– Amb motiu del centenari de la Revolució Soviètica, la Virreina Centre de la Imatge oferirà un programa públic que planteja una lectura en clau d’avui de les veus i els ressons d’aquell esdeveniment
Entre el 7 i el 17 de novembre a la Virreina Centre de la Imatge tindrà lloc ‘Intervenció 1917. L’any que sí que vam fer la revolució’, un programa comissariat per l’editor, escriptor i assagista Constantino Bértolo, amb la col·laboració de César de Vicente Hernando, que planteja una lectura d’aquell esdeveniment que «va commoure el món» i va travessar durant dècades les consciències culturals i les ideologies de l’activisme polític. A fi de facilitar una lectura en clau d’avui de les veus i els ressons d’aquell esdeveniment, la Virreina Centre de la Imatge proposa una lectura dels fets amb una clara voluntat d’intervenir en la construcció col·lectiva d’un relat, la Revolució soviètica, que, perquè sí o perquè no, encara exerceix un paper rellevant en aquesta gran narració global que ens envolta i transporta. Preguntes i respostes actuals per explorar el present i el futur d’aquella revolució. I que retornen així, a més, als murs i les parets del Palau de la Virreina aires de revolució que es van respirar en altres temps.
Aquesta intervenció s’ha concebut una sèrie de materials i dispositius que, sense caure en el fet didàctic, permeti que els «lectors» en construeixin amb autonomia la pròpia lectura. A partir d’aquest plantejament, s’ha recorregut com a eina de materialització verbal o icònica, a les retòriques del realisme testimonial: la representació dramàtica, la conferència, el diàleg, el col·loqui i els arxius d’època, que es materialitzen en una exposició de treballs, com el de Colectivo Contracampo, que es podrà veure al Virreina Lab, i un programa públic on hi participaran Domenico Losurdo, Pascual Serrano, Josep Ramoneda, Iván de la Nuez, Gregorio Morán, Ángeles Diez, Nines Maestro, Mirta Núñez, Guillem Martínez, Salvador López Arnal, Sira Rego, Ruth Morales, Constantino Bértolo, Esther Vivas, Álvaro Aguilera, Belén Gopegui, Rita Maestre i Jon E. Illescas. També hi participen el col·lectius TodoaZen i Konkret.
PROGRAMA PÚBLIC
07.11.2017 / 19 h
Espectacle teatral NOMÉS LA REVOLUCIÓ ÉS REVOLUCIONÀRIA
Dramatúrgia dels col·lectius TodoaZen i Konkret
Recreació lliure de la nit anterior a la insurrecció armada d’octubre de 1917 contra el govern de Kérenski. Les discussions entre Lenin, Kamenev, Trostski, Kollontaï, Stalin i altres bolxevics mostren les tensions, els dubtes i les certeses al voltant d’una acció que compromet el projecte de la revolució russa iniciat al febrer d’aquell mateix any. El muntatge combina les tècniques del teatre dramàtic i altres formes performatives contemporànies.
El Colectivo TodoaZen és un grup plural i multidisciplinari que centra el seu treball en el camp de les investigacions narratives (tot i que tampoc no li desagraden pas la poesia, l’assaig i la dramatúrgia). Ha intervingut en l’àmbit de la narració amb el text El año que tampoco hicimos la Revolución (Caballo de Troya, 2009).
El Colectivo Konkret és un grup de teatre polític sorgit dins de la Unidad de Producción Alcores el 1995. Amb més de vuitanta muntatges estrenats, dedica una atenció especial a les intervencions postdramàtiques (teatre invisible, teatre fòrum) i les dramatúrgies crítiques avantguardistes, i investiga en formes de realització escènica amb associacions veïnals, grups de dones i col·lectius polítics.
07.11.2017 / 20 h
Performance LA MANIFESTACIÓ
Des del passeig de Colom i fins al Palau de la Virreina es desenvolupa una manifestació formada per una coral de cent persones que canten La Internacional. Entre reivindicacions i demandes, alguns participants porten cartells de la revolució russa, i uns altres, del nostre temps. Els actors i actrius de la peça se sumen a la manifestació en el moment en què acaba i arriben plegats a la plaça de Catalunya.
08.11.2017 / 19 h
Conferència EL SOMNI D’UNA NIT D’HIVERN a càrrec de Domenico Losurdo
09.11.2017 / 19 h
Col·loqui LES IL·LUSIONS PERDUDES
Moderat per Pascual Serrano, amb la participació de Josep Ramoneda, Iván de la Nuez i Gregorio Morán.
Bé per circumstàncies derivades de les lluites antifranquistes o bé perquè consideraven que era l’únic discurs capaç de capgirar la catastròfica situació creada pel capitalisme, molts homes i dones van posar en la idea comunista i en les revolucions que va generar l’esperança en una transformació del món. El xoc amb els seus propis orígens socials de classe o el coneixement de les derives que tingueren algunes de les revolucions comunistes va fer que molts comunistes abandonessin els partits en què militaven i adoptessin posicions escèptiques, si no directament anticomunistes. Aquí es debaten les raons i conseqüències d’aquests conflictes que van canviar la trajectòria personal de moltes d’aquestes persones.
14.11.2017 / 19 h
Col·loqui EL NAIXEMENT DE L’ANTICOMUNISME
Moderat per Ángeles Diez, amb la participació de Nines Maestro, Mirta Núñez i Guillem Martínez.
Des de l’aparició del Manifest del Partit Comunista, escrit per Karl Marx i Friedrich Engels, els pamflets i assajos contra la idea comunista van ser una constant. Procedents al principi dels intel·lectuals de la burgesia conservadora i de l’Església, durant els anys vint i cinquanta del segle passat van rebre el suport d’organitzacions estatals especialment creades per difamar, enganyar, tergiversar i manipular tota informació sobre el desenvolupament del comunisme a l’URSS, a Cuba, a Indonèsia i a altres llocs del món. Aquí es debaten les formes utilitzades, els recursos de què es va disposar i les proposicions utilitzades que han arribat fins als nostres dies.
15.11.2017 / 19 h
Col·loqui UNA EDUCACIÓ MILITANT
Moderat per Salvador López Arnal, amb la participació de Sira Rego i Ruth Morales.
La militància comunista, dura i sacrificada, generalment ha afectat les relacions familiars, i en alguns casos els fills i filles l’han rebutjada, mentre que en d’altres, al contrari, ha constituït un ensenyament i ha esdevingut un exemple a seguir. L’aprenentatge a través dels pares i els familiars suposa incorporar un fort bagatge procedent d’altres temps i altres experiències, que, en la militància pròpia, s’amplia amb nous coneixements procedents d’altres fonts i relacions, més vinculades als processos del present. Aquí es debaten els problemes i solucions als quals s’enfronten els qui han tingut familiars comunistes.
16.11.2017 / 19 h
Col·loqui REVOLUCIONARIS PER AL SEGLE XXI
Moderat per Constantino Bértolo, amb la participació d’ Esther Vivas i Álvaro Aguilera.
Després de la desintegració de l’URSS i l’ensorrada de l’anomenat bloc de l’Est, els països i territoris en què subsisteix la idea comunista han quedat reduïts a una marginalitat. Les expectatives de l’anomenat “socialisme del segle xxi” a l’Amèrica Llatina, així com els col·loquis i llibres que des de fa algunes dècades es realitzen al voltant de la persistent necessitat del comunisme com a projecte de transformació social, han obert nous horitzons que es materialitzen en diversos discursos polítics i moviments socials. Aquí es debaten quines perspectives veuen joves militants comunistes davant la nova reestructuració del capitalisme.
17.11.2017 / 19 h
Col·loqui LA REVOLUCIÓ QUE VE
Moderat per Belén Gopegui, amb la participació de Rita Maestre i Jon E. Illescas.
Els conflictes socials apareixen determinats per conjuntures històriques específiques. Cap revolució no s’assembla a cap d’anterior i resulta necessari donar compte de les noves condicions socials, dels nous antagonismes, per poder assenyalar els camins que es perfilen en els processos revolucionaris comunistes que vindran. Aquí es discuteixen les perspectives, necessitats i estratègies que podrien afirmar la fallida definitiva del capitalisme.
Més informació a: http://ajuntament.barcelona.cat/lavirreina/ca/exposicions
Imatges en aquest enllaç.