Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El poeta Eduard Sanahuja guanya els Jocs Florals de Barcelona 2016

En el transcurs de la roda de premsa que s’ha fet avui divendres 29 d’abril, s’ha donat a conèixer el guanyador dels Jocs Florals de Barcelona 2016 que aquest any ha estat Eduard Sanahuja amb el poemari Teories del no. En aquesta edició s’han presentat un total de 122 poemaris.

Eduard Sanahuja neix a Barcelona el 20 de març de 1953. Estudia Filologia Romànico-Hispànica i Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona. Actualment és professor del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura d’aquesta universitat. El 1989, amb altres tres poetes, l’Aula de Poesia de Barcelona, de la qual actualment n’és vicepresident.

En poesia ha publicat El gos del Galiot (1981); Mirador (1983); Doble joc (1988); En defensa pròpia (1994); Compàs d’espera (2006); El llançador d’espases (2013); i l’antologia Sang barata (2015). Ha estat inclòs a Sol de sal. La nova poesia catalana, Antologia 1976-2001 (2001), i a 20 del XX. Poetas catalanes (2013).

Com a traductor, ha traduït al català una part de l’obra poètica de Blaise Cendrars Prosa del Transsiberià (1992) i Capsa d’escats (2008), del poeta aragonès Javier Carnicer.

Sanhauja ha estat guardonat amb la Viola d’Or i Argent als Jocs Florals de Barcelona el 1985 pel recull Hora baixa;  premi Vila de Vallirana-Josep M. López Picó el 1987 amb el recull de poemes Doble joc; el premi Raimundo Ramírez de Antón de poesia el 2001 per Cruels àngels de la mort; el premi Vicent Andrés Estellés de poesia de Burjassot el 2005 per Compàs d’espera i el premi Maria Mercè Marçal el 2013 amb El llançador d’espases.

 

EL PROGRAMA DE BARCELONA POESIA 2016

Barcelona Poesia 2016, comissariada per Manuel Forcano i Teresa Colom, començarà el dia 4 de maig amb la concessió del premi dels Jocs Florals i es tancarà el dia 10 de maig amb el XXII Festival Internacional de Poesia, que aquest any comptarà amb els poetes Mireia Calafell, Mohsen Emadi, Joumana Haddad, Violet Grigoryan, Easterine Kire i Francisco Brines.

Com a novetat de l’edició d’enguany, el Verger del Museu Marès concentrarà part de l’activitat poètica de la setmana. Durant els dies centrals del certamen, cada tarda a partir de les sis, algunes de les veus actuals més destacades del panorama poètic català recitaran en aquest entorn cèntric i únic. Veus consolidades i emergents es combinaran en lectures que presentaran al públic una mostra de la millor poesia. El Verger acollirà també una fira del llibre poètic on adquirir llibres de poesia en general, poemaris dels autors que pujaran a l’escenari i editorials que descobreixen noves veus.

Entre d’altres activitats destacades, Ievguni Ievtuixenko i Joan Margarit protagonitzaran una lectura de poemes a l’Auditori de la Pedrera, rememorant la lectura memorable que van protagonitzar plegats el maig de 1992 a Barcelona. Ievtuixenko és un dels representants de la generació dels seixanta i es va convertir en un dels poetes més cèlebres dels anys cinquanta i seixanta a la Unió soviètica. Margarit és un dels poetes catalans més internacionals. Aquesta és una oportunitat excepcional per escoltar  els millors versos de dos grans recitats per ells mateixos.

Aquest any Barcelona Poesia fa homenatge a diferents figures com la de Ramon Llull, amb motiu de la celebració de l’Any Llull, que commemora el setè centenari de la seva mort i que serà representat per Cos a Cos, un recital puntejat per cançons tradicionals i anònimes que tenen l’amor com a epicentre, i dins el Festival Internacional de Poesia, on serà recitat en les diferents llengües dels poetes convidats. També s’ha programat un homenatge a Carles Hac Mor, amb l’acte AntiHOMEnatge PARAPArèmic a CARLES HAC MOR lleiDADÀ universal, que confluint amb el centenari del Dadà, vol fer palès que si bé aquest escriptor radical ens ha deixat, preval amb força el esperonador llegat, el nihilisme creatiu, un concepte que vehiculava amb escreix en tota la seva obra.

També en l’apartat d’homenatges, Montserrat Roig serà recordada en l’acte 25 anys sense Montserrat Roig que tindrà lloc al recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau i que comptarà amb algunes de les persones que, des de diferents àmbits, l’han reivindicada, gent que la va conèixer de prop i parlaran de l’escriptora en una conversa sincera i informal.

L’Homenatge a Anna Dodas és un tribut a la jove promesa que va morir assassinada l’agost de 1986 a prop de Montpeller en un viatge de vacances. Aquest acte tindrà lloc al Verger del Museu Frederic Marès i anirà a càrrec de David Caño, Pau Gener, Núria Martínez-Vernis i Blanca Llum Vidal.

L’espectacle Rosas de papel, que compta amb la col·laboració del Teatre Nacional de Catalunya, és l’espectacle que vol retre un homenatge escènic al poeta Jaime Gil de Biedma a través del trànsit entre els desitjos i els temors del poeta. Rosas de papel està protagonitzat per Pep Munné i Sílvia Comas.

Entre les activitats nocturnes que s’han programat, Nacho Vegas participarà agafant el micròfon com a poeta a  Herois aquesta nit  juntament amb David Castillo, Eva Vaz i José Luis Piquero a l’Institut d’Estudis Catalans. Aquest mateix espai acollirà el dia 7 de maig el recital El nus la flor, on Enric Casasses presentarà a l’escenari un recull propi de poemes inèdits al costat del pianista i compositor Daniel Ariño i de la veu de Maria Mauri.

Josep Pedrals i Miquel Àngel Joan Llonovoy portaran Poesia satírica al Verger del Museu Marès, on a través de la poesia exposaran una realitat plena d’actes reprovables fent servir l’arma de la intel·ligència.

Del 28 d’abril al 10 de maig es podrà veure al pati del Palau de la Virreina l’exposició L’atzar és breu un recull fotogràfic de Toni Moreno d’alguns poetes catalans amb versos de les seves obres.

Els Centres Cívics de la ciutat durant Barcelona Poesia volen acostar la poesia a tots els públics i per això s’hi ha programat actes que al llarg de tota la setmana, com Maleïts poetes, que tindrà lloc al Centre Cívic Casa Golferichs, on Sílvia Bel, Carles Beltran i Llúcia Vives posaran veu i música als versos de catalans i internacionals.

Més Poesia recull també una àmplia oferta d’activitats organitzades per entitats, centres cívics, col·lectius d’artistes i associacions poètiques que contribueixen a omplir la ciutat de poesia en el marc de Barcelona Poesia. Aquestes activitats estan recollides dins www.barcelona.cat/barcelonapoesia.

 

Podeu trobar tota la informació i imatges de Barcelona Poesia 2016 en aquest enllaç.


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.