Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El Borsí comença a obrir-se a Ciutat Vella
  • Aquest edifici situat al bell mig del barri Gòtic acollirà la biblioteca Andreu Nin i espais veïnals
  • La recuperació d’aquest espai, que portava anys sense ús, com a equipament de proximitat és una antiga demanda veïnal
  • La reconversió del Borsí és un dels projectes motor del Pla de Barris de Raval Sud i Gòtic Sud

El tinent d’alcalde d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni; i la regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, han visitat aquest matí l’edifici del Borsí, juntament amb membres de la plataforma veïnal “El Borsí pel barri”. Aquest edifici, situat al barri Gòtic, esdevindrà un equipament de titularitat municipal que acollirà la biblioteca Gòtic-Andreu Nin i espais veïnals.
La recuperació d’aquest espai, que portava anys sense ús, i la seva reconversió en un equipament públic de proximitat i en el que puguin comptar amb un espai per tal de desenvolupar les seves activitats és una antiga demanda veïnal. La voluntat és que les actuacions de rehabilitació d’aquest immoble s’iniciïn durant aquest mandat.Durant la visita, el tinent d’alcalde Collboni ha destacat que “recuperem aquest espai per a ús ciutadà i públic” i ha recordat que “des del primer minut, el Govern municipal es va prendre molt seriosament la reivindicació veïnal i la regidora Pin i jo mateix ens vam conjurar per fer possible aquest somni del Gòtic i de tota la ciutat”.

Collboni ha explicat que “aquest espai acollirà una biblioteca amb un enfocament de nova generació pensada com espai de consulta bibliogràfica clàssica però també com espai d’accés al coneixement especialment de caire tecnològic, a la dinamització, a la participació i a les activitats educatives”.

Per la seva banda, la regidora Pin ha recordat que “fa molt de temps que els veïns del Gòtic demanen un equipament pels veïns que pugui tenir una orientació cultural i que generi també arrelament al barri i ara per fi materialitzem aquesta demanda veïnal”. Finalment, la regidora ha remarcat que “és un plaer i una aposta ferma i decidida ubicar aquí un equipament de proximitat com és una biblioteca juntament amb un equipament veïnal just en el centre de la ciutat i en un edifici patrimonial com és el Borsí”.

El Borsí, un dels projectes motor del Pla de Barris de Gòtic Sud i Raval Sud

El Pla de Barris de Gòtic Sud i Raval Sud situa al centre el dret a viure al barri en condicions dignes i assequibles i la lluita per la veïnificació. Aquest objectiu s’aborda de manera transversal amb projectes de millora i enfortiment de la convivència i la cohesió social. La reconversió del Borsí en equipament de proximitat, amb una biblioteca i un espai veïnal, és un dels projectes motor que articulen el Pla de Barris a Ciutat Vella.

Els altres projectes motor són la transformació de Can Seixanta en habitatge públic i en equipament d’activitats veïnals; actuacions al Moll de la Fusta i Bosch i Alsina per fer zones d’oci veïnal; i el desplegament de projectes d’habitatge amb clàusules antigentrificació.

Un edifici de finals del segle XIX

Aquest immoble és un edifici de planta baixa i tres pisos, obra de Tiberi Sabater i Carner i data de 1881-1883, amb un nivell de protecció B: bé cultural d’interès local. L’edifici compta amb una façana a la plaça de la Verònica de modestes dimensions amb elements clàssics a gran escala i que recorren a fortes horitzontals per neutralitzar l’estretesa.

La façana del carrer Avinyó reprodueix en els seus dos extrems la composició de la façana principal, tot variant la disposició de les obertures, i s’orna amb escuts de les borses d’Europa. La principal té, als intercolumnis, escultures que representen la Indústria i el Comerç, obres de Joan Roig i Rossend Nobas, respectivament.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.