Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Arriben els Tres Tombs 2018, dins el cicle festiu de Sant Antoni

– El cicle festiu de Sant Antoni comprèn tot el mes de gener i engloba un seguit d’actes ben variats entorn del foc, els cavalls, els carruatges, i fins i tot els diables

– A alguns dels actes més tradicionals de la festa, com ara les cavalcades dels Tres Tombs, s’hi han incorporat actes més recents, o de nova creació, com els Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia o la Porkada del Clot

El refrany ja ho diu: ‘Sant Antoni del porquet, sempre s’escau en disset’, en referència al 17 de gener, diada de Sant Antoni Abat. A Barcelona, aquesta festa se celebra a través de tot un cicle festiu que comprèn tot el mes de gener i aplega un seguit d’actes ben variats entorn del foc, els cavalls, els carruatges, i fins i tot els diables. Les cavalcades dels Tres Tombs, la de Barcelona i la de Sant Andreu de Palomar,  són alguns dels actes més populars de la festa, però dins el cicle de Sant Antoni s’hi han incorporat altres actes de nova creació, tradicions vingudes de Mallorca, la música d’arrel -amb el tret de sortida del festival Tradicionàrius– i un seguit d’actes de cultura popular organitzats pels veïns a la festa major del barri de Sant Antoni.

La incorporació més recent al cicle festiu de Sant Antoni és la Porkada del Clot, una festa que barreja foc i gastronomia, i dona protagonisme al porquet, una part poc coneguda de la llegenda de sant Antoni Abat. Ja fa quatre anys que l’organitzen els Diables del Clot i la festa gira entorn del capgròs del Pork del Clot. Arrenca amb una ruta de tapes, prossegueix amb un correfoc amb tot de peces d’imatgeria que representen animals de raça porcina i acaba amb una vetllada de tapes elaborades amb carn de porc.

En el decurs dels anys, la festa de Sant Antoni a Barcelona també s’ha renovat. N’és un dels exemples més reeixits els Tres Tombs Infernals de Sant Andreu, un acte que parteix de la tradicional llegenda de Sant Antoni Abat i l’actualitza amb una representació teatral que varia cada any. Però, com que és un acte impulsat per una colla de diables, la Satànica de Sant Andreu, també s’hi han incorporat elements contemporanis, com ara la pirotècnia i un correfoc triple amb bèsties fogueres i diables. Aquesta tradició sempre presenta alguna novetat i enguany serà la participació del bestiari festiu de Sant Andreu en els correfocs que representen els Tres Tombs.

Un altre acte de Sant Antoni molt arrelat és la festa dels Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla de Gràcia, que tradicionalment tanca el cicle des de fa més de vint-i-cinc anys.  Durant els tres dies de durada de la festa, hom es pot submergir en l’esperit del Sant Antoni que es fa a sa Pobla i que no s’ha alterat durant segles: revetlles al voltant dels foguerons, dansa, glosa i els característics dimonis mallorquins.

 

Cronologia del cicle festiu de Sant Antoni a Barcelona

  • Festival Tradicionàrius. A partir del 12 de gener
  • Festa major del barri de Sant Antoni. Del 12 al 21 de gener
  • Tres Tombs Infernals de Sant Andreu. 13 de gener
  • Cavalcada dels Tres Tombs de Sant Andreu de Palomar. 14 de gener
  • Cavalcada dels Tres Tombs de Barcelona. 20 de gener
  • Porkada del Clot. 20 de gener
  • Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia. Del 25 al 27 de gener

 

Trobareu tota la informació al web: barcelona.cat/trestombs
Imatges i programa complet en aquest enllaç.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.