Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
James Ellroy, premi Pepe Carvalho 2018

– El guardó s’entregarà el proper 1 de febrer en el marc del BCNegra, que tindrà lloc entre el 29 de gener i el 4 de febrer

Per unanimitat del jurat, integrat per Carlos Zanón, Antoni Iturbe, Andreu Martín, Rosa Mora, Daniel Vázquez Sallés, Sergio Vila-Sanjuán i Paco Camarasa, l’escriptor James Ellroy ha estat guardonat amb el premi Pepe Carvalho 2018.

El jurat ha considerat que “James Ellroy, des de fa dècades i novel·la a novel·la, reinventa i expandeix els marges del gènere negre cap a territoris històrics, socials i estilístics personals i ambiciosos. Ellroy és talent, ofici, treball i passió. Thrillers corals, maquinàries sofisticades al mateix temps que torrencials, combats entre púgils de cops secs i veritables sempre explorant l’imaginari nord-americà, els nostres pecats i els dels nostres pares, les deixalles violentes del poder polític i econòmic: mansions, carrerons i clavegueres.”

La vida de James Ellroy (Los Ángeles, 1948) ha estat marcada per l’assassinat no resolt de la seva mare el 1958. Ellroy va viure una infantesa i adolescència rebels fins que es va allistar a l’exèrcit, carrera que va abandonar per cuidar el seu pare malalt. Després de la seva mort, es va dedicar de ple a una carrera de delinqüència, alcohol i drogues; dormia al carrer i va estar també a la presó. Quan va decidir refer la seva vida, va començar a plasmar l’obscur món dels baixos fons a les seves novel·les. Ellroy s’ha centrat en el gènere policíac i ha escrit més de vint obres, entre novel·la i assaig, amb un estil sec, tallant, i amb un to obscur i macabre.

Pel que fa a la seva obra, cal destacar l’anomenat “Quartet de Los Ángeles” publicat per Literatura Random House, i format per les novel·les La Dalia Negra (1987), El gran desierto (1988), L.A. Confidential (1990) i Jazz blanco (1992). També destaca l’ autobiografia Mis rincones oscuros (1996) en la qual relata la investigació so­bre la mort de la seva mare i Perfidia (2015), publicat per la mateixa editorial. A principis de gener es publicarà al nostre país Mis rincones oscuros.

La seva obra ha estat portada al cinema: el 1997 la premiada L.A. Confidential del director Curtis Hanson, i La Dalia Negra el 2006, dirigida per Brian de Palma. Els seus personatges decadents i mancats de esperança l’han portat a ser anomenat “el gos diabòlic de la novel·la negra nord-america­na”.

Amb el Premi Pepe Carvalho, que atorga l’Ajuntament de Barcelona, es vol fer un reconeixement especial a autors nacionals i internacionals de prestigi i trajectòria reconeguda en l’àmbit de la novel·la negra. El guardó constitueix un homenatge a la memòria de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán i al seu cèlebre detectiu Pepe Carvalho.

L’escriptor James Ellroy s’afegeix, així, a la llista dels premiats en edicions anteriors: Dennis Lehane (2017), Donna Leon (2016), Alicia Giménez Bartlett (2015), Andrea Camilleri (2014), Maj Sjöwall (2013), Petros Màrkaris (2012), Andreu Martín (2011), Ian Rankin (2010), Michael Connelly (2009), P.D. James (2008), Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006).

Podeu descarregar-vos imatges en aquest enllaç.

 

 

 


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.