Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
La Mercè més descentralitzada de la història aplega 1,4 milions de persones

– Els districtes de Ciutat Vella, Nou Barris, Sant Martí, Sant Andreu i Sants-Montjuic han acollit diferents propostes festives que han comptat amb la complicitat del públic

 -El Tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, destaca que “la descentralització de la festa ha permès gaudir d’espais arrelats als diferents barris de la ciutat amb un relat artístic propi”

 -El festival Mercè Arts de Carrer (MAC), amb més d’un centenar de propostes artístiques d’alt nivell, es consolida com el festival d’arts de carrer més important de Catalunya amb un total de 342.298 espectadors

 – La programació musical concentra 360.500 persones als diferents escenaris de la ciutat

 – Reducció del 60% dels residus a l’avinguda de Maria Cristina gràcies a l’ús de gots reciclables

La Mercè, la Festa Major de Barcelona, haurà convocat 1.392.920 persones quan acabi aquesta nit amb el Piromusical, que hauran sortit al carrer per gaudir de les activitats programades entre el 22 i el 25 de setembre en diferents espais de la ciutat. Quatre dies de celebració amb un programa adreçat a un públic divers i de totes les edats. L’aposta per una Mercè descentralitzada ha comptat amb l’escalf de la ciutadania, que ha respost ocupant festivament els diferents escenaris. La programació s’ha desdoblat a Nou Barris (8.000 persones), Sant Martí (17.300), Sant Andreu (28.000) i Sants Montjuic (35.878).

“La descentralització de la festa”, ha assegurat aquest migdia el Tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, “ha permès gaudir d’espais arrelats als diferents barris de la ciutat amb un relat artístic propi”. “Aquests nous espais descentralitzats”, ha recordat, “suposen un cost més elevat per a les festes, però tenen uns objectius culturals i socials que fan que aquest esforç valgui la pena”.

El festival Mercè Arts de Carrer (MAC) es consolida com el festival d’arts de carrer més important de Catalunya. En total, 342.298 espectadors han gaudit de les més de 100 propostes artístiques d’alt nivell que s’han pogut veure en diferents espais de la ciutat, i que ha comptat amb una oferta diürna i nocturna per a tots els públics. El parc de la Ciutadella, amb la nova incorporació del passeig Lluís Companys com a espai únic (47.000 espectadors), ha estat un dels pols de programació més visitats amb 175.106 espectadors que s’hi ha passejat per veure propostes de dansa, circ i noves tecnologies. Dins del MAC també, 35.878 persones s’han acostat al Castell de Montjuïc, que ha estat escenari de rellevants propostes de circ nacionals i internacionals; el parc de la Trinitat, espai pensat per donar protagonisme al públic i de caràcter participatiu, ha fet ballar 28.000 persones durant els tres dies de Festa Major. El palauet Albéniz, que aquest any ampliava els dies de programació, ha estat visitat per 28.054 persones; i finalment també dins la programació del MAC, l’Antiga Fàbrica Damm, ha acollit 9.560 persones.

El parc de Sant Martí, una de les noves apostes d’enguany de la Mercè com a espai específic destinat al públic familiar amb una programació de música i activitats, ha concentrat més de 17.000 persones durant els tres dies de programació. L’altra proposta que s’estrena aquest any al districte de Nou Barris amb concerts de música clàssica a la Plaça Major, ha concentrat 7.900 espectadors en els 4 concerts que han tingut lloc durant la festa.

Pel que fa a la música, els escenaris més concorreguts han estat els de la platja del Bogatell, amb 138.800 assistents en dues nits de programació i l’avinguda Maria Cristina, als concerts programats per les emissores de ràdio, per on hi han passat durant tres nits un total de 114.000 persones. La Rambla Raval, que aquest any tornava a incorporar-se com a espai del festival BAM,  ha concentrat prop de 21.300 persones durant tres nits, i s’ha incorporat a l’eix musical de Ciutat Vella, juntament amb la plaça Joan Coromines i plaça dels Àngels i l’Av. de la Catedral, on s’hi ha sumat 28.550 assistents. En total, la programació musical de la Festa Major de la ciutat ha sumat prop de 360.500 persones que s’han acostat als diferents escenaris de la ciutat.

Els actes lligats a la tradició i la cultura popular, un dels principals eixos vertebradors de la festa, han tornat a convocat un total de 268.000 persones. Al Correfoc hi ha assistit un total de 90.000 persones; la Cavalcada de la Mercè ha estat seguida per 80.000 persones; i les jornades castelleres i actes tradicionals de la plaça Sant Jaume han estat seguides per prop de 21.500 assistents.

L’espectacle de projeccions, que com cada any transforma la façana de l’Ajuntament durant les festes de la Mercè, aquest any ha estat Ritual, i ha estat vist per prop de 62.800 persones durant les 4 nits de Festa Major.

Les activitats relacionades amb la ciutat convidada de la Mercè, que aquest any era Reykjavik, i que té una presència transversal en la programació general de la Mercè i els diferents espais de la festa, han tingut també una molt bona afluència de públic.

A falta de finalitzar el dia d’avui, els diferents webs de la Mercè han rebut més de 770.000 visites, i s’han generat més de 6.700 piulades a Twitter amb l’etiqueta #Mercè17. També s’han pujat més de 1.500 fotos a Instagram amb la mateixa etiqueta. Del 7 al 23 de setembre, un total 15.233  persones han descarregat o actualitzat  l’aplicació de la Mercè als dispositius iPhone i 13.312 als dispositius Android. Les publicacions a Facebook són 455.555  i les reproduccions de vídeo 235.668

En la mateixa línia que la destacada afluència de públic en espais com el del parc de la Ciutadella o la platja del Bogatell, els webs del MAC i el BAM han registrat també xifres significatives respecte les visites en edicions anteriors; el web del Mercè Arts de Carrer ha rebut durant aquests dies 7.600 visites -respecte les 5.000 que va tenir el 2016-, i el web de BAM ha rebut 56.000 visites -respecte les 44.000 del 2016.

Les Festes de la Mercè finalitzaran aquesta nit, a les 22 hores, amb el Piromusical, enguany amb blocs dedicats a la ciutat convidada, Reykjavik, al vint-i-cinquè aniversari dels Jocs Olímpics del 1992; al 40è aniversari de la primera manifestació pels drets LGTB celebrada a Barcelona el 1977; i als músics desapareguts enguany o dels quals s’ha commemorat fa poc l’aniversari de la seva mort, com és el cas del compositor Enric Granados. El Piromusical enguany també tindrà un record a l’inici de l’acte per a les víctimes dels atemptats del passat mes d’agost.

 

 

 

 

 

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.