmic L’última festa en llibertat. Gràcia 1935, original de Francisco Rojo, pel·lícula que recull la celebració de la Festa Major prèvia al cop d’estat de l’any 1936 i que ha estat recuperada amb motiu del bicentenari de la Festa Major de Gràcia (2017) gràcies a la tasca de diversos experts. La projecció comptarà amb música en directe -un recull de melodies de l’època a cura de Joan Gómez i Òscar Igual- i danses ballades també en viu, a càrrec de dues parelles de l’Esbart Català de Dansaires coordinades per l’especialista Montserrat Garrich. De manera posterior al visionat de la pel·lícula, el director del Museu Etnològic, Josep Fornés, i la filla de l’autor del film, Teresa Rojo, obriran debat amb els assistents a manera de cinefòrum temàtic.

Sobre l’activitat del fòrum Som Cultura Popular  

Al llarg dels quatre dies els visitants podran conèixer els continguts d’una trentena d’exposicions agrupades en l’anomenat Museu Nòmada que coordina el Museu Etnològic de Cultures del Món de Barcelona (a l’interior de la Fàbrica de Creació Fabra i Coats), així com passejar-se per la Rambla d’entitats situada a la planta baixa de l’Espai Fàbrica de Creació i on diverses agrupacions, federacions i confederacions donaran a conèixer les seves activitats. Igualment remarcable resulta la posada en comú d’iniciatives i experiències diverses que es divulgaran en format de presentacions, conferències i debats repartits entre l’Escenari Nau i l’Escenari Xerròdrom a l’interior de la Fàbrica de Creació, l’Espai Josep Bota i l’Auditori Joe Forga a l’Ateneu L’Harmonia (veure el programa detallat).

La segona edició d’aquest fòrum de cultura popular i tradicional vol continuar sent un punt de trobada entre col·lectius així com un generador d’opinió i massa crítica. En aquest sentit Som Cultura Popular continua apostant per accions lúdiques i participatives adreçades a públics de totes les edats. Tant dissabte 27 com diumenge 28 de gener, la plaça de Can Fabra i els carrers de Sant Andreu acolliran diverses actuacions de cultura popular (sardanes, mostra de dansa, cercaviles d’imatgeria festiva infantil, música de banda, glosa, castells…) combinades amb l’oferta de l’Espai Gastronòmic, que amplia la seva participació respecte a l’edició precedent i que des de divendres 26 de gener oferirà el bo i millor de la cuina tradicional catalana als visitants.

Els tallers per a petits i grans es concentraran durant el cap de setmana al pati de l’Institut Martí Pous (gratuïts), a excepció del taller de construccions humanes que tindrà lloc el diumenge al matí, a la plaça de Can Fabra. La Fira de jocs i joguines, la Mostra editorial o la jornada de portes obertes a Can Fontanet, entre altres, acaben de configurar un intens programa d’actes que començarà el proper dijous, 25 de gener, a les set de la tarda a Fabra i Coats.

Sobre el primer fòrum d’Educació i Cultura Popular

Com a novetat principal d’enguany hi ha la celebració del fòrum d’Educació i Cultura Popular que neix amb l’objectiu de reflexionar i intercanviar experiències sobre el paper de la cultura popular en l’educació, posant de relleu aspectes com la interculturalitat, la diversitat religiosa o el gènere. En el marc del fòrum es presentaran els primers resultats d’un procés de reflexió que ha tingut lloc durant els darrers mesos i que ha comptat amb la participació de persones expertes de diferents camps. El debat s’ha centrat en l’estat actual de la cultura popular en l’àmbit educatiu i les possibles línies d’actuació futura. Les primeres conclusions s’articulen en quatre eixos, que es presentaran el divendres 26. Dissabte 27 i diumenge 28 correspondrà als actors principals del sector exposar diferents activitats educatives: centres educatius, AMPA, ajuntaments i associacions presentaran un ampli ventall d’iniciatives que mostren la riquesa i diversitat del treball educatiu en l’àmbit de la cultura popular.

Per accedir a informació específica i actualitzada sobre el fòrum d’Educació i Cultura Popular podeu visitar l’enllaç: blocs.xtec.cat/educacioiculturapopular

Els continguts del Som Cultura Popular  

1 MUSEU NÒMADA. Exposicions divulgatives, en coordinació amb el Museu Etnològic de Cultures del Món de Barcelona (29)

2 RAMBLA D’ENTITATS. Per conèixer les entitats de cultura popular de ben a prop podeu visitar els diferents estands d’entitats (19)
3  PRESENTACIONS. Espai de divulgació i difusió d’activitats, publicacions, estudis… (28)
4 CONFERÈNCIES I DEBATS. Aprofundim en la cultura popular a través de les conferències i els debats, una demostració de la capacitat que tenen les entitats de qüestionar la pròpia activitat (31)
5 ACTUACIONS. Sardanes, mostres de dansa, cercaviles d’imatgeria festiva infantil, foc, música de banda, glosa, castells… (10)
6  ESPAI GASTRONÒMIC. En coordinació amb l’Associació El Cargol Graciós (9 tastos programats)
7  TALLERS. Petits i grans podran gaudir de l’experiència de picar bastons, fer una catifa de flors o fer l’aleta (10)
8   FIRA DE JOCS I JOGUINES. Al pati de l’Institut Martí Pous (4)
9   FIRA DE PRODUCTES FESTERS. A la plaça de Can Fabra (9)
10 MOSTRA EDITORIAL. En col·laboració amb la biblioteca Ignasi Iglésias, amb la Tradillibreria i la Llibreria Espai31
11 LA TRADIRÀDIO_TV
12  ALTRES  ACTIVITATS (9)
13 FÒRUM D’EDUCACIÓ I CULTURA POPULAR. A l’Auditori de la Biblioteca Ignasi Iglésias i a Can Fabra. Amb la participació de 13 centres educatius, 3 AMPA, 4 ajuntaments i 16 associacions.

Les entitats impulsores d’aquest fòrum específic són: Generalitat de Catalunya – Departament de Cultura (Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural); Departament d’Ensenyament (Secretaria de Polítiques Educatives); Departament de Governació (Direcció General d’Afers Religiosos); Departament de Presidència (Institut Català de les Dones); Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (Direcció General de Joventut) • Ajuntament de Barcelona: Àrea de Drets de Ciutadania, Cultura, Participació i Transparència • Institut de Cultura de Barcelona: Direcció de Proximitat – Servei de Cultura Popular (ICUB) • Consorci d’Educació de Barcelona • Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) • Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) • Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC) • Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRP) • Programa de Millora i Innovació de la Formació de Mestres (MIF) • Consell d’Associacions de Barcelona (CAB) • Consell de l’Associacionisme Cultural

CRÈDITS
Organitza l’Ajuntament de Barcelona – Servei de Cultura Popular i la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració del Museu Etnològic de Cultures del Món de Barcelona, la Federació d’Ateneus de Catalunya, l’Associació per a la Difusió del Folklore i l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català

 

Més informació a : http://lameva.barcelona.cat/culturapopular/ca/forumsomculturapopular

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.