Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Premis Dau Barcelona: 4 anys distingint el talent internacional en la creació de jocs

 

  • El festival omplirà de joc Fabra i Coats aquest cap de setmana

El nom dels guanyadors es desembargarà avui, divendres 16 de desembre, durant la gala que se celebrarà a les 19 hores al Palau de la Virreina de Barcelona i que es podrà seguir en streaming. Els premiats són:

  • David Parlett, creador i investigador acadèmic en temes de jocs, rebrà el Premi especial a una vida de jocs.
  • El francès François Gandon, autor de Quadropolis, un dels jocs més destacats de l’any, serà reconegut com a Millor autor novençà de l’any 2016.
  • El premi a Millor autor de l’any 2016 serà atorgat a Rob Daviau com a co-autor de Pandemic Legacy: Temporada 1 i per haver creat el sistema de joc “Legacy”, una de les aportacions als jocs de taula més revolucionàries dels últims anys, que ha fet del ja exitós Pandemic, un dels jocs més ben valorats de tots els temps.

Els guardonats seran a Barcelona aquest cap de setmana per rebre aquest reconeixement i estaran disponibles per entrevistes.

Dau Barcelona també comptarà amb la presència d’altres figures destacades en l’àmbit del joc com Andrea Ahlers de l’editorial alemanya Kosmos, responsable, entre d’altres, del fenòmen que ha representat Catan; i Tom Werneck, possiblement la veu més autoritzada del planeta a l’hora de parlar de jocs de taula. Divulgador i creador del guardó Spiel des Jahres (“Joc de l’any”), el més important a què un joc publicat pot aspirar, Werneck va ser el guanyador del Premi especial a una vida de jocs l’any 2015.

La cinquena edició del festival Dau Barcelona tindrà lloc el cap de setmana del 17 i 18 de desembre a la Fabra i Coats i a diversos espais del barri de Sant Andreu.

Els Premis Dau Barcelona, instaurats el 2013 dins del festival Dau Barcelona, tenen la voluntat de distingir l’excel·lència dels autors en la creació dels jocs de taula.

El Dau Barcelona, organitzat per l’Institut de Cultura de Barcelona, amb el comissariat d’Oriol Comas, tornarà a ser la gran festa de participació i creativitat al voltant del joc, amb entrada lliure i adreçada a tots els públics i nivells.

Autors de primera línia internacional al Dau Barcelona 2016

David Parlett, autor anglès. Premi Dau Barcelona especial a una vida de jocs 2016.
Nascut fa 77 anys a Londres. Després de graduar-se, va ensenyar francès durant sis anys i es va encarregar dʼescriure descripcions tècniques dʼarquitectura i de fer crítica de jocs a la revista anglesa Games & Puzzles, pionera en lʼanàlisi dels jocs de taula contemporanis. El 1975 sʼestableix com a professional independent en el camp dels jocs. Des de llavors crea jocs, investiga i escriu llibres sobre jocs i intervé com a assessor en el teatre i el cinema. Així mateix, assessora lʼOxford Dictionary en terminologia de jocs i sʼencarrega de les entrades sobre jocs de cartes de lʼEncyclopaedia Britannica.

Parlett coneix tots els jocs de cartes i nʼha creat de tota mena. Ara bé, el que l’ha fet entrar a totes les enciclopèdies sobre jocs, el que lʼha dut a milions de taules de menjador de tot el món és Hare and Tortoise, un joc de recorregut diferent de tots els que hi ha hagut abans. Guanyador de la primera edició el 1979 del Spiel des Jahres alemany (“Joc de lʼany”, que ha esdevingut amb els anys el premi més prestigiós del món) i amb més de tres milions dʼexemplars venuts des de 1974, podem considerar aquest joc com un clàssic.

Actualment viu a Londres i, si deixem que es descrigui ell mateix, ho fa a la manera de Groucho Marx: “Born: yes. Hair: not much.”

A Barcelona fins dissabte.

 

François Gandon, autor francès. Premi Dau Barcelona a Millor autor novençà de l’any 2016.

Creador del joc Quadropolis amb què ha guanyat el Premi Dau Barcelona al Millor Autor Novell 2016. Quadropolis ha estat creat sota el segell de Days of Wonder, una editora amb una merescuda reputació gràcies al valor de la seva producció i a la qualitat dels seus jocs.

El joc, pensat per entre 2 i 4 jugadors, gira entorn de la construcció d’una ciutat. Cada jugador té quatre arquitectes que han de construir una ciutat moderna a través de la col·locació de fitxes al tauler. Els jugadors han de planificar les accions dels arquitectes i, fins i tot, poden manejar la figura de  l’urbanista, un peó que es mou al voltant del tauler, per bloquejar els seus oponents. És precisament l’aparició de figures com aquesta que fa del joc quelcom innovador que va més enllà d’un simple joc d’estratègia. S’hi pot jugar en dos nivells: el nivell clàssic, assequible per a tota la família a partir de 8 anys o bé el nivell expert, destinat a jugadors més experimentats.

Una de les principals virtuts és la facilitat per aprendre a jugar-hi i, tal i com és d’esperar en un títol de Days of Wonder, el nivell de producció del joc, que és excel·lent.

A Barcelona dissabte.

Rob Daviau, autor nord-americà. Premi Dau Barcelona a Millor autor de l’any 2016.

Creador de jocs que s’han venut a tot el món i han rebut un gran nombre de premis, Daviau és  co-autor de Pandemic Legacy: Temporada 1, el joc més ben valorat a la popular web boardgamegeek.com, i creador del sistema de joc “Legacy”, una de les aportacions als jocs de taula més revolucionàries dels últims anys.

Des de 1998, ha dissenyat i publicat més de 70 jocs destinats a tot tipus de públic: des de jocs infantils a familiars, passant per jocs de festa i jocs més específics enfocats al mercat del hobby. Daviau ha creat principalment jocs de taula, però també ha treballat en jocs híbrids físicodigitals i en jocs digitals.

A part de dissenyador i, havent exercit durant gran part de la seva carrera com a redactor publicitari, Daviau és també escriptor. Ha contribuit amb un capítol a la Kobold Design’s Guide to Game Design, ha estat col·laborador de la revista DRAGON, i ha escrit diversos articles sobre disseny de jocs. També ha participat en convencions de joc, programes de televisió i ha estat comentarista en directe del torneig mundial de Monopoly de 2009, del qual també ha estat jutge en diverses ocasions.

Daviau completa aquesta voluntat divulgativa amb la seva feina de professor. Actualment és professor convidat de disseny de jocs a l’Universitat de Hampshire i ha donat conferències al MIT, a la Universitat Carnegie-Mellon i a la Universitat de Nova York, d’on també ha estat professor adjunt.

A Barcelona dissabte.

 

Tom Werneck, autor alemany. Premi Dau Barcelona especial a una vida de jocs 2015.

L’alemany Tom Werneck és possiblement la veu més autoritzada del planeta a l’hora de parlar de jocs de taula. Ha escrit més de quaranta llibres sobre disseny de jocs i sobre jocs concrets, va crear l’arxiu de jocs de Baviera que encara dirigeix, on hi ha 20.000 jocs i una biblioteca especialitzada de més de 2.000 llibres… No obstant, la seva més gran aportació ha estat la creació del guardó Spiel des Jahres (“joc de l’any”), que des de 1979 és el guardó màxim al que pot optar un joc de taula publicat. A través d’aquest premi, ha convertit el mercat de jocs de taula alemany en el més important del món, una indústria que mou anualment quatre-cents milions d’euros.

Werneck va fer la conferència inaugural de la primera edició del Dau Barcelona, l’any 2012. L’any passat va ser gaurdonat amb el Premi Dau Barcelona especial a una vida de jocs.

A Barcelona fins dissabte.

 

Andrea Ahlers, editora alemanya.

Llicenciada en Llengües romàniques i angleses i en Història per la Universitat de Göttingen, va realitzar els seus primers passos en el món de l’edició de llibres després d’un llarg aprenentatge com a venedora. El 1995, comença a treballar per Kosmos i aquell mateix any Catan és guardonat  joc de l’any a Alemanya. Aquest premi obre les portes internacionals al departament de jocs de Kosmos, fins aleshores pràcticament desconegut.

Després de 19 anys construint l’obertura internacional de Kosmos incloent l’èxit de Catan, arriba el moment de canviar. Des de l’agost de 2014 fins l’octubre d’aquest mateix any,  s’encarrega de F2Z Entertainment, col·laborant en la creació de la marca “Pandemic” (Z-Man Games). L’octubre de 2015, el grup Asmodée compra F2Z Entertainment (Z-Man Games, Plaid Hat Games i Filosofia Edition).

Ara està creant una nova empresa, a cavall entre Canadà i Alemanya, amb una àmplia gamma de jocs. El comunicat de premsa oficial de la nova companyia es farà públic el pròxim 11 de gener del 2017.

A Barcelona dissabte.

 

Per concertar entrevistes us podeu adreçar a marc@vibra.cat

Podeu descarregar el dossier de premsa i imatges en aquest enllaç

barcelona.cat/daubarcelona

#Dau16

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.