- Premsa Institut de Cultura de Barcelona – ICUB - https://premsaicub.bcn.cat -

Entra en vigor la circular que regula la manera en què bars i restaurants puguin fer música en directe amplificada

Amb la circular que avui entra en vigor, l’Ajuntament de Barcelona impulsa un pla de treball que contempla diferents línies d’actuació per tal de reconèixer el valor cultural i social de la música en viu alhora que considera la seva sostenibilitat en el marc de relacions veïnals que garanteixin el dret al descans del veïns i veïnes de Barcelona.

Aquest pla de treball transversal es desplega en estreta col·laboració amb diferents departaments de l’Ajuntament (Cultura, Ecologia Urbana, Urbanisme, Seguretat i Districtes), contemplant els diferents aspectes que abasta. Alhora, aquest procés s’està desenvolupant de la mà de diferents entitats i associacions que vetllen per un canvi de condicions que garanteixin la possibilitat de dur a terme legalment aquests tipus d’activitats en espais no reconeguts fins ara.

La circular (fruit de la revisió dels procediments i criteris que deriven de l’aplicació de la normativa vigent) reconeix la possibilitat, emparada legalment, de realitzar música en viu amplificada en espais amb llicència de bars, restaurants i cafeteries. El permís s’atorgarà a partir de la justificació dels requeriments següents:

Aquest nou marc busca també conciliar les manifestacions de música en viu amb d’altres interessos protegits i drets garantits per l’ordenament jurídic, com ara el descans dels ciutadans, l’entorn urbà, el medi ambient i el civisme.

Amb la voluntat de fer compatible el desenvolupament d’aquesta activitat musical amb el dret al descans dels veïns i veïnes de Barcelona, s’estableixen “zones d’especial saturació d’espais de pública concurrència” en determinades zones als districtes de Ciutat Vella, Gràcia, Eixample i Sants-Montjuïc, un franja d’horaris responsables per la qual es permet l’activitat musical amplificada en directe fins a les 23h.

Aquesta modificació suposa un reconeixement per a un seguit d’espais que fins ara, no disposant de llicència específica de “bar musical”, “sala de concerts” o “sala de ball/ discoteca”, no podien desenvolupar legalment aquest tipus d’activitats.

Alhora, aquesta normativa anirà acompanyada d’un seguit de mesures que considerem imprescindibles per reconèixer, fomentar i vetllar pel correcte desenvolupament de la música en viu de petit i mitjà format. En concret, l’Institut de Cultura de Barcelona convocarà abans de l’estiu, una línia de subvenció de 400.000 euros, fins ara destinada exclusivament a sales de concert, i ara ampliada a bars, restaurants i cafeteries que desitgin programar música en viu de manera estable. L’objecte de les subvencions és la realització d’estudis d’impacte acústic i, en el cas que sigui necessari, realitzar obres d’insonorització i per implantar -sempre que sigui tècnicament possible- limitadors/ enregistradors de so.

En paral·lel a aquestes mesures que es duran a terme de manera imminent, l’Ajuntament de Barcelona treballa en una línia de foment a la música en viu i petit format, dues de les quals seran les següents:

 El conjunt de mesures per la música en viu ha estat la proposta de cultura més votada en el procés participatiu del PAM (Decidim Barcelona).