Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
‘Voyage’ de Robert Cahen arriba a La Virreina Centre de la Imatge

Demà divendres 28 d’abril a les 19 hores, s’inaugura l’exposició de La Virreina Centre de la Imatge Robert Cahen. Voyage, comissariada per Eugeni Bonet. La mostra reuneix una selecció de videoinstal·lacions realitzades per Robert Cahen durant els últims quinze anys, així com projeccions regulars d’una sèrie de quatre programes que comprenen la seva producció audiovisual des de 1970 en cinema, vídeo i televisió.

 

El ‘Voyage’ de Cahen

Partir d’un punt per arribar a un altre lloc, aquest és el primer itinerari de Robert Cahen. De l’Alsàcia, d’on era originària la seva família ―tot i que, per circumstàncies de la guerra i de l’ocupació nazi, ell va néixer en un altre punt de França (Valença, 1945)―, per fixar la base a París durant molts anys. D’anar-hi per aprendre a compondre música a esdevenir un creador i compositor d’imatges que avui escampa en uns espais expositius i en un temps continu.

Cahen es va formar com a compositor a l’escola per excel·lència de la música concreta, el GRM (Groupe de Recherches Musicales), a través dels cursos que dirigia Pierre Schaeffer. Com a part del Service de la Recherche de la radiotelevisió francesa, començà a bellugar-se també pels altres departaments veïns de recerca en la imatge i en la tècnica.

El 1970 començà a realitzar curtmetratges cinematogràfics i a endinsar-se progressivament en el mitjà aleshores ben nou del vídeo, amb un utillatge electrònic que li permetia d’organitzar i processar les imatges d’una manera semblant al que havia après a fer amb els objectes sonors i els procediments electroacústics. La relació amb el medi televisiu es prolongaria força temps, i bona part de la producció de Cahen té aquest origen i aquesta implicació.

D’ençà que, a la meitat dels vuitanta, l’obra de Cahen va començar a tenir repercussió internacional, la seva agenda s’ha omplert de desplaçaments. El viatge ha esdevingut un motiu recurrent, l’assumpte mateix de moltes de les seves peces, i gairebé un gènere adoptat com a propi. En superposició, en tot cas, amb les nocions de passatge, paisatge, retrat, temps en suspens.

Són viatges d’anada i tornada, també figuradament, que abasten tots els extrems de l’esfera terràqüia. No tant com a representacions iconogràfiques, com per anar més enllà de les aparences i explorar els llindars de les imatges, els sons i els silencis del món, i de tothom que l’habita i hi transita. Com una invitació al viatge que, prenent unes paraules seves, també ho seria per “les emocions profundes, belles però terribles, que fonamenten l’existència”.

Més informació sobre l’exposició, biografia completa de Robert Cahen i imatges de l’exposició en aquest enllaç

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.