Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Les noves mirades literàries sobre Barcelona centren el treball dels autors i autores guanyadores de les Beques Montserrat Roig
  • 10 dels 20 escriptors i escriptores becats que han estat treballant en diferents espais emblemàtics de la ciutat han posat en comú les seves experiències en un acte públic
  • Els 10 escriptors becats restants iniciaran el seu període de treball en aquests espais al mes d’octubre
  • La propera convocatòria de les Beques Montserrat Roig d’Escriptura per al 2018 es publicarà després de l’estiu

 

Els escriptors i escriptores que han finalitzat aquest mes de juny la seva estada de treball de dos mesos en diferents espais emblemàtics de la ciutat, van compartir les seves experiències en una acte que va tenir lloc el passat 13 de juny  a la Biblioteca de Sant Antoni-Joan Oliver. Daniel Ausente, Eduard Márquez, Pilar Romera, Víctor Garcia Tur, Violeta Kovacsics, Cristina García Morales, Oriol Canosa, Francesc Meseguer i Manuel Pérez Subirana van explicar com els ha anat l’experiència al MUHBA de la Plaça del Rei, a la Biblioteca de Catalunya, a la Reial Acadèmia de Bones Lletres, a la Fundació Tàpies, a la Fabra i Coats, a la Fundació Miró, al MUHBA Vil·la Joana i a la Biblioteca de Nou Barris. Tots van coincidir en què, a banda de ser molt positiu i profitós, tenir un lloc privat on poder anar a escriure cada dia, els edificis i l’entorn han jugat un paper fonamental a l’hora d’encarar el projecte i, en alguns casos, els ha servit per ampliar encara més els seus treballs.

La sessió va posar de manifest la varietat dels projectes que s’han portat a terme gràcies a aquestes primeres Beques Montserrat Roig i van avançar la temàtica dels seus treballs: conflictes contemporanis, dramatúrgia actual, flora i fauna de Barcelona, dansa contemporània inclusiva, cinema negre dels anys 50, anarquisme i repressió policial, okupes del segle XXI, primer franquisme, dècada dels 70 o costumisme, terror i fantasia.

Marina Espasa, coordinadora de l’Oficina Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO, va destacar que era precisament per això, “per trobar noves mirades sobre la ciutat de Barcelona”, que s’han creat les Beques Montserrat Roig, a més de per donar suport a la creació. Unes beques que ja s’han concedit a deu escriptors més, de cara al torn de tardor, i que també han estat aprovades per a l’any vinent: la convocatòria sortirà després de l’estiu.

Pel que fa als deu escriptors que finalitzen la beca, només els queda posar el punt i final a les seves obres, buscar i trobar editor, també amb l’ajuda de Barcelona Ciutat de la Literatura i, de forma immediata, deixar un escrit a cadascun dels espais per als becats que al setembre ocuparan els seus llocs durant dos mesos, amb nous projectes literaris a desenvolupar. Els autors i autores que ocuparan aquests espais a partir de la tardor són Sebastià Portell, Albert Lladó, Jordi Portals, Alicia Kopf, Albert Forns, Martí Sales, Núria Martínez-Vernis, Carme Garcia, Víctor Obiols i Víctor Balcells Matas.

Les Beques Montserrat Roig, emmarcades dins el programa de Ciutats de la Literatura UNESCO, i dotades amb un import de 3.000€ per a cada un dels autors, van néixer amb l’objectiu de pal·liar la falta d’ajuts directes als creadors literaris i impulsar textos que projectin la imatge literària de la ciutat al món. Segons el tinent d’ alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni: “Barcelona té un potencial editorial molt rellevant. Des de l’àmbit públic volem potenciar el suport a la creació”.

 

Web de Barcelona Ciutat de la Literatura

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.