Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
L’Arxiu Històric analitza la història de la premsa diària de Barcelona

– El XV Congrés d’Història de Barcelona, que es celebrarà del 4 al 6 d’octubre, debatrà i reflexionarà sobre el passat, present i futur de la premsa diària de la ciutat

En una època de canvi econòmic, social i cultural com l’actual, una mirada a la història de la premsa pot ajudar a comprendre com es van percebre altres períodes de crisi en el passat. Els nous hàbits en la producció i el consum de la informació, basats en fonts digitals, han afeblit la premsa tradicional tanmateix la transformació i la crisi són l’estat natural dels mitjans d’informació. En aquest context s’ha considerat oportú dedicar la quinzena edició del Congrés d’Història de Barcelona a fer una mirada a l’evolució de la premsa diària de la ciutat, amb la intenció d’actualitzar els coneixements sobre aquesta temàtica i el debat i la reflexió sobre el passat, present i futur de la premsa diària.

El programa del Congrés, que està organitzat per l’Arxiu Històric amb la col·laboració de l’Aula d’Història del Periodisme Diari de Barcelona, la Biblioteca de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, s’articula al voltant de dues ponències, tres taules rodones i sis taules de comunicacions. En totes aquestes trobades es parlarà de la història de diverses capçaleres editades a la ciutat, de periodistes i empreses editores, dels orígens dels mitjans digitals o de la conservació, tractament i accessibilitat a la premsa històrica de Barcelona. Com a preàmbul, la conferència inaugural farà balanç i propostes de futur sobre els estudis d’història de la premsa catalana.

La primera ponència, “Del privilegi reial a Internet: el cicle històric del Diari de Barcelona”, serà impartida per Jaume Guillamet, de la Universitat Pompeu Fabra. La segona, amb el títol “Premsa i poder a la Catalunya contemporània: els Godó i la fundació de La Vanguardia”, serà efectuada per Pol Dalmau del Catalan Observatory de la London School of Economics.

La taula rodona “La professionalització de les dones en el sector periodístic”, serà moderada per Susana Tavera, de la Universitat de Barcelona. La segona taula rodona tractarà d’”Els orígens dels mitjans digitals”, i Sílvia Llombart, de la Universitat Pompeu Fabra, actuarà com moderadora. La darrera taula rodona aprofundirà sobre la “Conservació, tractament i accessibilitat a la premsa històrica de Barcelona” i serà moderada per Ramon Alberch, arxiver i historiador.

La conferència inaugural, “Aproximació als estudis d’història de la premsa catalana: aportacions i propostes de futur”, serà impartida per Josep M. Figueres, de la Universitat Autònoma de Barcelona. En les taules de comunicacions es presentaran un total de 19 recerques sobre aspectes relacionats amb la història de la premsa diària de Barcelona. El 6 d’octubre s’efectuarà una activitat complementària consistent en la visita a la Biblioteca de Catalunya i a la l’exposició Diario de Barcelona. Una empresa periodística (1792-2009).

El Congrés es celebrarà a la Sala d’actes Duran i Sanpere, de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, els dies 4, 5 i 6 d’octubre.

Tota la informació sobre el XV Congrés d’Història de Barcelona en aquest enllaç.

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.