Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
La Fundació Agbar i l’Ajuntament de Barcelona signen el tercer conveni per recuperar el Rec Comtal

 

  • L’acord vol contribuir a la recuperació de 22 zones del traçat del Rec, i preveu la creació d’un web doc que permetrà viure una experiència interactiva personalitzada sobre la sèquia medieval

 

  • El conveni dóna continuïtat al projecte de recerca iniciat fa tres anys per recuperar i donar a conèixer el valor patrimonial i arqueològic del Rec Comtal i l’aqüeducte romà que el va precedir

 

El Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Agbar van signar dilluns el tercer conveni de col·laboració consecutiu per impulsar projectes de recuperació dels vestigis del Rec Comtal, la sèquia medieval que, nodrint-se de les aigües freàtiques del riu Besòs, va abastar d’aigua Barcelona des fa mil anys i fins al segle XIX.

El conveni donarà continuïtat a la tasca de recuperació de 22 zones del traçat del Rec Comtal amb zones lúdiques, de repòs i d’interpretació de les restes arqueològiques, amb les quals es vol potenciar el caràcter natural i agrícola dels espais adjacents en què es pot recuperar l’aigua d’una de les infraestructures hidràuliques més importants de la ciutat comtal. A la geografia actual de Barcelona, el Rec passa pels districtes de Ciutat Vella, Sant Martí, l’Eixample, Sant Andreu i Nou Barris.

L’acord preveu també la creació d’un web doc —un documental interactiu amb una interfície web— que oferirà a la ciutadania diverses experiències de visita relacionades amb el Rec Comtal. A través de vídeos amb entrevistes vivencials a veïns, historiadors i arqueòlegs; galeries d’imatges històriques del Rec, il·lustracions i gravats històrics; recreacions 3D de la sèquia comtal i de canalitzacions hidràuliques o de plànols antics georeferenciats, entre d’altres, els usuaris podran construir la seva pròpia experiència del Rec Comtal, des de diverses vessants: la vivencial, la històrica, l’arquitectònica, la urbanística, la cientificotècnica, etc.

A l’acte de signatura del conveni van assistir Ignacio Escudero, director general d’Aigües de Barcelona i patró delegat de la Fundació Agbar; Berta Sureda, comissionada de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, i Ricard Vinyes, comissionat de Programes de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Barcelona.

Fa tres anys, l’inici de la col·laboració entre la Fundació Agbar i l’Ajuntament de Barcelona va permetre iniciar el projecte de recerca “De l’aqüeducte romà al Rec Comtal: dos mil anys d’abastament d’aigua a Barcelona”, l’objectiu del qual és donar a conèixer el valor patrimonial i arqueològic d’aquesta canalització medieval. El projecte ha permès identificar bona part dels elements de la sèquia comtal i la seva evolució. Precisament les darreres troballes arqueològiques a la plaça de les Glòries i al carrer del Dos de Maig han accelerat el pla per protegir i rehabilitar el Rec Comtal des de Montcada i Reixac fins al districte de Ciutat Vella, el que implicarà en un futur proper la creació d’un eix interurbà naturalitzat que garanteixi la protecció dels vestigis d’una infraestructura clau per entendre el creixement i l’evolució de Barcelona en els darrers segles.

 

 

 

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.