La innovació cultural de l’Ajuntament de Barcelona es presenta al Sónar+D al servei de l’emprenedoria i la indústria creativa
Els dies 16, 17 i 18 de juny, l’Ajuntament de Barcelona presenta a Sónar+D alguns dels projectes més pioners en matèria d’innovació cultural, empresarial i ciutadana que es treballen des de diferents àrees municipals, així com els cinc prototips del Creative Ring Challenge Barcelona, una convocatòria emmarcada en el programa europeu CreatiFI. La col·laboració entre els àmbits artístic, científic i tecnològic, tot aglutinant el món acadèmic, empresarial i el teixit associatiu permet avançar en la generació d’oportunitats d’emprenendoria a l’àmbit de la innovació cultural i les indústries creatives.
Els projectes municipals
L’Institut de Cultura de Barcelona obrirà la convocatòria de residencia artística Repte Canòdrom Barcelona a les comunitats creatives i artístiques de la ciutat. En el context del Market Lab es treballarà en la concreció de les línies de recerca que definiran el marc de la convocatòria: innovació artística, tecno-política, ciència ciutadana, economia col·laborativa i open data. Aquesta residència tindrà una durada màxima de 6 mesos al Canòdrom, convertit recentment en Parc de Recerca Creativa, un espai d’innovació i emprenedoria cultural pel talent i les indústries creatives i culturals.
Des de l’Àrea de Participació es presentarà la plataforma de participació democràtica decidim.barcelona que recull propostes, permet debats, anuncia i documenta cites presencials. Es tracta d’una plataforma segura, amb software de codi lliure i transparent per a la democràcia directa, que potencia la intel·ligència col·lectiva de la ciutat.
Els “Quarterons Garriga i Roca”. Barcelona, darrera mirada. Una ciutat de mitjan segle XIX a punt de canviar per sempre és un recurs digital multimèdia elaborat per l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i el Departament de Sistemes d’Informació de l’ICUB que vol oferir als ciutadans un producte de divulgació documental i històrica amb valor afegit.
Els objectius d’aquest projecte són divulgar i facilitar la consulta d’un conjunt de plànols coneguts com a Quarterons Garriga i Roca, confeccionats per aquest arquitecte entorn 1860 i considerats un dels documents cartogràfics fonamentals de Barcelona en representar, amb una gran precisió i detall, la forma urbana de la ciutat a mitjans segle XIX.
http://darreramirada.ajuntament.barcelona.cat/
Desenvolupat en el marc del Barcelona Lab, el projecte CitySoundtrack neix de la voluntat de crear un mapa sonor del racons urbans més emblemàtics.
En aquest primer any de recorregut s’ha focalitzat en la creació d’un portal web i una aplicació mòbil per a permetre la interacció i navegació sonora a la ciutat.
http://www.nosonores.com/wordpress/city-soundtrack/
En col·laboració amb Barcelona Activa es donarà a conèixer el mapping de formació d’indústries creatives de Barcelona: un recull d’opcions formatives per a establir-se com a professional del sector de les indústries creatives, tecnològiques i culturals (la música avançada, la tecnologia, les arts aplicades, el disseny, la publicitat, la comunicació, l’entorn audiovisual i els negocis creatius).
Les propostes finalistes del CRC
La convocatòria europea Barcelona Creative Ring Challenge (CRC) representa una oportunitat de finançament i suport per als professionals i emprenedors creatius que treballen en la innovació creativa. L’objectiu d’aquest repte és crear espectacles que es desenvolupin en diferents escenaris simultàniament, amb la finalitat de millorar l’experiència i la participació de la ciutadania als festivals urbans. Per dur a terme el projecte cal fer servir tecnologia FIWARE (plataforma impulsada per la Unió Europea pel desenvolupament d’aplicacions de l’internet del futur) i TICs (tecnologies de la informació i la comunicació).
Amb el suport de la Unió Europea, el projecte CreatiFI dóna suport a les companyies, artistes i creadors que combinen les arts performatives amb la tecnologia i el multimèdia. El programa està format per quatre hubs impulsors corresponents a les ciutats de Barcelona, Brussel·les, Hèlsinki i Trento, que faciliten enllaços directes i impliquen creatius i professionals en les diferents convocatòries obertes.
Després d’un acurat procés de selecció, el hub de Barcelona -integrat per l’Institut de Cultura de Barcelona i la Fundació i2Cat- presenta els cinc prototips finalistes. Un jurat professional avaluarà aquests programes pilot i els dos guanyadors podran exhibir la proposta acabada al MAC Festival, dins el marc de la Mercè 2016.
http://www.creatifi.eu/barcelona-connected-and-participatory-arts/
Els cinc projectes finalistes són:
CROMA – HandmadeDance
Projecte escènic que explora la interacció entre diferents espais i el públic, combinant dansa i tecnologies digitals.
MULTIPLAYER QUIZ – Appnormals
http://appnormals.com/portfolio/pixelworld-1-comics/
Joc de col.laboració -tipus Trivial Pursuit- de preguntes sobre Barcelona i Catalunya amb il·lustracions i animacions de pixel art.
THE CITIZENS CONSTELLATION – Domestic Data Streamers
Experiment de ciència ciutadana en forma d’instal·lació artística. Un sistema que permet crear un nou univers de coneixement utilitzant la percepció real dels ciutadans. Es faran preguntes relacionades amb la percepció que té el ciutadà de la ciutat i es transformaran les respostes en galàxies.
CONNECTED BODIES – MID
http://mediainteractivedesign.com
Connected Bodies és un entorn interactiu audiovisual, així com una experiència en xarxa, a cavall entre la performance i la instal·lació, permet que dues o més persones en espais geogràficament separats puguin interactuar simultàniament utilitzant els seus cossos.
HERE: HAPPEN IN THERE – Col·lec
Amb el balanceig dels participants en uns gronxadors retroiluminats es crearà una peça musical col·laborativa.