Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
L’Ajuntament de Barcelona i Jaume Plensa signen un acord perquè l’escultura ‘Carmela’ es quedi a Barcelona

Jaume Plensa cedeix l’escultura en dipòsit gratuït i temporal per un període de vuit anys, renovable

L’escultura Carmela de Jaume Plensa es quedarà a Barcelona, després de la signatura de l’acord entre l’escultor i l’Ajuntament de Barcelona. L’Institut de Cultura de Barcelona ha acceptat l’oferiment per part de Jaume Plensa  de cedir l’escultura a la ciutat en dipòsit gratuït i temporal per un període de vuit anys, renovable. Segons les condicions signades en aquest acord, l’Ajuntament es compromet al següent:

  • L’escultura romandrà en el seu emplaçament actual, a l’exterior del Palau de la Música Catalana, i qualsevol proposta de canvi d’ubicació requerirà el consentiment personal i previ de l’artista.
  • L’Ajuntament de Barcelona serà la dipositària de Carmela; se’n farà plenament responsable i respondrà de qualsevol dany que pogués patir. Igualment, es farà càrrec de totes les despeses -permisos i taxes inclosos- que es meritessin com a conseqüència del seu emplaçament a la via pública.
  • L’Ajuntament reconeix que l’obra Carmelaconsta dels tres elements següents: la figura de ferro, la seva peanya de ciment i el seu emplaçament actual.

El Palau de la Música Catalana va presentar l’abril passat una exposició temporal de Jaume Plensa amb un conjunt de peces ubicades per diferents espais de l’edifici modernista. Una d’elles, Carmela, de ferro fos i 4’5 metres d’altura, es va ubicar a l’exterior de l’edifici a la cantonada del Petit Palau. La peça va tenir una gran acollida entre la ciutadania de Barcelona, i va provocar una notable mobilització per demanar que la seva presència no fos temporal i romangués a la ciutat de manera estable. L’acord signat avui entre l’Ajuntament de Barcelona i l’artista garanteix la presència de la peça al seu actual emplaçament per un període de com a mínim 8 anys.

Jaume Plensa (Barcelona, 1955), un dels artistes més rellevants del panorama de l’art internacional. Des de la seva primera exposició l’any 1980 a Barcelona i fins al dia d’avui, Jaume Plensa ha viscut i treballat a Berlín, Brussel·les, Anglaterra, França, EUA, i, actualment, comparteix la seva residència entre París i Barcelona.

Plensa ha estat professor a l’École Nationale des Beaux-Arts de París i ha impartit conferències a moltes altres universitats i centres d’art. Col·labora regularment com a professor convidat a The School of the Art Institute de Chicago. Des de 1992 ha obtingut diverses distincions i premis, tant nacionals com internacionals, entre els quals destaca la Medaille des Chevaliers des Arts et Lettres del Ministeri de Cultura francès (1993), el Premi de la Fondation Atelier Calder, Saché (França, 1996), el Premi Nacional d’Arts Plàstiques. Premis Nacionals de Cultura de la Generalitat de Catalunya (Barcelona, ​​1997), el Mash Award for Public Sculpture (Londres, 2009). També és Doctor Honoris Causa per la School of the Art Institute de la Universitat de Chicago (Chicago, 2005), i més recentment, Jaume Plensa va rebre el Premi Ciutat de Barcelona de Projecció Internacional “pel conjunt d’obres i exposicions internacionals del 2014, entre les quals destaquen les de Chicago, Tòquio, Wuppertal i Andorra, i alhora com a reconeixement a una important trajectòria internacional en el camp de l’escultura pública.”

Una part significativa de l’obra de Jaume Plensa es desenvolupa en l’escultura per a espais públics. Té obres instal·lades a ciutats d’Espanya, França, Japó, el Regne Unit, Corea, Alemanya, Canadà o Estats Units.

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.