- Premsa Institut de Cultura de Barcelona – ICUB - https://premsaicub.bcn.cat -

L’escriptor Dennis Lehane és el guanyador del Premi Pepe Carvalho 2017

 

El jurat format per Antoni Iturbe, Andreu Martín, Rosa Mora, Daniel Vázquez Sallés, Sergio Vila-Sanjuán i Paco Camarasa ha decidit per unanimitat concedir el Premi Pepe Carvalho 2017 a Dennis Lehane per l’amplitud i la diversitat de la seva obra, que significa avui la continuïtat de la millor tradició clàssica de la novel·la negra americana.

El jurat ha considerat que “Dennis Lehane, tant a través dels seus personatges Patrick McKenzie i Angie Gennaro, com en les seves altres novel·les i relats, fa una dissecció i aprofundeix en el comportament de la complexa societat nord-americana actual. Són Dorchester o Boston, però als carrers de Dennis Lehane hi ha també els nostres carrers, els nostres barris i ciutats. Llegint Dennis Lehane, tal i com passa també amb Manuel Vázquez Montalbán, coneixem millor les nostres comunitats, gràcies a la seva capacitat narrativa i el seu domini de la paraula”.

Dennis Lehane va néixer el 1965 a Dorchester, un barri particularment conflictiu de Boston, i és el més jove de cinc germans d’una família d’origen irlandès. Va descobrir la seva vocació com a escriptor a l’Eckerd College, un centre universitari a Tampa Bay, Florida, i més tard va realitzar un curs d’escriptura creativa a la Universitat Internacional de Florida. Va debutar el 1994 amb la novel·la A Drink Before the War traduïda al castellà amb el títol Un trago antes de la guerra, on va introduir la parella de detectius privats de Boston formada per Patrick Kenzie i Angela Gennaro.

Fins a data d’avui publicat onze novel·les, entre les quals hi ha la novel·la traduïda al català  L’entrega; Gone, Baby, Gone, base de l’adaptació cinematogràfica que es va traduir amb el títol Adiós, pequeña, adiós; els best-sellers Mystic River i Shutter Island, també portats a la gran pantalla per Clint Eastwood i Martin Scorsese, respectivament, i The Given Day (Cualquier otro día) i Live By Night (Vivir de noche), les dues primeres entregues d’una trilogia entorn al personatge de Joe Coughlin, cicle que es tanca amb World Gone By, que es publicarà properament en castellà amb el títol Ese mundo desaparecido. Els seus llibres han estat traduïts a 22 idiomes i va ser escollit per la revista The Hollywood Reporter entre els vint-i-cinc escriptors més influents de Hollywood.

Podeu descarregar-vos imatges en aquest enllaç [1].