- Premsa Institut de Cultura de Barcelona – ICUB - https://premsaicub.bcn.cat -

BAM i Mercè Música donen a conèixer els primers noms de la programació 2016

Les primeres bandes confirmades del BAM 2016 són Konono Nª1 meets Batida, Lloyd Cole, Isaac Ulam, Jeanne Added, MHD, Imarhan i The Goon Sax

Kiko Veneno con La Banda del Retumbre y El Cuarteto Bético de Cuerdas, La Gran Pegatina, La Raíz, Bachar Mar-Khalifé, Baaba Mal i Big Mama Montse & Original Jazz Orquestra Tallers de Músics primers confirmats de Mercè Música

Del 22 al 25 de setembre BAM i Mercè Música ompliran la ciutat de música

El BAM, Barcelona Acció Musical i Mercè Música donen a conèixer un avançament dels grups que formaran part de la programació d’enguany. El BAM i Mercè Música són cites imprescindibles per als amants de la música de la ciutat, que tindran lloc a diferents espais de Barcelona el 22, 23, 24 i 25 de setembre.

El primer avançament de la programació del BAM, que aquest any celebra la seva 24ena edició, revela els noms de 7 grups: el cantautor anglès Lloyd Cole, la col·laboració entre la veterana banda congolesa Konono nº1 juntament amb Batida, la francesa Jeanne Added, els joves Imarhan amb el seu particular blues del desert, el trio australià The Goon Sax, els francesos d’origen guineà i senagalès MHD i finalment Isaac Ulam que portarà el seu últim álbum Ratpenat al BAM.

Per la seva banda Mercè Música revela els primers noms que es podran escoltar durant La Mercè d’enguany; Baaba Maal, una de les veus més reputades i originals del continent africà presentarà el seu últim disc The Traveller. El cantant, compositor i multiinstrumentalista d’origen libanès Bachar Mar – Khalifé portarà a Barcelona els sons de l’Orient Mijtà i el pop-rock occidental. Com cada any tindrà lloc una nit dedicada al flamenc, aquest any amb un luxe d’invitat com és Kiko Veneno con La Banda del Retubre y El Cuarteto Bético de Cuerdas. Per la seva banda La Raíz portarà a La Mercè el seu últim disc Entre poetes i presos. L’Original Jazz Orquestra Taller de Músics acompanyaran a la reconeguda Big Mama Montse. Per últim el concert de La Gran Pegatina farà parada a Barcelona dins la seva gira Europea.

A principis de setembre es donarà a conèixer la resta de la programació, així com els diferents espais i horaris.

PRIMERS GRUPS CONFIRMATS AL BAM 2016 [1]

Lloyd Cole (Regne Unit/ Pop) [2] Cantautor anglès –establert als Estats Units– té una sòlida carrera amb més de 30 anys a les espatlles. El seu punt àlgid va ser Rattlesnakes (1984), precisament l’àlbum de debut de Cole al capdavant de The Commotions, la banda que va formar a Glasgow, i que va contribuir a establir les bases de l’indie pop de guitarres, una herència que encara avui perdura. La seva actuació al BAM forma part de la gira Playing the classic Lloyd Cole songbook 1983–1996.

Konono nº1 meets Batida (Congo / Portugal / Afrotrònica) [3] La col·laboració entre la veterana banda congolesa Konono nº1 i el productor portuguès d’origen angoleny Batida ha resultat en un àlbum explosiu que continua amb la tradició congotrònica de fusió de música tradicional africana amb electrònica, de la qual Konono nº1, formats el 1966, en són pioners i Batida, nom artístic del productor Pedro Coquenão, n’és hereu. La trobada entre els uns i l’altre queia pel seu propi pes: els membres de Konono són d’ètnia bakongo, amb origen a la frontera del Congo amb Angola: un territori musical que els dos projectes comparteixen i que ara transiten junts.

Imarhan (Algèria / Blues del desert) [4] Els joves Imarhan es desmarquen d’altres grups de l’anomenat blues del desert. Tuaregs de Tamanrasset, a Algèria, però amb les arrels al nord de Mali, passen pel sedàs de la guitarra elèctrica la tradició musical de l’Àfrica Occidental. Inductors de trànsits hipnòtics, el seu directe també ens recorda que la música de ball va néixer al continent negre.

MHD (París / Afrotrap) [5] L’MC francès d’origen guineà i senegalès Mohamed Sylla, àlies MHD, ha donat personalitat pròpia a la tendència del rap enriquint-la amb músiques que connecten amb les seves arrels africanes. Ho ha anomenat afrotrap i el resultat li ha valgut milions de visites al seu canal a YouTube. Presentarà el seu debut homònim, publicat aquest any, que inclou un himne oficiós de la Champions League.

Jeanne Added (París / Pop-rock) [6] Intèrpret francesa de formació clàssica en cant i violoncel, i una trajectòria que va arrencar en el món del jazz, per acabar al rock alternatiu. El 2008 va formar el trio postgrunge Linnake, amb què va cridar l’atenció del duo The dø, estrelles del rock independent francès. És precisament Dan Levy, meitat de The dø, qui produeix Be sensational (2015), l’àlbum de debut del projecte personal de Jeanne Added, en què la francesa exhibeix veu i caràcter en un pop de tints foscos i electrònics.

The Goon Sax (Austràlia / Pop) [7] Up to anything, el debut d’aquest jove trio de Brisbane, a Austràlia, és una de les bones notícies de l’any a la galàxia indiepop. Louis Forster –fill de Robert Foster, és a dir, de la meitat de The Go-Betweens–, James Harrison i Riley Jones són els tres membres –els tres compositors– d’un grup que sona desencantadament madur tot i la seva joventut, i que signa un pop clàssic melancòlicament desmenjat, ‘cool’ i sense afectacions.

Isaac Ullam (Blanes / Folk-rock) [8] Al cantautor de Blanes presentarà Ratpenat (2016), el seu tercer àlbum. Un àlbum doble que és pura desmesura, ja no tant per la durada com per la intensitat, a estones rock, d’altres funk, d’altres cançó d’autor en carn viva. Fruït d’un procés en què, Ulam ha sortit de la cova, de la foscor cap a la llum.

PRIMERS GRUPS CONFIRMATS MERCÈ MÚSICA [9]

La Raíz (Gandia / Ska-Rock) [10] Banda de Gandia que es mou entre l’ska, el rock, el reggae i el hip-hop. Els seus sons mestissos s’han traduït en un nou disc que ha aparegut enguany i que es titula Entre poetes i presos.

Baaba Maal (Senegal / Afrofusió) [11] Una de les veus més reputades i originals del continent africà arriba a Barcelona des del Senegal amb el seu últim disc, The Traveller, amb ritmes tribals i clarament africans, adaptats a les sonoritats actuals. Guitarres elèctriques, referències a l’afropop dels anys vuitanta i melodies ballables formen part d’un disc elaborat i ambiciós que el músic treu fent un parèntesi en la seva intensa activitat com a ambaixador cultural de l’ONU.

Big Mama Montse & Original Jazz Orquestra Taller de Músics (Barcelona / Jazz) [12] Montse Pratdesaba, coneguda com a Big Mama, una veu imprescindible que s’ha consagrat al blues i que ha passat per tota mena de festivals i sales de concerts. Ha estat premiada pel Festival de Jazz de Terrassa i pel Festival de Blues de Barcelona, entre altres esdeveniments del món del jazz que han reconegut la seva aportació a la difusió d’aquesta música. Ara l’escoltarem acompanyada de la Big Blues Band del Taller de Músics.

Kiko Veneno con La Banda del Retrube y El Cuarteto Bético de Cuerdas (Sevilla / Fusió flamenca) [13] Un dels grans de la fusió del flamenc amb el rock. Els seus grans èxits, arribarien als anys noranta, amb els temes de Échate un cantecito o Está muy bien eso del cariño. Des d’aleshores no ha deixat de buscar noves fórmules expressives i de renovar el seu so, en una carrera brillant que repassarà per la Mercè des de dalt de l’escenari acompanyat d’un quartet de corda.

Bachar Mar – Khalifé (París / Folk-pop-rock) [14] Un cantant, compositor i multiinstrumentista d’origen libanès que viu a París ha aconseguit fer un compendi dels sons de l’Orient Mitjà i el pop-rock occidental en una proposta musical que té en la veu de l’artista el protagonista principal. És una veu càlida, capaç de transmetre mil i una emocions i d’unir amb el seu art els dos mons a cavall dels quals ha viscut. Ha col·laborat amb músics tan destacats com el director d’orquestra Lorin Maazel. La seva veu, recull una herència musical que va del sufisme i l’espiritualitat d’Orient a l’electrònica.

La Gran Pegatina (Montcada i Reixac / Pop) [15] La Pegatina s’ha convertit en una big band que ha girat durant els últims mesos i que ha aplegat sobre l’escenari 13 músics obsedits a aconseguir que el públic balli, canti amb ells i s’ho passi d’allò més bé gaudint d’una música que coneix bé, però en format ampliat.

 

Podeu descarregar imatges en aquest enllaç [16].