Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
La Virreina Centre de la Imatge explora els usos de les imatges amb Jean-Louis Comolli, Joan M. Schwartz i Emmanuelle Alloa

La Virreina Centre de la Imatge obre un capítol específic dels seus programes públics per explorar quins marcs teòrics encarrilen, avui, la reflexió sobre els usos de les imatges. Aquest apartat complementa una sèrie de cursos, seminaris i tallers estables que, sota formats diversos, tracen una vasta investigació entorn la visualitat.
Jean-Louis Comolli, Joan M. Schwartz i Emmanuelle Alloa –en diàleg amb Mercè Ibarz, Jorge Blasco i Andrea Soto, respectivament– presentaran les seves trajectòries i algunes de les seves produccions més significatives en forma d’assajos, pel·lícules i estudis de camp.

Jean-Louis Comolli (Algèria, 1941) té una vasta obra cinematogràfica com a realitzador, crític i pedagog. Redactor en cap de la revista Cahiers du Cinéma entre 1966 i 1971, ha realitzat una quarantena de títols. El 2003 va obtenir el Premi Scam pel conjunt de la seva obra. Actualment és professor en escoles de cine de París i en diverses universitats internacionals. A través de la seva obra, Comolli proposa resistir a l’espectacularització de la vida, la història i el present.
De la mà de Comolli, “En Diàleg. Màquines del visible, cine contra l’espectacle”, serà una activitat organitzada en dos temps, que se centrarà en la trajectòria intel·lectual i creativa del cineasta francès. El dimecres dia 22 de febrer Jean-Louis Comolli conversarà amb la periodista, crítica i professora Mercè Ibarz, i el divendres 24 de febrer es projectarà el seu últim film Cinéma documentaire. Fragments d’une histoire (2015).

La Dra. Joan M. Schwartz és professora i cap del Departament d’Història de l’Art i de Conservació de l’Art de la Queen’s University, a Kingston (Canadà), on imparteix cursos d’història de la fotografia i de cultura visual del segle XIX. També és professora investigadora adjunta del Departament d’Història de la Carleton University, a Ottawa (Canadà). És per això que, com a geògrafa històrica i teòrica de l’arxivística, el seu enfocament acadèmic sobre el potencial tant dels arxius com de la fotografia per construir conceptes de lloc i identitat és doble.
Schwartz compartirà diàleg amb Jorge Blasco Gallardo el dijous 9 de març a les 19 h al voltant de com els arxius i les persones arxivistes s’han adaptat en els darrers anys a les transformacions tecnològiques i intel·lectuals.

Emmanuel Alloa és filòsof i professor de Teoria Cultural i Filosofia a la Universitat de St. Gallen, Suïssa. També fa classes a Viena i París. Els seus llibres, que han estat traduïts a diverses llengües, tracten sobre la filosofia contemporània, la fenomenologia i les relacions entre estètica i política. Entre les seves publicacions traduïdes a l’espanyol destaquen el llibre La resistencia de lo sensible (2009) i l’article “La tiranía de la transparencia y el derecho a la opacidad”. A més, ha dirigit la publicació dels tres toms de la sèrie titulada Penser l’image IIII (2010-2017).
Alloa impartirà el seminari “Rearticular allò que és visible. Per a una crítica de les imatges”, estructurat en una conferència el dimecres 15 de març amb el títol “El poder de la representació: antropologies de la imatge” i un taller el dijous 16 de març: “Armar les mirades o com (no) llegir les imatges”.

Més informació a http://ajuntament.barcelona.cat/lavirreina/ca/activitats
Podeu descarregar imatges en aquest enllaç.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.